2025-05-31
帶住狗狗我就最鐘去啟德 Airside,既有好多地方打卡走走之餘,仲可以同狗狗去食好西。我地係商場同玉桂狗打卡次後,就去THE CAPTAIN'S食返個下午茶抖返一下啦!第一次嚟「THE CAPTAIN'S」食,當然就食佢地嘅招牌主打,英倫炸魚薯條,有8oz同4oz選擇,我地想食多少少款,所以就嚟一份4oz。不過唔好睇少依4oz,原來都好有份量,估唔到炸魚係會咁大條,即叫即炸所以啲炸魚外層炸得好香脆,入面嘅魚肉厚身得嚟好嫩滑,而且又唔會好油膩,配埋自家製嘅粒粒他他醬,提升哂成個味覺。粗身嘅薯條都係另一亮點,有口感得嚟又脆口,而且份量仲唔少添。另一個驚喜就一定係雙皮奶雞蛋仔,雞蛋仔外面脆卜卜又充滿蛋香味,入面包裹住濃郁軟滑奶香嘅雙皮奶餡料,食落足料爆漿,食落超有層次感,最重要係每一粒雞蛋仔入面都有雙皮奶餡,絕對係超足料。我地仲再叫多左一份燒賣,有多款口味選擇,仲可以揀蒸或炸,仲可以自己配醬汁 ,最係我地就揀咗蒸嘅香菇豬肉燒賣。燒賣唔會好粉而且個口感都好彈牙,而內餡就充滿豬肉汁同香菇鮮味,味道唔錯哦。當然就唔少得飲品,既有英倫炸魚薯條所送嘅香濃烏龍味嘅冷泡冰茶。另外仲有奇異果原個檸檬果汁,
當然就唔少得飲品,既有英倫炸魚薯條所送嘅香濃烏龍味嘅冷泡冰茶。另外仲有奇異果原個檸檬果汁,入口非常清新,而且味道酸酸甜甜,啱晒炎熱天解解渴呀!