2019-09-17
熟悉我嘅朋友,都知道我特別鐘情日本菜!今次,系我第一次系香港嘗試Omakase,我就揀左位於銅鑼灣嘅Sushi Kin鮨金和食料理一出lift口,右手邊系個好大嘅酒櫃,裡面裝滿哂各式各樣嘅sake,中意飲sake嘅你地一定會中意!餐廳就安排左我地坐系bar枱,合哂我意,比我望住壽司師傅整野食,滿足晒我嘅好奇心🤭我今次就揀左$1580嘅金鮨套餐,有8款刺身、6款壽司、1款和食、湯同甜品雖然系叫左個廚師發辦,但斌師傅真系好貼心,會先問你中意食咩類型嘅刺身,款式主要系以客人口味爲先架!刺身方面,就食左池魚、油甘魚、帶子、拖羅、赤貝等等!由於我中意食海膽,斌師傅就一於以海膽爲主!套餐入面有3款都系海膽,分別有魚子配池魚捲海膽、原隻北海道海膽、馬糞海膽壽司,海膽既新鮮又甘甜,完全冇海水味,一晚食左咁多款海膽,真系好滿足🈵! 其實食物本身嘅質素系冇得彈,因為全部都系日本高級食材,最令我驚喜嘅系師傅嘅細心同專業,每一款刺身都以吾同嘅做法、吾同嘅調味、吾同嘅擺設,務求令客人系味覺、視覺同感受上都有最難忘嘅體驗!呢一晚除左有斌師傅全程專業嘅主理之外,在旁亦有輝師傅一邊同我地傾計!當然吾少得嘅就系Gary
熟悉我嘅朋友,都知道我特別鐘情日本菜!
呢一晚除左有斌師傅全程專業嘅主理之外,在旁亦有輝師傅一邊同我地傾計!當然吾少得嘅就系Gary經理六級嘅招待,系晚飯嘅過程,除左同我地介紹每款食材,更不時都會留意住我地嘅需要,令我地整個晚飯過程都好開心好享受!
下次再黎一定要見識下Gary經理銅鑼灣酒筲箕嘅威力😆💪🏻
#omakase#japanesefood#freshsashimi#海膽#shabushabu#CWBJapfood