2020-09-18 5041 瀏覽
🇰🇷韓式黃店 🤫💛店系列‼️—▫️餐廳:韓閣▫️地點:全香港有2️⃣間分店📍此為:荃灣青山公路275號富裕樓地下G4-6號舖▫️營業時間⏰: 星期一至日11:30 - 23:00▫️價錢:~$50+—美味:💛💛💛+0.6💛環境:💛💛💛+0.5💛價錢:💰💰💰+0.85💰—👧🏻好耐冇食過韓國嘢🇰🇷去開荃灣就食吓🤓🤓—👧🏻叫咗芝士岩漿炒飯($66)🧀🧀賣相100分💯仲有拉絲💕芝士控既恩物🤫夾埋飯都幾易入口,仲有啲啲辣味🌶都夠1.5人份量—炸雞方面,🐔今次叫咗秘製甜酸醬炸雞(半份)$118😭有啲貴🥺仲要得4-5件🧐性價比唔太高😂但都幾入味同脆—#好西 #打卡 #純白 #文青風 #café #素年 #夏天美食 #HongKong #芝士 #coffee #荃灣 #韓閣 #韓國菜 #bestoftheday #amy_in_tw #黄色經濟圈 #黄店 #黄店求懲罰 #上環 #waffles #黃店地圖 #黃店推介 #黃色cafe #素 #韓国料理 #炸雞
🇰🇷韓式黃店 🤫💛店系列‼️—

環境:💛💛💛+0.5💛
價錢:💰💰💰+0.85💰

👧🏻好耐冇食過韓國嘢🇰🇷去開荃灣就食吓🤓🤓

2020-07-23 3147 瀏覽
🍜五花腩炸醬麵 $52 午餐奉送前菜一款及甜品,同熱飲/例湯。炸醬麵幾有韓國風味,唔太濃,唔鍾意重口味嘅人幾啱食👍🏿五花腩切成一粒粒,份量算多。🍜亞之媽炸雞 半份$108揀咗秘製甜酸醬油味,甜甜酸酸幾開胃。雞皮炸得好脆,大小適中,但係$108得4/5舊性價比唔算好高。🍜海鮮煎餅 $78煎到燶晒,連啲蔥都變晒黑色,食落有陣燶咗嘅苦味。
🍜五花腩炸醬麵 $52
五花腩炸醬麵
五花腩炸醬麵

🍜亞之媽炸雞 半份$108
亞之媽炸雞

🍜海鮮煎餅 $78
煎到燶晒,連啲蔥都變晒黑色,食落有陣燶咗嘅苦味。
海鮮煎餅
2020-06-02 2455 瀏覽
依間韓閣出晒名好味,我特別鍾意佢嘅炸雞🍗(傳統甜辣味),好味到完全停唔到口,係新鮮出爐嘅時候勁熱辣辣,味道酸酸甜甜又香脆,就算唔食得辣嘅人都建議叫少少辣,味道會提升一個層次,當下食完都好想再食多啲😋之後再叫過勁多料嘅部隊鍋,材料方面我諗唔使介紹,大家可能仲熟悉過我,味道方便都係非常出眾,完全唔會令人失望,雖然有少少辣,但係有種甜味,溝埋一齊啱啱好中和到仲叫咗個無骨豬手,就咁食就會有少少油膩,包住青菜再加蒜頭就啱啱好,雖然叫咗例牌,但係都有起碼十幾舊

2020-05-16 3992 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 韓閣 (荃灣)📍荃灣路德圍運通街地下10M號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟荃灣路德圍出名有好多好嘢食,今次突登同朋友黎試下呢間好多人推薦嘅韓國餐廳。無骨豬手(例牌)HKD88除左豬手外,仲會有生蒜,醃蘿蔔等,比你用生菜夾埋一齊食。豬手好彈牙,味道好足🤤🤤配埋生菜食,亦唔會怕太濟🤗炸雞一傳統甜辣味(半)加辣走芝麻 HKD108甜辣適中,半份都有七至八件,每件沾滿晒甜辣醬,但炸皮都保持鬆脆,肉質亦好鮮嫩多汁。水梨牛展水冷麵 HKD62好特別嘅韓國菜式,係冷麵入再加上冰,令冰感更強烈,完全係消暑嘅最佳選擇😚入面有幾塊梨,加上自由配搭醋嘅份量,酸酸甜甜好fresh😋牛展同麵係冰鎮過後亦十分彈牙😍。滑雞炒雜菜HKD46雜菜同雞比例一比一,味道會帶點甜,炒嘅火候十足。50蚊唔駛嘅菜式,竟然好大盤,本身只係諗住叫少少菜黎食下,點知差d食唔曬😂cp之最。✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 韓閣 (荃灣)
📍荃灣路德圍運通街地下10M號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

無骨豬手(例牌)HKD88

除左豬手外,仲會有生蒜,醃蘿蔔等,比你用生菜夾埋一齊食。

豬手好彈牙,味道好足🤤🤤配埋生菜食,亦唔會怕太濟🤗

炸雞一傳統甜辣味(半)
加辣走芝麻 HKD108

水梨牛展水冷麵 HKD62

牛展同麵係冰鎮過後亦十分彈牙😍。

滑雞炒雜菜HKD46

雜菜同雞比例一比一,味道會帶點甜,炒嘅火候十足。

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 大辣炸雞
2020-05-11 1650 瀏覽
本身想去食老闆娘,但大排長龍而且都3點,都肚餓了,所以決定去食另一間。就搵到依間黃色小店剛好無人排隊。差不多每張四人檯中間都有塊板隔成二人檯。鋪位細所以坐位都幾逼下⋯當時只得一個店員係到忙,等佢得閒我先叫落單。本身一心想食飯卷同水冷麵,但原來水冷麵係配牛展,唔食牛就放棄左,最後我點左一個椰菜炒麵同泡菜豬肉芝士飯卷。係韓國係無泡菜炒麵依樣菜式,至少我住咁耐都未見過~所以就點來試試。好快個炒麵就到,好香!就係香料味道,甜甜香香醬油麻油味,而且都炒得乾身!一邊食一邊等,等左好耐⋯我13分落單去到34分我碗麵都食完,個飯卷都未到。我一直都無催單,打算唔來就取消。之後有個疑似老闆的眼鏡肥哥哥望一望我張單入左廚房。無幾耐我個飯卷就來!飯卷都係普普通通,餡料有蛋,黃蘿蔔,魚糕,芝士同豬肉。豬肉略肥,芝士略少,泡菜炒飯夠辣!要講味道一定不是韓國既味道,始終我食慣左。有待改善,加油
就搵到依間黃色小店剛好無人排隊。
差不多每張四人檯中間都有塊板隔成二人檯。
鋪位細所以坐位都幾逼下⋯
2020-04-28
下午茶
1K
2020-05-08 739 瀏覽
之前夜麻麻好肚餓,好多餐廳已經關左門🥺就同朋友喺附搵到間叫韓閣餐廳食宵夜🇰🇷.半份蜜糖牛油炸雞🍗由於係即叫即炸,所以上枱嘅時候熱辣辣,要攤凍一陣先好食💨外皮炸得非常香脆,雞肉沾滿醬汁🐓蜂蜜牛油香甜🍯肉質嫩滑多汁☺️.傳統泡菜煎餅🌶薄餅香脆軟糯,餡料有唔少泡菜,辣辣哋😆口感亦都好煙韌.甜辣年糕拼粉絲🥘入面有雞蛋🥚年糕、粉絲、魚糕🐟甜辣醬唔會好辣,加上粉絲同年糕已經佈滿晒啲醬,所以好惹味😋.藍海傳說🌊🧜🏻‍♀️檸檬汁🍋蘋果梳打🍏加埋Apple Cider🍸大大杯,酸酸甜甜🤤勁清爽.前菜,有泡菜,酸蘿蔔同魚乾😍3 款都好開胃
前菜,有泡菜,酸蘿蔔同魚乾😍3 款都好開胃
  • 前菜
  • 蜂蜜牛油炸雞
  • 藍海傳說
  • 蜂蜜牛油味炸雞
  • 蜂蜜牛油味炸雞(半份)
  • 芝士泡菜煎餅
2020-05-02 613 瀏覽
-瘦編作為一個泡菜迷,最鐘意食嘅外國菜就係韓國菜!今日為大家介紹一間係荃灣嘅韓式小店「韓閣」,重點佢都係黃店,所以大家可以大大力去懲罰。😆-店舖比較細,環境佈置比較似cafe,有很多精緻的小擺設,但座位不多,一眼睇晒。雖然店舖比較細,但係餐牌上款式好多,好多都係經典韓國菜,價錢都相對較經濟,好抵食!同傳統韓國餐廳一樣,落單後送上前菜,包括有泡菜、芽菜和菠菜。🇰🇷-推薦大家一定要叫芝士岩漿炒飯($82),飯本身用泡菜、辣醬、五花肉片一起炒,再加埋超多邪惡芝士,輕輕一拉就有拉絲效果。另外叫左鐵板牛肉炒椰菜($62),味道是挺典型的韓國菜,偏甜,鐵板熱辣辣,所以份外惹味,送飯一流,但比較油膩。仲有一鍋真露煮海蜆($62),真露味唔夠出,但醒左蜆嘅數量好多,加埋兩杯飲品,每人只需要$100多啲,好抵食。😋-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) -➡️ 韓閣 (荃灣)📍 荃灣路德圍運通街地下10M號舖

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 韓閣 (荃灣)
📍 荃灣路德圍運通街地下10M號舖

2020-05-01 407 瀏覽
可能甘岩紅日黎,所以花左少少時間等位~打開餐牌真係勁多選擇,諗左陣先簡好食咩。一黎d店員就會上幾款小食比我地開開胃口,仲好貼心咁見我地餸菜未到..幫我哋添小菜💕簡左個必食菜”拉絲炒飯”食,果然不負所望!個芝士岩漿炒飯鋪滿拉絲芝士,撈埋香辣泡菜炒飯,真係勁惹味呀😋下次黎都會點多次食!另外個雞蛋卷都好有驚喜,蔥香味好重好香,加埋d配料整體好夾!另外,要讚一讚幾抵食,因為每碟菜都比我想像中大份🤣📍不過略厭d位好迫~
可能甘岩紅日黎,所以花左少少時間等位~
打開餐牌真係勁多選擇,諗左陣先簡好食咩。

另外,要讚一讚幾抵食,因為每碟菜都比我想像中大份🤣

📍不過略厭d位好迫~
  • 芝士岩漿炒飯
  • 蜂蜜牛油炸雞
  • 韓閣特色蛋卷
2020-04-30 375 瀏覽
荃灣唔算多韓國嘢,呢間雖然喺路德圍,但唔喺正食肆集中地,有時行經都會見佢拍烏蠅🤥🍗 炸雞特餐(下午茶) $102套餐包炸雞半隻🍗 蟹肉田園沙律🥗 炸薯條🍟 同飲品兩杯~ 沙律最早上,好快就畀我消滅咗所以張相冇佢份😎 沙律淋上大量柚子汁酸酸甜甜好開胃😗 炸雞有5-6隻🍗,我揀咗蜂蜜牛油味,睇張相都見到蜂蜜舖滿晒全隻雞😌 又濃又香~ 炸粉又唔會太厚🤤 薯條即刻炸起,脆卜卜,個人覺得配韓式甜辣醬仲夾過茄汁😎$102 成個套餐真係好抵!! 平時出面幾件雞都around $148😥 佢lunch都係$4-50有交易😗 荃灣人真有福~

🍗 炸雞特餐(下午茶) $102

2020-04-28 598 瀏覽
早個排食咗好多餐日本嘢,今日就想轉下口味食韓國嘢。講起韓國嘢餐廳,好多人都會即刻諗起尖沙咀嗰條韓國街,但其實只要搜尋一下,每一區都應該會有好嘅韓國餐廳。今日就去咗荃灣路德圍運通街嘅“韓閣“食韓國嘢。本人係韓國炸雞嘅頭號粉絲 ,今次就叫咗三重芝士炸雞 $108,上枱已經見到有唔同嘅芝士鋪滿炸雞上面, 咬一啖,啖啖肉,非常之juicy, 而且有勁多嘅芝士,可以拉絲添,雖然邪惡但係都十分值得。食韓國嘢又點少得部隊鍋 $88 ,呢個部隊鍋性價比十分高。我哋嗌咗小辣, 辣度對我嚟講啱啱好。而且十分足料,有好多牛肉同埋五花腩肉,韓式 年糕口感煙韌彈牙。另外仲嗌咗個泡菜豬肉飯卷 $46, 酸酸辣辣嘅泡菜味十分醒胃,仲有雞蛋同芝士等, 唔好睇佢細細件,但其實都好飽肚 。餐廳嘅頭盤做特價十分抵食,我哋點咗韓國餃子 $15 以及炸野菜春捲 $15。 啱啱炸起熱辣辣上枱, 脆卜卜嘅餃子配入韓國粉絲等餡料 ,別有一番風味 。餐廳雖小但餐牌嘅選擇甚多,而且餐廳仲唔收加一 。見到佢個餐牌有個韓國無骨豬手,賣相十分吸引,下次一定要去試。

三重芝士炸

部隊鍋

泡菜豬肉芝士卷

2056 瀏覽

2020-04-27
三重芝士炸
部隊鍋
泡菜豬肉芝士卷
呢間食飯時間通常都要等位,好好生意!小店比較細,坐到20幾人,不過食好嘢我都唔介意坐逼啲😙呢日週末lunch time 黎,等左一陣就有位。做緊優惠叫主食可以加錢加小食。欣賞呀,疫市生意難做,做少少優惠吸引下人!食左芝士岩漿炒飯,香葉鹹蛋黃炸雞翼,特式紫菜明太子蛋卷,紫菜粉絲卷。招牌芝士岩漿炒飯,有「芝」味😋😋😋啲飯係泡菜炒飯,辣辣地,芝士好似溝左蛋,圍住啲炒飯,都幾多,夠兩個人share. 仲有少少拉芝既感覺😆😆鹹蛋黃炸雞翼,上菜既時候好香,食落覺得啲粉多左少少同埋有啲油 會有啲膩既感覺,不過食炸野都預咗係邪惡架啦😛都好香口既。🆗最好食係特式紫菜明太子蛋卷,份量好多。見到有層次既蛋卷,入面有蔥花同椰菜,好好食!呢個真係推薦👍🏻👍🏻⭐️紫菜粉絲卷係加$15換的,呢個普通,可能因為食完炸雞翼太濃味,所以覺得呢個好淡口🙊要靠包茄汁先覺有啲味 , 都飽到食唔晒😂支持小店💛下次可以再黎食其他野👍🏻👍🏻回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢日週末lunch time 黎,等左一陣就有位。

最好食係特式紫菜明太子蛋卷,份量好多。

支持小店💛下次可以再黎食其他野👍🏻👍🏻

回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-04-27 2061 瀏覽
今晚放工來荃灣買東西, 逛完了發覺時間已不早, 差不多九點, 來到這間受歡迎的韓國小店, 仍然要等一陣位, 因為裡面坐位不多, 想吃的人又比較多吧。先來幾款韓式前菜, 有醃蘿蔔, 大豆芽及泡菜。味道幾合心意, 泡菜也不太辣。凍奶茶+$7 熱雪梨茶+$14奶茶比較少甜, 喝了一口覺得有點泰奶茶風味, 而熱雪梨茶要留意攪拌好才喝, 甜度適中, 清甜潤喉。泡菜芝豬肉芝士壽司$46用韓醬調味的壽司飯, 拌入醃蘿蔔, 芝士, 及豬肉, 是簡單不敗的韓國簡便美食。鐵板牛肉$62雖然是鐵板牛肉, 但菜的份量十分的多, 出乎我們的想像, 牛肉切成絲, 醬汁帶點甜味, 叫這個菜拌飯吃不錯, 菜肉平衡營養均衡, 一碟就足夠了。韓式餃子$15餐廳做promotion, 可以半價優惠價錢加點一些小吃, 我們選了韓式餃子, 裡面主要有粉絲蔬菜等, 炸過後香口惹味。炸雞翼拉麵牛骨湯底拼拼麵$55炸雞翼雞鎚有三件, 足夠的份量, 麵內還有很多的蔬菜,  麵條帶點煙靭, 湯底不是一般味精湯, 是吸引到我喝到最底的湯。大韓無骨豬手$88來到重頭戲, 無骨豬手呈上來看得出它的認真和心思, 可以用一塊大生菜放在掌心, 然後

凍奶茶+$7
熱雪梨茶+$14

泡菜芝豬肉芝士壽司$46

鐵板牛肉$62

韓式餃子$15

炸雞翼拉麵牛骨湯底拼拼麵$55

大韓無骨豬手$88
來到重頭戲, 無骨豬手呈上來看得出它的認真和心思, 可以用一塊大生菜放在掌心, 然後夾豬手、醃蘿蔔及泡菜、生蒜、辣醬, 包好後一咬它, 是天下的美味, 無骨豬手吃得方便, 而甚有彈性, 及有膠原膠質, 它已有醬汁調味, 味道很足, 豬手份量也很多, 十分抵食。
  • 大韓無骨豬手
2020-04-26 366 瀏覽
今日去咗荃灣路德圍搵野食!行過見到呢間韓國嘢有個派糖小食優惠!入去試吓先!無骨豬手(例牌)呢個無骨豬手賣相好吸引!生菜包就食得多啦!估唔到呢個生菜包豬手咁好味!豬手起哂骨!食落又軟又淋仲好入味tim!好味道😋三重芝士炸雞(半份)嘩呢個炸雞抵食呀!炸到金黃色中!食落又唔覺得好熱氣!配埋最邪惡既芝士仲要三重食到我地咀Lam Lam 😋😋😋紫菜粉絲卷呢個優惠小食$15咁抵梗係要叫來食吓啦!泡菜豬肉芝士壽司我其實好鐘意食韓式壽司卷!因為抵食又飽肚😍熱檸茶加$5就有杯熱檸茶😆

無骨豬手(例牌)

三重芝士炸雞(半份)

紫菜粉絲卷
呢個優惠小食$15咁抵梗係要叫來食吓啦!

泡菜豬肉芝士壽司
我其實好鐘意食韓式壽司卷!因為抵食又飽肚😍

熱檸茶
加$5就有杯熱檸茶😆
  • 無骨豬手
  • 三重芝士炸雞
2020-04-26 217 瀏覽
路德圍一向好多好嘢食 今次試吓呢間韓式餐廳 支持小店✌️前菜四小碟 同一般韓式餐廳差不多 有泡菜芽菜椰菜菠菜 泡菜唔會太鹹 辣味適中👅韓式紫菜蛋卷 熱辣辣大大條 🍳蛋卷外脆內軟 煎得啱啱好唔會太老 仲有啲流質蛋汁 配埋茄醬和蜜糖芥末醬 非常滋味😛韓式辣醬炒魷魚🦑 夠獲氣 辣椒醬好香蒜味 令到本身冇咩味道嘅魷魚好惹味 都唔會太咸 送白飯一流韓式石鍋拌飯🍱有醃製酸紅白蘿蔔 麻油菠菜 芽菜 冬菇 生菜 蛋黃 石鍋熱辣辣 整飯焦啱晒 自家製辣醬拌飯好味
路德圍一向好多好嘢食 今次試吓呢間韓式餐廳 支持小店✌️

2020-01-10
2020-04-24 347 瀏覽
《Cheese Dinner🧀🧀》因為都好似有一段時間冇食韓國野所以就睇吓和你Eat有咩韓國菜嘅黃店之後就發現到呢間係荃灣嘅黃店😍😍而呢間舖頭就係叫做韓閣—————其實呢間舖頭都好厲害幾乎每一樣嘢都係我想食嘅😃😃我哋嗌左三重芝士炸雞半隻($108)、芝士岩漿炒飯($82)、芝士銀絲煎餅($72)、紫菜粉絲卷(+$15)、烤芝士香草薯條(跟餐價$25)同埋兩杯嘢飲:荔枝梳打同蜜桃冰茶(各加$14)我想講我哋幾乎全部都係芝士🤣🤣連個Staff送餐嗰時都話你哋幾乎成枱都係係芝士嚟㗎喎但係真心好高質囉呢間舖頭首先講咗第一時間嚟嗰個芝士岩漿炒飯先佢啲芝士嘅份量真係超多配埋個炒飯個口感好豐富👍👍而且又唔會算太辣我朋友唔食得辣都真係大讚呢個飯⭐️⭐️所以真心係必嗌之選之後講吓佢嗰個三重芝士炸雞先佢半隻嚟講比我想像中多同埋炸粉又唔會太多同埋熱度亦都啱啱好加埋嘅三重芝士簡直係絕配之後嗰個紫菜粉絲卷同埋烤芝士香草薯條前者我就覺得幾特別😱😱因為我自己未食過呢一種配搭味道又出奇地夾後者嗰個薯條真係炸得好正最後就講埋嗰個芝士銀絲煎餅呢個真心份量多到一個點,有八塊煎餅😱😱不過如果多啲醬嘅話就會比較吸引
《Cheese Dinner🧀🧀》

因為我自己未食過呢一種配搭
味道又出奇地夾
後者嗰個薯條真係炸得好正

最後就講埋嗰個芝士銀絲煎餅
呢個真心份量多到一個點,有八塊煎餅😱😱
不過如果多啲醬嘅話就會比較吸引
  • 芝士岩漿炒飯