2022-05-28
今日同屋企人黎到哩間中菜餐廳食飯。餐廳環境寬敞明亮,有二人、四人座位及多張大枱,好啱成家人一齊黎食。而且餐廳會因應唔同節日推出套餐,亦會因應當造既季節食材推出各種唔同既菜式~✨而家哩段時間係蟶子最肥美既時候,於是餐廳一共推出九種口味既蟶子菜式,唔同煮法都有,今次我就揀左哩兩款👇🏻🔸蒜蓉蒸海蟶 🔸鐵板鹽焗蟶 單點$119 2道$199蒜蓉蒸海蟶上面鋪滿蒜蓉,非常惹味,而蟶子粒粒都肥美飽滿,新鮮爽彈;見到鐵板鹽焗蟶係餐廳連續五年銷量冠軍,一試果然真係有料到,哩種煮法能夠保持蟶子既鮮味,而且鐵板能夠保溫,好食推介👍🏻🔸莆田荔枝肉 $89哩道係福建傳統名菜,外皮薄而脆,醬汁酸酸甜甜,而且入面真係有香甜既荔枝果肉,另配有蕃茄、青椒同黃椒。🔸冰鎮南日鮑 $59餐廳既南日鮑全部都係食天然海藻長大,入口質感爽彈,面層放上廚師自家調配既醬汁。🔸芋香鴨 $99滷鴨肉被酥炸既芋泥包裹住,芋泥外脆內綿軟,滷鴨肉亦咸香好食,兩者既味道估唔到咁夾。🔸紅菇海鮮滷麵 $108 / 800g湯底用上多款食材熬製而成,有紅菇、蟶乾、鮮蝦同花蛤等,入口味道濃郁,紅菇味道尤其突出。而且滷麵食材豐富,有彈牙既鮮蝦、蟶子同紅菇
🔸蒜蓉蒸海蟶
🔸鐵板鹽焗蟶 單點$119 2道$199
🔸莆田荔枝肉 $89
🔸冰鎮南日鮑 $59
🔸芋香鴨 $99
🔸紅菇海鮮滷麵 $108 / 800g
湯底用上多款食材熬製而成,有紅菇、蟶乾、鮮蝦同花蛤等,入口味道濃郁,紅菇味道尤其突出。而且滷麵食材豐富,有彈牙既鮮蝦、蟶子同紅菇等,份量十足。
🔸酥炸冰心榴槤 $42
採用馬來西亞樹熟榴槤製成,入面有70%榴槤果肉。酥炸榴槤外皮酥脆,內裏係滿滿既榴槤果肉,榴槤味道香濃,底下仲有清甜既粟米汁。
整體黎講,餐廳環境舒適,食材新鮮,食物質素相當唔錯,好適合帶屋企人一齊嚟食。