2013-10-30 3106 瀏覽
如果唔係因為去睇林俊傑(JJ)既演唱會,都唔知道原來紅磡有一間噤正既西餐廳。  小妹正值減肥期間,低脂高蛋白質既海鮮成為當晚既主角,我同男朋友兩口子叫左以下幾個菜:1. 蠔 - Virginica $32/ piece * 2 (生食)- NZ Rock $32/piece * 2 (生食)- Astoria Jumbo Tank $68/ piece * 2 (1隻生食, 1隻用秘制醬汁燒)- 生蠔係男朋友叫的,佢話D生蠔好新鮮,佢比較喜歡NZ Rock, 蠔味三種之中最重。店員好清楚介紹應該先食邊隻蠔,態度好好,好專業。- 因為我唔喜歡食生蠔,所以我叫左用秘制醬汁燒成既Astoria Jumbo Tank。呢隻蠔差不多同我隻手禁大,份量十足。佢既蠔味較淡,所以跟味道濃郁既燒汁好配合;呢個燒汁唔會太咸,無搶走蠔本身既鮮味。燒汁上面仲放左好多木魚絲,好有口感。 2. 凱撒沙律 $48- 由於減肥,所以分開上醬汁,煙肉同芝士粉。店員聽到我既要求多多,笑笑口唸左一陣,竟然好寬容禁應承左!比起上次我同朋友去尖沙咀某CAFE叫沙律, 店員二話不說就拒絕左我,呢度既店員既態度噤好,真係加左少少服

1. 蠔
- NZ Rock $32/piece * 2 (生食)
生蠔
秘制醬汁燒Astoria Jumbo Tank
2. 凱撒沙律 $48
- 由於減肥,所以分開上醬汁,煙肉同芝士粉。店員聽到我既要求多多,笑笑口唸左一陣,竟然好寬容禁應承左!比起上次我同朋友去尖沙咀某CAFE叫沙律, 店員二話不說就拒絕左我,呢度既店員既態度噤好,真係加左少少服務分。

- 凱撒沙律以羅馬菜為主,所有菜都好新鮮,無發黃。個沙律有好多好脆口既烤麵包粒,令整個沙律無禁單調。
凱撒沙律
3. 鮮茄蜆肉意粉 $68
- 食意粉最緊要就係個汁。呢個意粉既茄汁好惹味,唔係意粉屋/Pizza Hut果種公式化既蕃茄味道。食得出係用蒜蓉,白醋,糖等調味既自製茄汁,真係好味過意粉屋/Pizza Hut好多倍。
- 廚師用既係偏身既意粉,比較軟身。我覺得可以稍微煮多一陣,等D意粉再索多點汁,個意粉就更加完美啦。
鮮茄蜆肉意粉
4.火焰帶子 $98
- 廚師用既係LL級既帶子,用左帶甜味既燒汁燒成,燒到8成熟,所以仍然有好多肉汁,好嫩滑。
- 加上用同一種燒汁燒成既青紅黃椒做配菜,賣相真係好吸引,有係酒店食野既感覺。
- 火焰帶子係我個人最喜歡既一道菜,只可惜一份得2粒帶子,由於製作需時,我餐後要去睇演唱會,想再叫多一份都無時間。
火焰帶子
5. 鹽燒大虎蝦 $78
- 一份有2隻,係燒到好香既,不過大大隻既虎蝦燒到缩曬水,好乾。
鹽燒大虎蝦
題外話/補充資料: 餐廳地方比較細, 只有10-12個位, 必須早點預約.
2013-10-26
生蠔