2021-06-30
最近個天一直落雨,天氣涼返少少,於是就同妹妹去食個靚雞煲,之前一直經過呢間鋪頭,但真係入去試就係第一次。一入到去,餐廳唔算話好大間,過多一陣已經全場爆滿,好熱鬧,而侍應都好熱情,叫我哋可以揀左個煲先,之後再慢慢揀打邊爐既配菜😉我地揀左個細既麻辣雞煲($168),呢個係2-3人既份量,另外仲揀咗個涼拌木耳海蜇黎食。雞煲有分五種唔同既辣度,食搭唔到辣既朋友可以揀唔辣,或者揀佢哋個另一個招牌雞煲-黃金芝士雞煲。食得辣既朋友可以辣三辣或者五辣。而呢個雞煲主要偏向麻,岩曬香港人既口味。而涼拌木耳海蜇就甜甜地辣辣哋幾開胃。等左五分鐘都無,雞煲好快已經送咗上黎,仲有表演睇-就係火焰雞煲,呢個都幾吸睛,大家都忍唔住要影下相。雞煲既配料主要係洋蔥,香菜同埋啖啖肉既雞肉,呢度既雞肉主要係用雞髀肉同雞翼,所以食完個雞煲已經飽飽地😋😋主要想推薦既配菜:1. 手打蝦丸,爽口彈牙,啖啖蝦肉2. 鴨血,價錢抵食,平平地已經勁大份,岩曬中意食鴨血既朋友3. 蜂巢冰凍豆腐,上黎既時候係一塊塊硬既冰塊,放咗落火鍋到之後,吸曬湯底既汁,好好味。4. 紅薯粉,好多人打邊爐都中意落烏冬,公仔麵,但紅薯更加配搭,因為佢更加可以吸
主要想推薦既配菜:
1. 手打蝦丸,爽口彈牙,啖啖蝦肉
4. 紅薯粉,好多人打邊爐都中意落烏冬,公仔麵,但紅薯更加配搭,因為佢更加可以吸住啲湯汁,口感煙韌,好好味🤤🤤