2020-01-20
講到香港文化,唔知大家會諗起d咩呢?女人街/蘭桂坊/大排檔/茶餐廳?我就覺得廣東話粗口最代表到本土文化,同聲同氣,特別有親切感。相信大家對本土味甚濃既「何蘭正」不會陌生,搶眼霓虹燈招牌「鬼佬涼茶」、公雞碗碟、港式膠杯膠筷子,看著滿有香港情懷。一向受歡迎既「何蘭正」出名供應各式各樣口味既香港本地啤酒,今次揀左「正」字推介Cucumber Pilsner青瓜口味,口感清新帶一點甜,飲落好香青瓜味,醒神開胃之選。24小時慢煮Iberico叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋豬油撈飯叉燒用左現今流行既慢煮方式,叉燒肥瘦相間,嫩滑多汁,獅頭鵝肝肥腴味濃,香而不膩,再將溫泉蛋同香噴噴既豬油撈飯一齊食,好邪惡但我中意。白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆大蜆肉質肥厚,帶點辛辣的白胡椒同清甜番茄帶出蜆的鮮味,豆卜吸盡湯汁精華,集酸、辣、甜於一身,滋味無窮。脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫炸至金黃色的蟹肉飯波濃郁甘香,有別於平常的蛋黃醬,反而採用港式浙醋酸甜醒胃,飽肚感十足。奶醬西班牙油炸鬼配花生朱古力醬焦糖煉奶奶醬多士我就食得多,奶醬Churros則是第一次,炸得香甜鬆脆,再蘸上多種口味醬料,新鮮感大增,整體配搭好match好豐
白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆
脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫
奶醬西班牙油炸鬼配花生朱古力醬焦糖煉奶
奶醬多士我就食得多,奶醬Churros則是第一次,炸得香甜鬆脆,再蘸上多種口味醬料,新鮮感大增,整體配搭好match好豐富。