#肥doi遊觀塘.觀塘駱駝漆大廈一直都係卧虎藏龍之地, 花時間洗樓就會搵到啲高質食店。鰹烏冬一早已久仰大名, 店如其名主打冷熱烏冬, 冷同熱烏冬共有13款, 仲有5款配菜揀, 姐係話總共有65個組合, 有選擇困難症既我揀野食果陣頭都痛埋!-《醬油烏冬(冷)》配《骨付雞》冷烏冬既關係所以烏冬既質感係幾彈牙, 食之前再唧少少檸檬汁去平衡返醬油既咸味, 令到成個烏冬更加清新。烏冬索味令人估佢唔到, 酸酸甜甜配濃味既骨付雞都幾夾。骨付雞係一大隻連骨既雞脾, 呢隻雞脾真係驚為天人, 用刀一切開入面既肉汁流到成個碟都係。 雞皮燒到香脆, 肉質唔會太柴, 軟稔到唔洗用力切都可以將啲雞肉好輕易切哂出黎, 而且醃得非常入味, 唔洗另外落七味粉再作調味, 食一隻係一啲都唔夠喉。.《鰹魚湯咖喱烏冬(熱)》配《金菇牛肉卷》日式咖哩汁份量好足, 而且夠哂杰身掛湯, 咖哩汁入面有京蔥、蘿蔔等材料, 聞落好香但食落就欠缺日式咖哩既甜味, 如果可以再濃味啲就更好。未食之前諗住唔揀金菇牛肉卷, 點知去到見到好多食客都有叫而且望落都唔錯。金菇份量多到好似免費咁, 咬落爽脆不過好易痴牙, 肥牛應該都係普通貨但都煎到幾香,
#肥doi遊觀塘

《醬油烏冬(冷)》配《骨付雞》
《鰹魚湯咖喱烏冬(熱)》配《金菇牛肉卷》
未食之前諗住唔揀金菇牛肉卷, 點知去到見到好多食客都有叫而且望落都唔錯。金菇份量多到好似免費咁, 咬落爽脆不過好易痴牙, 肥牛應該都係普通貨但都煎到幾香, 整體味道唔算好濃所以配返個比較有味既烏冬就好啲。
👅味道:7.5/10
🍱賣相:7/10