2012-12-27 1096 瀏覽
花老嘢成日都想食潮州嘢,但尖沙咀好多潮州餐廳都好dirty,我成日都唔肯去食。係openrice search潮州嘢,先發現原來係八海山隔離有間唔錯嘅潮州菜館,咁我又見佢門面Ok光猛,就決定試一試。 餐牌有d2人4人 set咁,有燕窩shark fin。。。完全唔啱食之餘仲好貴,哈哈,當然唔會考慮喇。最後我哋叫咗滷水鵝片,瑤柱雜菜煲,蠔餅同蠔仔粥。鵝片先唻,比想像中大碟。鵝片下面係滷水豆腐。鵝片淋,豆腐滑,非常好味。瑤柱雜菜煲勁香,d汁勁杰,粉絲索晒d汁但又唔會發脹,好味。蠔仔粥入面d蠔仔都有幾多,仲有方魚。我哋叫一碗,佢唻一湯碗,食唔晒囉。最差係蠔餅,因為老嘢唔食蔥又唔食芫茜呢d嘢,攪到要走青。蠔仔煎完一堆黑色嘢。。。淋ji ji。。。好腥。我食咗少少就放棄,老嘢就努力食咗一半。我同老嘢都覺得唻呢度食嘢嘅人都有d錢,除咗嘢食比較貴之外,d人嘅衣著係好光鮮,even係上咗年紀嘅食客。唔知我同老嘢第時老咗之後仲有冇錢裝身同周圍去食嘢呢
2012-12-23
  • 鵝片