2017-12-14 174 瀏覽
好友係澳洲番黎放假,帶埋日本男朋友仔一齊番黎,今日約左佢地食晏。佢話男朋友仔好掛住家鄉,叫我搵間日本餐廳,既然男朋友仔係日本人,我當然要搵番間有質素既日本餐廳帶佢地食啦。 今日帶左佢地去鑼灣開平道一號Cubus 6樓的『鍋処雪舟』,餐廳落地玻璃透入自然光,檯櫈均用木系的設計,暖色系列,加上餐廳既聖誕佈置,一踏入餐廳已經覺得好warm。 『鍋処雪舟』提供既午餐有好多選擇,朋友想食壽司同刺身,我地點了「壽司膳七貫 & 一卷物 $240」同「刺身八種盛 $280」。由於是套餐,每份都包括了小鉢、沙律、漬物、味噌湯、甜品、咖啡或茶,好豐富。 「刺身八種盛 $280」呢款刺身定食分量十足,讓客人大大滿足。包括了立魚、左口魚、鰤魚、海蝦、深海池魚、拖羅、帶子等。唔好以為午餐食物就普通,餐廳絕對是用料上乘,全部都是日本直送既時令海產;用了高級貴價的拖羅,鱼肉油脂丰富,肉质鲜滑,香味非常,完全是入口即溶,連日本男朋友仔都表示好有家鄉既感覺。「刺身八種盛 $280」都配了白飯一碗,非常飽肚。 「壽司膳七貫 & 一卷物 $240」七件壽司分別有中拖羅、立魚、三文魚、池魚、赤貝、 針魚、燒左口魚邊;而卷物是

『鍋処雪舟』提供既午餐有好多選擇,朋友想食壽司刺身,我地點了「壽司膳七貫 & 一卷物 $240」同「刺身八種盛 $280」。由於是套餐,每份都包括了小鉢、沙律、漬物、味噌湯、甜品、咖啡或茶,好豐富。

刺身八種盛 $280」

壽司膳七貫 & 一卷物 $240」
七件壽司分別有中拖羅、立魚、三文魚、池魚、赤貝、 針魚、燒左口魚邊;而卷物是6件蕃薯蓉卷物。排場好精緻,每件也是司傅手握出來,雖然每款只有一件,但都已經非常足夠。每種魚生各有特色,池魚的清脂較少,沾醬油會更加鮮味;立魚清淡鮮甜感重;中拖羅有一些筋,油脂較少,魚味極濃。

比較喜歡餐廳既前菜沙律,今天是南瓜蓉,健康得黎又有飽肚感。至於甜品方面,係綠茶雪糕,沒有最濃,只有更濃,抹茶味非常而雪糕極緻香滑。整體黎講,好開心日本朋友仔好滿意『鍋処雪舟』,佢話同係日本食無分別,令到我好有滿足感呀!!