2019-01-06 955 瀏覽
由於住港島區的關係,很少機會可以去到慈雲山,加上此店的位置並非港鐵可以直達,所以幫襯的機會更加寥寥無幾。不過,每年入冬定必想起佢嘅鎮店之寶……煲仔飯!無錯係佢吸引我上山下海,千里迢迢地去食煲仔飯。講到至愛當然係啫啫田雞飯,本身我係田雞愛好者,貪其肉質嫩滑又唔肥膩,加上用煲仔形式上菜,一來令田雞肉熟透,食用比較安全衞生。二來煲内的醬汁使田雞肉較易入味。此店的田雞煲仔飯特别之處係將D餸加入洋葱、青椒炒香先放入煲,所以底下嘅飯吸收唔少醬汁,非常美味。食用時,不需要再加入豉油已經非常夠味。田雞真係啖啖肉,好足料窩蛋滑牛飯也做得十分出色,牛肉新鲜嫩滑,份量十足,將隻蛋撈匀加入飯底,非常夾配。撈匀豉油同蛋後,窩蛋滑牛飯同樣色、香、味俱全唔好以為咁大陣仗會收得好貴,其實價錢好大眾化,物超所值。

田雞真係啖啖肉,好足料

撈匀豉油同蛋後,窩蛋滑牛飯同樣色、香、味俱全

唔好以為咁大陣仗會收得好貴,其實價錢好大眾化,物超所值。

2018-12-29
  • 啫啫田雞飯