2024-03-26
今晚同老公去啓德airside 行街兼食飯,帶佢去食chatterbox海南雞飯,之前係太古城同我Daddy食過一次,好好味,見到airside 開左分店,所以試吓。我哋點了二人滋味套餐,有一個小食、一碟菜、兩個主食同兩杯嘢飲,自由配搭。黑醬油炒蘿蔔糕(半份)比預期中細份,不過d 蘿蔔糕食落都幾惹味,唔會太油淋淋。蠔油小棠菜碟菜份量多,d菜望落去好新鮮,賣相好靚,蠔油同菜比例合適,食落去清爽。文華海南雞飯來自新加坡文華酒店的知名海南雞餐廳,來到必要點黎食,雞肉嫩滑,雞皮爽滑,皮同肉之間有層啫哩,雞油飯夠香,油度適中。個飯跟碗湯,價錢比其他地方食既係貴少少,不過當食完之後就會覺得物超所值。星洲海鮮炒貴刁海鮮配料好多唔同種類,蝦、八爪魚、仲有大大粒爽滑帶子,貴刁唔會油淋淋,黑醬油好惹味,食完碟麵,係乾爽既,師傅炒功一流。食物質素唔錯,除咗海南雞飯係出名之外,其他都係十分之好味,而且唔會細細份,食得飽又滿足。
黑醬油炒蘿蔔糕(半份)
比預期中細份,不過d 蘿蔔糕食落都幾惹味,唔會太油淋淋。
蠔油小棠菜
文華海南雞飯