2021-06-25 656 瀏覽
今日由於去觀塘行街,所以早兩日已經搵定晚飯食咩好。朋友介紹有間私房菜好好味,所以我就訂左位,同埋屋企人行完街去食飯。餐廳裝修簡單但乾淨,有好私房菜嘅Feel。餐廳牆邊放滿得獎的奬杯,食物質素一定有保證。本地水耕沙律菜伴芝麻醬,一人一份,賣相非常美觀,沙律菜好新鮮,配上芝麻醬,鮮味更上一層樓。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,賣相依然美觀。流心蛋入口馬上感受到茶燻的香味,味道濃烈,一點也不膩。茄子再配上特製奬汁,爽口美味,頭盤也有這個品質,主菜一定更好味。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,這個湯真材實料,一打開湯蓋,香氣衝晒出嚟。湯鮮味而且味濃,湯料多得像一道餸,店員還會將鷓鴣整碎給我們享用,非常細心。椒鹽豬肺,估唔到豬肺除了煲湯,還可以椒鹽炒。豬肺本身比較淋,加上油炸,脆口又淋的口感,好特別,加上椒鹽味加持,太美味了👍🏻油浸時令海魚,今晚我們的魚種是馬頭魚。魚身用熱油炸過,香脆可口,連魚皮都可以食埋。店員細心地將魚肉從魚骨中分開出嚟,熏戈我們容易一點進食,非常出色👍🏻江南百花雞,這個餸我最喜歡,因為第一次食到。竟然諗到將蝦滑釀入雞內,非常有創意。每一啖都可以品嘗到雞肉味,亦可以品嘗到蝦滑的爽

江南百花雞,這個餸我最喜歡,因為第一次食到。竟然諗到將蝦滑釀入雞內,非常有創意。每一啖都可以品嘗到雞肉味,亦可以品嘗到蝦滑的爽口鮮味,真係要去食多次,太美味了。

蟹黃瑤柱時令鮮蔬,獎汁加入蟹黃及瑤柱,鮮味極,令平平無其的鮮蔬增添一份美感👍🏻

他鄉炒米粉,入面有西班牙黑毛豬火腿肉,配上莆田米粉。米粉炒得非常乾身,可見廚師功力非凡,火腿肉當米線增添一份美道,真係平凡中見不平凡,好食。

芝麻湯圓,一餐飯的結尾,怎可以少得甜品。芝麻湯圓配上薑湯,配搭一流。湯圓皮薄,芝麻餡非常多,薑湯薑味非常濃郁,甜味加薑味,正好洗去中菜嘅濃味口感,為這餐私房菜畫上完美嘅句號。

2021-06-21