2020-06-17
一諗起燒鵝,除左中環X記外,腦海中出現嘅關鍵字一定有"深井",唔想山長水遠,就去呢間啦打正旗號係深井裕記,門面望落走年輕化路線,設有多種枱款,小至二人到一大張圓枱都有,感覺坐得幾舒服肚餓啦,快D望下餐牌有咩食先! 菜式主要有燒味類/小食/海產/肉/特色小菜/湯/飯麵/酒類及糖水等,都幾多選擇喎入座時見到燒味部掛住幾隻燒鵝,所謂"一見鍾情"可算是這種,所以呢客深井燒鵝 ($160/例牌),就出現係我張枱上面! 上色程度相當靚仔,係燈光下見到閃閃油光,口水已經開始流出有幸獲得鵝肶,快D點酸梅醬放入口,皮香又脆,肉質唔會嚡口仍帶肉汁,食到鵝肉嘅獨有香味! 而皮下脂肪唔算多,食得暢快D! 仲有D脆口花生墊底,招牌燒鵝果然係有料到呀!跟住落黎出現幾個餸都係屬於"好送飯"系列 ,包括:豉汁帶子蒸豆腐 ($128),即叫即蒸,唔多油,目測係健康之選帶子入口唔"痴牙",唔會過老,淋少少豉汁連埋豆腐一齊食,豆豉味道唔算濃,清清淡淡,單食都可以!而呢款柚子青檸骨 ($98),入選原因係牌面上有柚子青檸,想像到會係係酸甜味道,岩晒呢D天氣熱嘅日子食每條排骨其實相當唔"排骨",半煎熟後入口唔覺油膩,酸
跟住落黎出現幾個餸都係屬於"好送飯"系列 ,包括:
每條排骨其實相當唔"排骨",半煎熟後入口唔覺油膩,酸甜醬能中和肉嘅油膩感,食多兩條都無問題!
而有肉當然要有菜類啦,惹味之選 : 蝦醬炒通菜 ($80),夏天當造,無渣,炒得腍甜,蝦醬份量適中唔會過咸,唯個"獻汁"食到一半會變杰,影響少少口感!
順帶一提佢杯茶都幾好飲,夠熱而且侍應不時主動加茶,招呼都唔錯,值得回頭!