2023-02-16 188 瀏覽
Porterhouse係一間主要食海鮮同牛排既餐廳,裝修高級精美,有極高樓底同大玻璃窗,空間感十足。上年朋友帶過我去食weekend brunch,啲海鮮種類多到嚇死人😂今次就去試下食dinner。情人節前一日同朋友去食,全場爆滿!Lift門一開已經見到張枱放滿情人節裝飾。大部份都係情侶慶祝情人節,我同朋友2個女仔好格格不入😅餐廳仲好有心思係每張枱到放左粉紅玫瑰花同滿天星🌹當晚成餐飯都好好氣氛,侍應好有禮又attentive,野食又好食。如果坐我對面既係一位型英帥靚正既男士就prefect la😜✨✨✨一黎上左麵包先,好鍾意食個薄片,但要控制住自己唔好食太多!Smoked Swordfish Carpaccio $258煙燻劍魚薄片 : 茴香、松子、橙、火箭菜煙燻味唔算太重,劍魚口感緊緻。就咁單食會較乾身,配埋橙一齊食就岩曬啦。Wagyu Beef Tartare $278生和牛他他 : 巴馬臣芝士、白磨菇、黑蒜、黑松露蛋黃醬和牛他他肉質鮮嫩,入口軟綿綿,每一啖都有淡淡既黑松露味。Casereccia $288豬肉香腸捲麵 : 牛肝菌、黑松露汁呢個一上枱果陣侍應用匙羹撈左幾下,黑松露
今次就去試下食dinner。
情人節前一日同朋友去食,全場爆滿!
Lift門一開已經見到張枱放滿情人節裝飾。

大部份都係情侶慶祝情人節,我同朋友2個女仔好格格不入😅
餐廳仲好有心思係每張枱到放左粉紅玫瑰花同滿天星🌹
✨✨✨
一黎上左麵包先,好鍾意食個薄片,但要控制住自己唔好食太多!

煙燻劍魚薄片 : 茴香、松子、橙、火箭菜
煙燻味唔算太重,劍魚口感緊緻。
就咁單食會較乾身,配埋橙一齊食就岩曬啦。

Wagyu Beef Tartare $278
生和牛他他 : 巴馬臣芝士、白磨菇、黑蒜、黑松露蛋黃醬
和牛他他肉質鮮嫩,入口軟綿綿,每一啖都有淡淡既黑松露味。

Casereccia $288
豬肉香腸捲麵 : 牛肝菌、黑松露汁
呢個一上枱果陣侍應用匙羹撈左幾下,黑松露味即刻飄出黎🤤
捲麵質感係比較al dente既,煙靭得黎好掛汁,超濃郁!推薦👍🏻

Ribeye Full-blood Wagyu | Carrara, New Zealand) 200g $378
紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 額外每100g $188
黎得呢到係要食下扒既。諗住平平嗌個肉眼扒食下,點知質素都好高!
Medium rare牛扒顏色好粉嫩,脂肪平均又夠肉汁。配creamy得黎辣度又好輕柔既青胡椒汁好好味😋

Truffle-roasted Bone Marrow $158
黑松露烤牛骨髓
我真係好鍾意食烤牛骨髓😍雖然真係好肥好油
但油脂味好香,好buttery好creamy再帶少少nutty既味道,塗麵包食一流!

Grilled Jumbo Prawns $478
烤大蝦 : 燈籠椒、洋蔥、火箭菜、香蒜橄欖油
3隻大蝦🦐🦐🦐
全部啖啖肉,肉質實得黎幾彈牙,忍唔住食埋個蝦膏。第一次食蝦膏係無怪味之餘仲好甘香!連啲燈籠椒同洋蔥都係甜架!😲