2018-06-14
韓國菜的美味相信很多人都會喜歡這亦是我最喜愛的菜式之一,惹味獨到,上一次在這家「韓閣」吃過這風味後,其風味一直在我腦海中猶存這次來到這附近,又想嚐一嚐所以決定再次回味一下。路德圍一帶真的非常多餐廳...但每次去到都要排隊等候應該是有很多各式韓國料理之餘又價錢合理呢其實入面位置真的不太多空間感不大但好溫馨有韓式家庭的影子...成餐飯都聽著kpop心情不錯增加身在韓國的感覺!提一提凳係收納箱可以放隨身物品入去呢⋯咁樣會坐得舒服點餐牌琳瑯滿目,心大又心細精挑細選左輪都決定到⋯⋯落單後隨即送上小小的泡菜、芽菜和菠菜先到的是牛肉雜菜壽司$381份大概10件左右,而且每件大細相若,壽司內包滿醃製過既青瓜絲、黃同紅蘿蔔絲,與牛肉一同卷上非常扎實,調味不會太濃烈,清清不無完全蓋過肉味,個人認為配合辣泡菜食,一濃一淡,幾過癮得黎又清新的。隨即蜜糖牛油炸雞(半份) $88都到嚕聽服務員意見叫了半份份量,老實說兩個人的話,半份已經超級好足夠,因為半份既份量等於平時外面的一份了!當然遇着炸雞愛好者就另當別論吧熱辣辣金黃色既炸皮, 充滿牛油既香味,脆口就不用説吧,淋係上面既蜜糖牛油醬汁,甜而不死甜,渗哂入去雞肉
這次來到這附近,又想嚐一嚐所以決定再次回味一下。
餐牌琳瑯滿目,心大又心細
泡菜、芽菜和菠菜
先到的是牛肉雜菜壽司$38
牛肉雜菜壽司
牛肉雜菜壽司
隨即蜜糖牛油炸雞(半份) $88都到嚕
蜜糖牛油炸雞(半份)
熱辣辣金黃色既炸皮, 充滿牛油既香味,脆口就不用説吧,淋係上面既蜜糖牛油醬汁,甜而不死甜,渗哂入去雞肉當中越食越上隱,雞件炸得夠嫩滑!同韓國當地食到既炸雞有得輝。
蜜糖牛油炸雞(半份)
再來五花腩炸醬麵 $48
炸醬裡面除左五花腩之餘仲會有薯仔粒都幾特別而且五花腩同薯仔都已經煮到好淋
麵質硬度岩岩好撈埋一齊食口感都唔錯!
五花腩炸醬麵
最後到既係韓式牛肉炒粉絲 $46
呢碟韓式炒粉絲入面既用料真係好多好多!心想為什麼這家店子這麼大件夾抵食啊!而且一點也不油膩...相信炒得幾有心機⋯唔會食到成口都係油!但牛肉不太滑口但牛味也有的!
韓式牛肉炒粉絲
飲品點了榛子朱古力及青檸柚子蜜
榛子味是有的!但挺甜的!而柚子蜜甜甜酸酸好醒胃!解到膩呀
平心而論這家店子可能不是最出色最好吃的韓國菜但有誠意製作,選擇多,價錢便宜又份量大份是真的!迎合到客人口味至少我是會支持它的!