Airside開左好多新既食店,呢間喺Airside唯一有雞蛋仔賣,仲要有啲菜式可以外賣拎去草地chill下,呢到店員好盡責,有陣時會拎到出店鋪到交俾食客。價錢非常相宜,所以今次叫左呢啲:雙皮奶雞蛋仔🐣Double Layer Milk Custard Egg Waffle原來雙皮奶都可以整到雞蛋仔,食落去好似食緊雙皮奶咁,但唔會好甜~招牌單骨雞翼配明太子白汁意粉🐓🍝Deep Fried Single bone Chicken Wings今次揀左蜜糖單骨雞冀,煎得非常白口,而且個明太子醬汁好creamy, 愈食愈開胃~英倫炸魚(4Oz)配薯條🐟🍟Fish and Chips* (4oz)4oz既炸魚份量都超級大份,長過隻叉~呢個份量足夠食得飽~配左自家製粒粒他他醬酸酸地幾易入口~另外配埋脆身薯條~英倫咖哩大魚旦English Curry Big Fish Ball超級大粒,同埋好彈牙,整粒魚旦都沾滿咖哩汁士多啤梨原個檸檬果汁🍓Strawberry Lemonade金橘熱情果原個檸檬果汁🍋Passion Fruit Lemonade食啲煎炸野,似返杯檸檬果汁係好解膩,士多啤梨個杯個底仲有

價錢非常相宜,所以今次叫左呢啲:

雙皮奶雞蛋仔🐣

招牌單骨雞翼配明太子白汁意粉🐓🍝

英倫炸魚(4Oz)配薯條🐟🍟
Fish and Chips* (4oz)

英倫咖哩大魚旦
English Curry Big Fish Ball
超級大粒,同埋好彈牙,整粒魚旦都沾滿咖哩汁

士多啤梨原個檸檬果汁🍓
Strawberry Lemonade
金橘熱情果原個檸檬果汁🍋
Passion Fruit Lemonade
食啲煎炸野,似返杯檸檬果汁係好解膩,士多啤梨個杯個底仲有粒粒果肉呀~

• 招牌單骨雞翼配明太子白汁意粉
2025-05-31 593 瀏覽
帶住狗狗我就最鐘去啟德 Airside,既有好多地方打卡走走之餘,仲可以同狗狗去食好西。我地係商場同玉桂狗打卡次後,就去THE CAPTAIN'S食返個下午茶抖返一下啦!第一次嚟「THE CAPTAIN'S」食,當然就食佢地嘅招牌主打,英倫炸魚薯條,有8oz同4oz選擇,我地想食多少少款,所以就嚟一份4oz。不過唔好睇少依4oz,原來都好有份量,估唔到炸魚係會咁大條,即叫即炸所以啲炸魚外層炸得好香脆,入面嘅魚肉厚身得嚟好嫩滑,而且又唔會好油膩,配埋自家製嘅粒粒他他醬,提升哂成個味覺。粗身嘅薯條都係另一亮點,有口感得嚟又脆口,而且份量仲唔少添。另一個驚喜就一定係雙皮奶雞蛋仔,雞蛋仔外面脆卜卜又充滿蛋香味,入面包裹住濃郁軟滑奶香嘅雙皮奶餡料,食落足料爆漿,食落超有層次感,最重要係每一粒雞蛋仔入面都有雙皮奶餡,絕對係超足料。我地仲再叫多左一份燒賣,有多款口味選擇,仲可以揀蒸或炸,仲可以自己配醬汁 ,最係我地就揀咗蒸嘅香菇豬肉燒賣。燒賣唔會好粉而且個口感都好彈牙,而內餡就充滿豬肉汁同香菇鮮味,味道唔錯哦。當然就唔少得飲品,既有英倫炸魚薯條所送嘅香濃烏龍味嘅冷泡冰茶。另外仲有奇異果原個檸檬果汁,

當然就唔少得飲品,既有英倫炸魚薯條所送嘅香濃烏龍味嘅冷泡冰茶。另外仲有奇異果原個檸檬果汁,入口非常清新,而且味道酸酸甜甜,啱晒炎熱天解解渴呀!

2025-05-23
下午茶
  • 雙皮奶雞蛋仔
行街經過依間小食店,鮮橙色裝潢令人眼前一亮,重點佢係 ᴘᴇᴛғʀɪᴇɴᴅʟʏ .ᐟ.ᐟ 可以帶埋毛孩們一齊黎 ᴄʜɪʟʟ ੯• ໒ ꒱ 店員同老闆都好親切熱心,一路食一路吹水,由演唱會講到寵物體檢,真係食得開心 ~呢度嘅特色係全部炸物都可以自選醬汁,包括自家製粒粒他他醬、辣沙律醬、咸蛋沙律醬、黑松露沙律醬、明太子沙律醬、蜜糖芥末醬同車打芝士醬。本人係選擇困難症患者,企喺 ᴍᴇɴᴜ 前諗咗成 10 分鐘,好彩有店員推薦,最後每款菜式都配唔同醬汁,完美體驗各種風味 ~○ 巨 大 英 倫 炸 魚 & 薯 條 // 4oz $88份量十足,外層麵衣酥脆得嚟唔油膩,魚肉雪白鮮嫩多汁,配埋自家製粒粒他他醬,酸甜開胃,解膩一流 .ᐟ.ᐟ薯條炸得金黃香脆,外脆內軟 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡○ 招 牌 單 骨 雞 翼 配 明 太 子 白 汁 意 粉 // $98雞翼可以揀蒜香風沙 / 香脆蜜糖,最後揀左後者 ~外皮炸得金黃酥脆,蜜糖醃製充滿甜香,肉質嫩滑多汁。香濃 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 嘅白汁包住彈牙意粉,微微鹹香,食到停唔到口 .ᐟ.ᐟ另外意粉都有四款口味畀你揀添 ~○ 雙 皮 奶 雞 蛋 仔 // $38之

份量十足,外層麵衣酥脆得嚟唔油膩,
魚肉雪白鮮嫩多汁,配埋自家製粒粒他他醬,
酸甜開胃,解膩一流 .ᐟ.ᐟ
薯條炸得金黃香脆,外脆內軟 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡

雞翼可以揀蒜香風沙 / 香脆蜜糖,最後揀左後者 ~
外皮炸得金黃酥脆,蜜糖醃製充滿甜香,肉質嫩滑多汁。
香濃 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 嘅白汁包住彈牙意粉,
微微鹹香,食到停唔到口 .ᐟ.ᐟ
另外意粉都有四款口味畀你揀添 ~

○ 雙 皮 奶 雞 蛋 仔 // $38
之前係 ᴛʜʀᴇᴀᴅs 見到話雞蛋仔好食,終於試到꒰。• ◡ •。꒱
雞蛋仔可以揀原味 / 朱古力味,
即叫即做熱辣辣出晒煙,外脆內軟,
內餡嘅雙皮奶滑溜香濃,充滿奶香,
甜而不膩,口感層次豐富 .ᐟ.ᐟ
老闆話好多熟客都中意外賣返屋企食,
120 度焗 6 分鐘,就會同剛做好一樣咁脆 ( ˶ˊ ᵕ ˋ )੭
臨走時老闆仲好熱心幫我焗返食剩一半既雞蛋仔,
用新設計既立體外賣盒幫我裝好,
等我可以攞走一路行街繼續食,真係超級貼心呢 ~

○ 炸 蟲 草 花 雞 肉 燒 賣 // 10粒 $30
外皮炸得金黃,口感鬆軟兼帶少少嚼勁。
怕熱氣可以揀蒸嘅,蟲草花味應該會更突出,
嗜辣人士仲可以配埋靈魂辣汁,香辣過癮 .ᐟ.ᐟ

○ 英 國 海 龍 島 炸 小 龍 蝦 // $48
外殼酥脆,蝦肉彈牙鮮甜,配埋濃郁嘅車打芝士醬,
香濃得嚟帶微微鹹香,送啤酒真係一流 ꒰ ˘ ³ ˘ ꒱

○ 日 本 原 宿 長 薯 條 // $48
條條都長過手掌好香脆,
加埋明太子沙律醬勁惹味 .ᐟ.ᐟ
留意因為本人太飽,要求咗細份試試味 ~
正常 size 多好多條 ٩꒰๑´ ∇ `๑꒱۶

○ 小 山 園 抹 茶 雙 皮 奶 // $48
抹茶香氣馥郁,入口幼滑,充滿奶香 ꒰,,꒪ ᐞ ꒪,,꒱
底部仲有粒粒香滑奶凍,完美平衡抹茶嘅微澀。

○ 玫 瑰 西 柚 原 個 檸 檬 果 汁 // $28
清新西柚同玫瑰超夾,酸甜適中,
消暑解渴,仲有淡淡花香,完美中和油膩感 .ᐟ.ᐟ

• 雙皮奶雞蛋仔
朋友話未去過AIRSIDE,於是有過一次經驗的筆者大膽自薦做導遊,週末一起出來遊玩。搵餐廳醫肚期間,見到地下的這間「THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR 」大排長龍,一於趁墟加入試試!香脆的單骨雞翼,空口吃已非常香口惹味,選擇了香脆蜜糖口味,鹹中帶點甜。海膽汁意粉呈橙紅色,質感偏乾身,不過口感又幾彈牙,海膽香味都頗為濃郁。4oz炸魚的份量已經非常大塊!魚柳外皮炸至脆卜卜,裡面的魚肉十分滑嫩,也可以蘸點店舖自家製的粒粒他他醬。配上粗薯條,同樣炸至外脆內軟,滿滿的薯香味。根據排隊點餐期間的觀察,小食顯然是最受歡迎!燒賣有6個款式供應,更可選擇炸/蒸做法。揀選了炸的蟲草花雞肉燒賣,外層香脆,雞肉餡幾香,但就未太感受到蟲草花口感。醬汁也是自由配搭,配上明太子沙律醬,增添了微辣感,更加惹味。這個絕對是店舖number 1的人氣小食!基乎人人都有order,誇張到要等候接近35分鐘。雞蛋仔新鮮做起,外脆內軟,入口有蛋香味。而每一粒都有雙皮奶內餡,雙皮奶滑溜,奶香味道濃郁。整體味道不會過份的甜膩,食完一底都不會太膩。

炸雞翼配招牌海膽汁意粉

意粉呈橙紅色,質感偏乾身,不過口感又幾彈牙
,海膽香味都頗為濃郁。

炸蟲草花雞肉燒賣

根據排隊點餐期間的觀察,小食顯然是最受歡迎!

雙皮奶雞蛋仔

。整體味道不會過份的甜膩
,食完一底都不會太膩。
2025-04-06
下午茶
雙皮奶雞蛋仔
-🪄 雙皮奶+泰奶雙拼雞蛋仔套餐 ($60)🪄 配波森莓果茶自從食過澳門嘅澤賢記葡撻雞蛋仔,好香好好食,普通嘅雞蛋仔已經滿足唔到我(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)見到有雙皮奶加泰奶雞蛋仔即刻要試!.❥ 雙皮奶+泰奶雙拼雞蛋仔雞蛋仔有奶香,熱辣辣,咬開就有口感好香滑嘅雙皮奶,甜甜地~但我鐘意泰奶味,會再香濃啲但唔會太甜!(有時候飲成杯嘅泰奶會覺得好甜,但係雞蛋仔味反而覺得啱啱好!( ´▽` )ノ 雞蛋仔口感算係偏軟熟,如果外面可以再脆口啲就好!.❥ 配波森莓果茶清清地又酸酸地唔會太濃,併埋一齊食會fresh d 🫖.一句總結⚡️鍾意奶香又鐘意雞蛋仔嘅要試!🧚🏼.🚙 泊車指數: 🤏🏼Airside 可以泊車,但weekend 嚟要$500先free兩個鐘,食埋嘢都難啲可以freeparking 🙂‍↔️ 但airside 泊車都偏貴 (weekday$25/hr; weekend $28/hr)
🪄 雙皮奶+泰奶雙拼雞蛋仔套餐 ($60)
🪄 配波森莓果茶

見到有雙皮奶加泰奶雞蛋仔即刻要試!
雙皮奶泰奶雙併 雞蛋仔

❥ 雙皮奶+泰奶雙拼雞蛋仔
❥ 配波森莓果茶
清清地又酸酸地唔會太濃,併埋一齊食會fresh d 🫖
一句總結⚡️
鍾意奶香又鐘意雞蛋仔嘅要試!🧚🏼
🚙 泊車指數: 🤏🏼
雙皮奶泰奶雙併 雞蛋仔
今次嚟咗啟德食呢間好出名嘅THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR✨尤其之後已經聽講過佢嘅雙皮奶雞蛋仔好正,今次終於嚟咗食~估唔到雙皮奶同雞蛋仔係咁夾,入面好滑溜又唔會好甜,配埋脆口嘅雞蛋仔好正❤️而且一定要趁熱即刻食,先至係最正最好味!😋另外一個令我覺得好驚艷嘅就係佢哋嘅巨大船長炸魚配明太子白汁意粉,條炸魚有4oz,好厚好大塊,同埋真心炸得好惹味,少少鹹鹹地調味好似恰當,魚肉好嫩,食曬成條落肚係好爽❗️然後明太子意粉個汁好creamy,基本上每條意粉都佈滿住汁,招牌單骨雞翼配北海道海膽汁意粉唔錯,雞翼好香口,海膽汁味道夠濃夠多汁,不過兩款比較嘅話我都係鐘意明太子意粉多啲💗小食嚟講炸燒賣幾惹味,佢有好多種口味,連醬汁都有8款揀,今次食咗花椒麻辣木耳豬肉燒賣有驚喜,豬肉好實在,尤其佢一口size,配埋或蛋黃沙律醬好頂癲,好快就唔小心食曬😂飲品叫咗玫瑰西柚原個檸檬果汁、士多啤梨原個檸檬果汁都唔錯,幾清新,水果味唔假☺️總括嚟講啲食物全部都大大份,性價比都幾高~
尤其之後已經聽講過佢嘅雙皮奶雞蛋仔好正,
今次終於嚟咗食~
估唔到雙皮奶同雞蛋仔係咁夾,
入面好滑溜又唔會好甜,
配埋脆口嘅雞蛋仔好正❤️
而且一定要趁熱即刻食,
先至係最正最好味!😋

條炸魚有4oz,好厚好大塊,
同埋真心炸得好惹味,
少少鹹鹹地調味好似恰當,
魚肉好嫩,食曬成條落肚係好爽❗️
然後明太子意粉個汁好creamy,
基本上每條意粉都佈滿住汁,
招牌單骨雞翼配北海道海膽汁意粉唔錯,
雞翼好香口,海膽汁味道夠濃夠多汁,
不過兩款比較嘅話我都係鐘意明太子意粉多啲💗

小食嚟講炸燒賣幾惹味,
佢有好多種口味,連醬汁都有8款揀,
今次食咗花椒麻辣木耳豬肉燒賣有驚喜,
豬肉好實在,尤其佢一口size,
配埋或蛋黃沙律醬好頂癲,
好快就唔小心食曬😂

飲品叫咗玫瑰西柚原個檸檬果汁、
士多啤梨原個檸檬果汁都唔錯,
幾清新,水果味唔假☺️
總括嚟講啲食物全部都大大份,性價比都幾高~
2025-06-13
2025-06-10 187 瀏覽
-Weekend同屋企人去airside行街見至好耐都無食過既雞蛋仔 仲要係雙皮奶雞蛋仔!What!?! 係一間幾有特色既鋪頭 有小食有主食不過位置就只有幾個 亦都可以坐喺外面嘅露天座位我哋當晚餐食 就乜都叫啲⋯🚩雙皮奶雞蛋仔$38即買即整大約等10至15分鐘⋯🤤香甜嫩滑既雙皮奶 結合酥脆雞蛋仔 口感對比明顯👅濃郁奶香甜而不膩 值得一試☝🏻 🚩炸魚配明太子意粉$118外脆內嫩大大條炸魚 搭配濃郁明太子醬意粉 🍝鮮味十足醬汁味道都好平均唔會過鹹 🤗份量幾大 兩至三個人share都得🚩單骨雞翼配黑松露醬$38/8件即叫即炸香脆單骨雞翼 搭配濃郁黑松露醬 😍提升層次感雞翼炸得啱啱好 一咬一拉就已經食到👍🏻🚩蟲草花雞肉燒賣配XO醬$30/10粒雞肉燒賣好似第一次食 feel唔到蟲草花既😅點埋XO醬 味道又幾好 價錢都唔會太貴🚩英式咖喱大魚蛋$20/2粒大魚蛋Q彈飽滿 🍡英式咖喱醬比較濃郁傑身 味道OK🥤金橘熱情果原個檸檬果汁$28🥤士多啤梨原個檸檬果汁$28

Weekend同屋企人去airside行街

大魚蛋Q彈飽滿 🍡英式咖喱醬比較濃郁傑身 味道OK
🥤金橘熱情果原個檸檬果汁$28
🥤士多啤梨原個檸檬果汁$28

2025-06-09 141 瀏覽
平常我多會支持小店,所以今日並非首次光顧此店。下單後,店員表示雙皮奶雞蛋仔要等6-8定7-9分鐘,總之是10分鐘內。等了起碼15分鐘後向剛才的店員查詢,她認同等候時間過長並幫我跟進,不過就一點歉意也沒有。最後我在19分鐘後才接到雞蛋仔。雞蛋仔唔夠脆,好食談不上。
平常我多會支持小店,所以今日並非首次光顧此店。

最後我在19分鐘後才接到雞蛋仔。雞蛋仔唔夠脆,好食談不上。
2025-06-03 111 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗啟德調查呢間小食店,店鋪以船長為主題,主打炸魚薯條同街頭小食,全港首創雙皮奶雞蛋仔係爆紅小食,喺threads上討論度相當高,除咗爆紅雞蛋仔,主食都好高質,下次食雞蛋仔記得試埋佢哋嘅主食,真心推介👍🏻🍝巨大船長炸魚配明太子白汁意粉 $108🙋🏻‍♂️表示招牌巨型魚柳超大塊,選用冰島鱈魚,炸到金黃色,外層酥脆,肉質鮮嫩鬆軟,配上彈牙意粉,加上濃郁香滑嘅明太子白汁,食落仲有蒜香,好好味,必食推介👍🏻🥛雙皮奶雞蛋仔 $38🍳蛋撻雞蛋仔 $40🙋🏻‍♂️表示雞蛋仔即叫即製,外脆內軟,充滿蛋香,雙皮奶雞蛋仔係全港首創,選用順德近百年老字號品牌「民信雙皮奶」,咬開爆餡,奶香濃厚,口感軟滑細膩,另一款蛋撻雞蛋仔都好特別,食落有蛋撻嘅嫩滑同雞蛋仔嘅香軟,雙重蛋香層次豐富,賣晒就無,要食趁早呀🐤蟲草花雞肉燒賣 $30🐖香菇豬肉燒賣 $30🙋🏻‍♂️表示燒賣有多款口味選擇,仲可以㨂蒸或炸,蟲草花雞肉燒賣揀咗蒸,口感彈牙,味道鮮香又有蟲草花嘅清甜香氣,配上XO醬食落更加惹味,香菇豬肉燒賣㨂咗炸嘅,外脆內爽彈,充滿肉汁同香菇鮮味,口感豐富,配上松露沙律醬,增添菇菌氣息🍗秘製單骨雞翼 $38🙋🏻‍

🍝巨大船長炸魚配明太子白汁意粉 $108

🐤蟲草花雞肉燒賣 $30
🐖香菇豬肉燒賣 $30
秘製單骨雞翼

🍗秘製單骨雞翼 $38
🙋🏻‍♂️表示單骨雞翼有蒜香風沙,香茅,BBQ等多款口款選擇,雞翼炸到香脆,肉質嫩滑,呢款㨂咗香甜嘅蜜糖味,配上鹹蛋沙律醬,食落香口惹味
士多啤梨原個檸檬果汁|玫瑰西柚原個檸檬果汁
🍓士多啤梨原個檸檬果汁 $28
🍊玫瑰西柚原個檸檬果汁 $28
🙋🏻‍♂️表示兩款果汁都配有原個檸檬,味道酸甜解渴,啱晒依家咁熱嘅天氣,士多啤梨味香甜,西柚味道清新,帶有清幽嘅玫瑰香氣

📈吃貨指數
蟲草花雞肉燒賣
香菇豬肉燒賣
秘製單骨雞翼
士多啤梨原個檸檬果汁|玫瑰西柚原個檸檬果汁
早排喺啟德睇Show,終於試到呢期大熱嘅雙皮奶雞蛋仔!原來唔單止雞蛋仔,就連小食同飲品都好出色,最近仲喺中環開咗比較大間嘅新分店,大家可以去朝聖下🤭▫️雙皮奶雞蛋仔(原價$45,試食價$38)👉🏻雞蛋仔即叫即整,外皮可以揀原味或者朱古力味,第一次當然係試試原味!雞蛋仔外脆內軟,每一粒都包住雙皮奶餡料,蛋漿蛋香同奶香夾心互相融合,絕對唔會搶咗大家😙.▫️花椒麻辣木耳炸燒賣($30)👉🏻燒賣有好多口味,仲可以揀蒸同炸!鍾意香口嘅我梗係試炸燒賣😆炸得超級酥脆,唔會好粉,煙靭彈牙,麻辣味後勁仲好強😌.▫️秘製爆漿XO醬魚蛋🍡($25)👉🏻炸魚蛋好爽蛋,入面XO醬到好濃超惹🤭😋.▫️黃金雙皮奶卷($28)👉🏻雙皮奶卷炸到金黃色,雙皮奶夾心咬落嫩滑,奶香十足.▫️招牌單骨雞翼配北海道海膽汁意粉($108)👉🏻海膽汁鹹香味濃,亦帶點鮮味,值得一提醬汁好夠多,每條意粉都掛滿汁😍單骨雞翼炸到卜卜脆好香口,雞肉嫩滑Juicy.▫️抹茶雙皮奶茶🍵($48)👉🏻話晒小店以雙皮奶為名,就連飲品都要有雙皮奶🤪抹茶入口順滑,茶味有微微苦澀味,仲帶有奶香,底下有厚厚嘅雙皮奶,邊飲邊食好滿足🤗.▫️金橘熱情果原個檸檬果汁($28)👉

▫️雙皮奶雞蛋仔(原價$45,試食價$38)

▫️花椒麻辣木耳炸燒賣($30)

▫️秘製爆漿XO醬魚蛋🍡($25)
👉🏻炸魚蛋好爽蛋,入面XO醬到好濃超惹🤭😋

▫️黃金雙皮奶卷($28)
👉🏻雙皮奶卷炸到金黃色,雙皮奶夾心咬落嫩滑,奶香十足

▫️招牌單骨雞翼配北海道海膽汁意粉($108)

▫️抹茶雙皮奶茶🍵($48)

▫️金橘熱情果原個檸檬果汁($28)
👉🏻當日超熱,呢個汁酸酸甜甜,超級Refresh,好解膩🥰

——————
評分:8.5/10
平均消費:~$150

獨創雙皮奶雞蛋仔迅速爆紅❤️‍🔥但係反應都相當兩極 一齊實測吓✊🏻店家同時提供巨型炸魚薯條, 意粉, 燒賣, 小食等✨.📌獨創雙皮奶雞蛋仔 $38即叫即整 新鮮熱辣 雞蛋仔外層香脆🧇包住爆漿滑溜雙皮奶餡 甜而不膩🍮濃郁雞蛋香同醇厚牛奶味🥚🥛但一定要趁熱食 凍咗就冇外脆內嫩口感🔥.📌巨大船長炸魚(4oz)配招牌海膽汁意粉 $128真 超巨型 份量十足‼️外層金黃酥脆 魚肉鮮嫩juicy🐟意粉有驚喜 爽滑掛汁🍝啖啖海膽鹹鮮香🧡.📌蟲草花雞肉燒賣(10粒) $30可以揀炸/蒸 口味好特別🤩炸至外脆內軟嫩 做幾Juicy💛食到蟲草花清甜同雞肉鮮味🐔.〰️自由搭配船長醬汁〰️全部自家製🙌🏻推介烤蒜沙律醬 蒜香濃郁惹味🧄粒粒他他醬酸甜開胃🤍松露沙律醬啖啖菌香🍄‍🟫明太子沙律醬鹹鮮帶微辣🐟咸蛋沙律醬鹹香唔出帶微酸🥚.📌抹茶雙皮奶茶 $48推介必試💚抹茶回甘味勁濃郁🍵混入招牌雙皮奶 軟嫩滑溜 啖啖奶香🥛.如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
📌獨創雙皮奶雞蛋仔 $38
📌巨大船長炸魚(4oz)配招牌海膽汁意粉 $128
📌蟲草花雞肉燒賣(10粒) $30
〰️自由搭配船長醬汁〰️
📌抹茶雙皮奶茶 $48
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
2025-05-28 197 瀏覽
今次嚟到啟德Airside呢間英倫風魚薯吧「THE CAPTAIN‘S」試招牌!第一擊梗係鎮店嘅8oz英倫炸魚薯條,條魚厚到手指公咁粗,外層脆漿薄身金黃,咬落雪白魚肉仲滴緊汁!配埋自家製粒粒他他醬,酸咪咪仲食到粒粒酸瓜,好有heart~最驚喜係雙皮奶雞蛋仔!熱辣辣脆皮雞蛋仔夾住冰凍雙皮奶餡,一啖咬落冷熱交纏,奶香爆燈仲帶焦糖脆底,呢個fusion我俾滿分!仲有小山園抹茶雙皮奶,茶粉落足唔手軟,甘香回甘同滑溜奶凍撞出層次,抹茶控必嗌!

2025-05-24 201 瀏覽
傳說中最近好多宣傳既雙皮奶雞蛋仔落單買既時候店員就話等15分鐘左右結果最尾等左最少40分鐘先整好然後一食個雞蛋仔係有陣燶澀味既。。問店員係咪本身個味係咁係正常 就話整過底新既俾我地聲稱等5分鐘結果又再等左15分鐘先有其實無信心咁短時間整到可以直接講定等大家有講心理準備係咪要繼續買/等前後差唔多浪費左一個鐘時間for呢一底雞蛋仔第二底係正常返但未好食到值得浪費呢個時間🤡或者好想食既話考慮平日先好去幫襯
傳說中最近好多宣傳既雙皮奶雞蛋仔
落單買既時候店員就話等15分鐘左右
結果最尾等左最少40分鐘先整好
然後一食個雞蛋仔係有陣燶澀味既。。
結果又再等左15分鐘先有
前後差唔多浪費左一個鐘時間for呢一底雞蛋仔
第二底係正常返但未好食到值得浪費呢個時間🤡
或者好想食既話考慮平日先好去幫襯
都幾鐘意去AIRSIDE 行下街食下野,環境都幾舒服,今日行到咁上下,我地去左「THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR」食下小食。英倫炸魚薯條即點即炸,估唔到炸魚會咁大條,炸魚份量足夠同朋友Share 黎一齊食,炸魚外層炸到金黃香脆,不會太油膩,魚肉好厚身,好嫩滑,薯條用上粗薯條,外脆內軟,更加有口感雙皮奶雞蛋仔首創,雞蛋仔加左入雙皮奶,雞蛋仔嘅香脆同雙皮奶嘅軟滑奶香互補,食落有層次感,意外地好夾。朱古力雞蛋仔外層薄脆帶蛋香,甜度適中唔膩口,我鍾意朱古力味可以再重D。單骨雞翼配咸蛋沙律醬單骨雞翼炸得外皮金黃脆卜卜,咬落去啲雞肉嫩滑多汁,唔會乾爭爭,配上咸蛋沙律醬,咸蛋黃嘅獨特鹹香同沙律醬嘅creamy口感融合。

朱古力雞蛋仔
外層薄脆帶蛋香,甜度適中唔膩口,我鍾意朱古力味可以再重D。

單骨雞翼配咸蛋沙律醬
2025-05-14 93 瀏覽
呢間小食店係Airside入面,俾佢嘅雙皮奶雞蛋仔吸引到!除咗雞蛋仔,仲有好多小食同意粉,食物都係即點即製!⚓️雙皮奶雞蛋仔 $38外皮質地有點似窩夫,質感柔軟,入面有滿滿雙皮奶內餡,充滿奶香,甜度剛好,用雙皮奶呢個配搭幾新穎,都唔錯喎⚓️單骨雞翼配香草番茄意粉 $58雞翼揀咗蒜香風沙味,熱辣辣炸得金黃香脆;扁意粉口感彈牙,酸酸甜甜好開胃,都幾大份⚓️英倫炸魚配薯條 $88點咗4OZ嘅炸魚都好大件,炸粉厚度適中,入口酥香無比,有外脆內嫩嘅感覺;薯條份量都好多,香脆又好味⚓️蟲草花雞肉炸燒賣 $30燒賣可以揀炸/蒸,燒賣有香菇豬肉、花椒麻辣木耳豬肉、魚蓉等等,都幾多款式,仲可以自己配醬汁⚓️黃金雙皮奶卷 $28卷物入口酥脆,內餡濃郁奶香味,層次感十足,食落唔會太油膩

⚓️雙皮奶雞蛋仔 $38

⚓️單骨雞翼配香草番茄意粉 $58

⚓️英倫炸魚配薯條 $88

⚓️蟲草花雞肉炸燒賣 $30

⚓️黃金雙皮奶卷 $28
卷物入口酥脆,內餡濃郁奶香味,層次感十足,食落唔會太油膩