裕鵝莊

Goose Manor
2020-10-10 511 瀏覽
小時候,每當有親戚到家裏,爸爸總喜歡帶客人到深井裕記燒鵝,一隻燒鵝,幾碟小菜,每人一碗燒鵝瀨粉,便令人感到非常滿足。🌼這日跟先生來到食肆雲集的亞士厘道晚膳,在芸芸的餐廳裏,我們選了裕鵝莊進餐,享受佳餚之餘,也勾起了不少舊回憶。🌼🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160來到裕鵝莊,必點的一定是這裡的招牌燒鵝,看餐牌介紹,由鵝的品種到飼養都一絲不苟,鵝身色澤赤紅,鵝皮脆口,入口鵝油爆出,香氣四溢,滿口甘香, 肉質嫩滑,沾上店家秘製的甜酸醬,更是別有一番風味。🌼🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98肉感豐富的炸肉排,香口得來啖啖肉,最適合一眾愛肉人仕享用,哈哈。 椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。柚子青檸骨,炸過後,加入柚子蜜和青檸片同炒, 酸中帶甜,十分開胃,送飯一流。🌼🎯 生炒臘味糯米飯 $108最近秋風起,最適宜食有暖胃作用的糯米飯,飯內有臘腸,潤腸,蝦米等,用料十足,飯粒煙韌,味道剛好,不會過鹹, 臘味非常香口,愈食愈想食,不用餸菜,一下子就食光光,哈哈。🌼

🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160

🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98

椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。

🎯 生炒臘味糯米飯 $108

• 生炒臘味糯米飯
  • 柚子青檸骨
2020-10-06 464 瀏覽
餐廳裝修簡約、時尚, 座位寬敞舒適, 環境寧靜, 主打食燒鵝, 原來是深井裕記燒鵝分店。杏汁菜膽燉豬肺湯$78奶白色的杏汁燉豬肺湯, 賣相吸引,真材實料 , 豬肺同白菜, 十分軟淋香甜 ,入口滿滿杏汁的香氣, 豬肺仲有補肺功效,十分有益,秋冬最適合不過的滋潤湯水。燒鵝瀨$80 燒鵝外皮烤至油光亮麗,香氣四溢,皮脆肉嫩,肉質嫩滑多汁, 十分入味, 瀨粉彈牙,既香且滑 ,啖啖都是幸福的滋味,與燒鵝絕對是黃金拍檔,十分搭配, 將深井燒鵝的風味,重現在舌尖上。鹵水鵝肝配黑醋汁$68鹵水鵝肝火候控制剛好, 外層 光亮, 輕輕咬下去,油香四溢 ,質感嫩滑細緻,入口綿化, 鵝肝的油香在口中綻放, 沾上黑醋汁一起吃 ,鮮味提升,令人齒頰留香。冰鎮芥蘭$48芥蘭放在冰塊上, 色澤翠綠,賣相吸引, 入口爽甜帶嚼勁, 原汁原味,沾上魚生豉油, 啖啖好鮮味,津津回味。百花炸蝦球$118百花炸蝦球外皮炸到金黃色, 大粒圓渾, 熱呼呼, 香噴噴,令人垂涎, 入口甘香酥脆, 咀嚼時啖啖蝦的鮮味,口感彈牙 ,完全不覺油膩,令人停不下來, 一口接一口。椰香鮮奶桃膠$48 椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐

杏汁菜膽燉豬肺湯$78

燒鵝瀨$80

鹵水鵝肝配黑醋汁$68

冰鎮芥蘭$48

百花炸蝦球$118

椰香鮮奶桃膠$48
椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐富的滑溜的桃膠,更加吸引,啖啖窩心, 乾涸的秋冬,好滋潤的糖水, 不二之選。
2020-09-30 599 瀏覽
疫情緩和, 是時候恢復和朋友飯聚的日子, 放工在尖沙咀買點東西, 就來亞士厘道搵食, 之前沒留意, 原來有間來自深井的燒鵝餐廳, 很久沒吃鵝的我們, 就選了這間吃飯。燒鵝瀨$80每次吃鵝也不會吃太多, 小食多滋味, 所以叫了燒鵝瀨一起分享, 很幸運的得到了鵝脾, 鵝脾看上去偏瘦, 但肉質咬下去很嫩, 滿有鵝香味, 皮薄帶鵝油香, 這滋味實在迷人, 配上瀨粉是一絕。蝦醬炒西蘭花$80本想蝦醬炒通菜, 通菜沒有了改西蘭花, 西蘭花在家也常吃, 但就是在外吃的比較好吃, 很是爽脆, 可能走過油, 但它也不油膩, 蝦醬味道鹹香滋味。椒鹽白飯魚$108白飯魚細細條, 炸到金黃色, 很香脆, 蘸上椒鹽及醋, 十分有大排檔風味。澳門炒飯$98不知道澳門炒飯是什麼, 因為想吃炒飯就嘗試一下, 原來是鹹魚、蝦乾作為主材料, 鹹鮮的味道反而令我想起大澳, 份量都幾足。竹笙螺頭老雞湯$88一個人住的我, 很缺乏湯水的滋潤, 開始入秋及乾燥, 喝碗燉湯滋補一下, 它如家常靚湯, 足料美味, 無味精的味道。豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯

燒鵝瀨$80

蝦醬炒西蘭花$80

椒鹽白飯魚$108

澳門炒飯$98

竹笙螺頭老雞湯$88

豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯好去處。
  • 竹笙螺頭老雞湯
  • 燒鵝瀨
2020-09-27 855 瀏覽
去深井食燒鵝,大人細路都知。原來而家喺尖沙咀都食到正宗嘅深井燒鵝,好方便喎裕記燒鵝,在深井屹立超個半個世紀,到第三代傳人,近年衝出深井,在尖沙咀開店, 方便食客曾幾何時喺尖沙咀返工,亞士厘道係我哋 食lunch好去處,今日同舊同事重臨舊地, 尋回當年要專誠入深井食嘅燒鵝味道呢度裝修雅緻,有卡位,長枱同大圓枱, 我哋兩人就坐舒服嘅梳化卡位先來一碟燒鵝例牌,用上清遠黑鬃鵝,加上明爐燒烤,一啖咬落去,鵝皮下面一層薄薄油脂,甘香而不油膩,鵝皮香脆,鵝肉嫩而多汁,令人再三回味另外多點咗一碟脆皮燒腩,清楚看到隔著一層瘦肉,一層薄肥肉,再一層瘦肉,再一層薄肥肉。咬落去脆皮清脆,肉質肥瘦得宜, 味道剛好,唔會過鹹還有深井椒鹽鮮魷,鮮魷爽口彈牙又鮮味,配上薄薄嘅脆漿和惹味嘅椒鹽,鹹香得嚟脆口,點停得口叫咗一碗湯河同一碗白飯,湯河嘅湯底好鮮甜,河粉滑嘟嘟,配燒鵝一流豐富的一餐,重臨舊地,又可以食回當年在深井的味道, 跟舊同事說回以前的趣事,令人懷念

脆皮燒腩

深井椒鹽鮮魷

脆皮燒腩
深井椒鹽鮮魷
2020-09-27 723 瀏覽
源自深井裕記大飯店,在尖沙咀開業的裕鵝莊,對於不少市區的人來說是福音,不用再山長水遠走進深井,同樣能吃到正宗的深井燒鵝今天跟太太來到,就是想回味一下深井的味道深井燒鵝例牌 $160來到燒鵝專門店,怎麼也要點一份例牌,對二人來說份量剛剛好,而燒鵝燒的相當香,皮滑肉嫩,肉汁滿溢對愛燒鵝的人士來說絕不能錯過燒味雙拼 (叉燒及燒腩)$138燒味同樣是裕記的招牌,這次選了叉燒及燒腩叉燒多汁而味美,口感亦不錯。至於燒腩,外脆內軟,香氣撲鼻鮮菠蘿咕嚕肉 $108太太摯愛的小炒,這樣的賣相很吸引在碟上重組了菠蘿的外型咕嚕肉酸甜適中,肉質嫩滑菠蘿則很香甜而最驚喜是用蜜糖炸過的合桃,很香脆又可口絲苗白飯 $14由於餸菜都是肉多而味濃,當然必須配上白飯,而這樣的白飯很有飯香,沒有不點的理由整體來說,餐廳環境舒適,店員服務質素高,很有禮貌及效率,而最主要是食物質素高,難怪疫情陰霾下仍然客似雲來呢

今天跟太太來到,就是想回味一下深井的味道

深井燒鵝例牌 $160
對愛燒鵝的人士來說絕不能錯過

燒味雙拼 (叉燒及燒腩)$138
燒味同樣是裕記的招牌,這次選了叉燒及燒腩
叉燒多汁而味美,口感亦不錯。至於燒腩,外脆內軟,香氣撲鼻

鮮菠蘿咕嚕肉
鮮菠蘿咕嚕肉 $108
太太摯愛的小炒,這樣的賣相很吸引
在碟上重組了菠蘿的外型
咕嚕肉酸甜適中,肉質嫩滑
菠蘿則很香甜
而最驚喜是用蜜糖炸過的合桃,很香脆又可口

絲苗白飯
絲苗白飯 $14

2020-09-23
鮮菠蘿咕嚕肉
5天前 0 瀏覽
九月重開時候光顧過一次,體驗都幾好,鵝肉細嫩冇渣,咬落去好juicy, 雙拼嘅叉燒都厚身入味,一餐80蚊嘅set lunch价钱值得。前日又心心念念想食燒鵝,去左發現人都多左,係好事,艱難時期要多多幫襯先唔會卑好嘢消失。但是!呢次嘅燒鵝真係好差,咬都咬唔爛,全程我都係食叉燒食飽肚,希望店家嘅水準要keep 住啊!有句講句,凍奶茶好飲。照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
上星期和同事下班後剛好兩個晚飯都沒有着落,想起了這一間在公司附近的中餐廳,喜愛中菜的我們決定晚餐過來同事先點了滷水鵝腎作小食,分量非常驚喜!足夠三至四人食用,另外滷水香味十足,鵝腎同樣飽滿多汁蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流半隻豉油雞,非常值得推薦,雞肉做得滑溜,豉油味道香甜不過鹹,雞胸部位亦同樣做得軟滑多汁甜薯黑椒安格斯牛柳粒,每次都中菜餐廳必點的菜色,這間餐廳同樣做得高水準,牛柳粒的份量非常滿意,肉質軟滑,不會過硬,另外薯仔非常香甜,配搭惹味的醬汁,必點!

蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流

2020-10-17 0 瀏覽
今日放工突然想吃燒鵝,想起深井裕記,搜尋下發現尖沙咀都有,位置方便,馬上出發😎例牌燒鵝最期待的,一上菜已聞到濃郁的鵝香!鵝的質素很重要,入口滿滿油香味,脆脆外皮配上秘製醬汁,吃的是滿滿回憶。脆口花生和白飯配上鵝汁,送飯一流!😍黃金蝦球入口沒有太重油膩感,咸蛋黃香濃入味,蝦球彈牙爽口,金黃香脆!黃金蝦多士對蝦不能抗拒,這款懷舊小食很久冇食過,香口麵包炸脆表面,每件一口蝦肉,味道不錯!炸鮮奶本身已喜歡這道菜,這裡的牛奶香甜且滑,外皮夠薄,不會有厚厚炸粉感覺!希望之後大班朋友再來試其他招牌菜式!😍😍

例牌燒鵝

• 例牌燒鵝
  • 黃金蝦多士
  • 懷舊炸鮮奶
2020-10-15 22 瀏覽
都想各位有個真實資訊,訂左枱星期五晚8點3位,準時到達都仲要等3張枱,當時門口就根本唔多人等位,唔明白點解訂左枱都仲要等,不是訂枱優先或已留枱俾客人嗎?最後等左半個鐘,係餐廳門口就是得返我地3個等位。未食已經一肚氣,實在已經好俾面無俾到負評。訂枱時已有寫到是周年慶祝,當然餐廳唔會理你慶祝什麼,真心俾張好少少的枱或留定枱俾客人都無......😪食物質素是很好的,燉湯夠熱,燒鵝好味,菜式的份量亦都很足夠。上菜的姨姨同叔叔都好有禮貌,這是沒俾負評的原因,但訂枱的制度真係好有問題!真心建議要改善一下。還有門口帶位的阿姐經驗不夠😪,實係唔想再講落去......總之慶祝結婚周年就揀錯咗地方.....😔😔😔😔😔😔

2020-10-14 0 瀏覽
深井裕記燒鵝聽得多,但真係未食過,因為太遠喇真係。得知第三代裕記傳人喺尖沙咀開店,當然就要一試啦!門口有口罩袋提供大大個鵝字,怎能不試🙊上菜速度極快,點好菜,上個廁所回來已看到滿枱食物😂滷水雙拼 腎片,掌翼$88份量好大,腎片軟腍入味,唔係𡁻極都呑唔到個隻,推薦!掌翼咸咸的,佐酒一流,🍺蝦醬炒唐生菜 $80生菜翠綠爽甜,蝦醬咸香得嚟又不會過咸深井燒鵝 例牌 $160燒鵝皮燒至微焦香脆,厚厚的一片,咬落味道很甘香,但注意油份同時溢岀,怕肥的淺嚐就好🙈鵝味濃郁,亦不覺得嚡口,正呀!啖啖肉🤤懷舊炸鮮奶 $88很久沒有吃了,現時岀面酒樓都少見有供應。選用北海道3.6牛乳,軟滑香甜,個人亦覺得帶有椰汁味,當甜品都不錯。
深井裕記燒鵝聽得多,但真係未食過,
因為太遠喇真係。
得知第三代裕記傳人喺尖沙咀開店,
當然就要一試啦!

門口有口罩袋提供

大大個鵝字,怎能不試🙊

上菜速度極快,點好菜,
上個廁所回來已看到滿枱食物😂
滷水雙拼 腎片,掌翼$88
份量好大,腎片軟腍入味,
唔係𡁻極都呑唔到個隻,推薦!
掌翼咸咸的,佐酒一流,🍺

蝦醬炒唐生菜 $80
生菜翠綠爽甜,蝦醬咸香得嚟又不會過咸

深井燒鵝 例牌 $160

燒鵝皮燒至微焦香脆,厚厚的一片,
咬落味道很甘香,但注意油份同時溢岀,
怕肥的淺嚐就好🙈
鵝味濃郁,亦不覺得嚡口,正呀!

啖啖肉🤤

懷舊炸鮮奶 $88
很久沒有吃了,現時岀面酒樓都少見有供應。
選用北海道3.6牛乳,軟滑香甜,
個人亦覺得帶有椰汁味,當甜品都不錯。

2020-10-14 0 瀏覽
記得小時候 大時大節屋企會有燒鵝食 而燒鵝既味道慢慢存在心中 今天突然之間好想食 不過 有質素的 燒鵝唔一定要去到深井食 依家尖沙咀都可以食到 裕記第三代傳人尖沙咀開分店 今日我哋揀咗例牌,燒鵝味濃郁皮香肉嫩。外脆內嫩 好多肉汁滴出來味道剛剛好 再點酸梅醬 將鵝味層次更進一級 我還點了另一至愛 :杏汁菜膽豬肺燉湯 要得好飲真的不容易 又多功夫 呢度既燉湯火候十足 杏汁味香濃 豬肺處理得宜 味道不俗 另外餐廳裝修得好舒服 又有卡位坐以後不用去太遠可以品賞出色燒鵝有機會再來試其他小菜

今日我哋揀咗例牌,燒鵝味濃郁皮香肉嫩。外脆內嫩
好多肉汁滴出來

2020-09-25
燒鵝
杏汁菜膽燉豬肺湯
2020-10-13 22 瀏覽
🥇抵食燒鵝大餐🦢.好耐冇請屋企人食嘢😂有時都要做個孝順仔,請爸爸媽媽食好東西😆 呢間野係深井燒鵝開過黎當年既遊客區尖沙咀,冇優惠我都唔會黎食🙈宜家用App book 位就可以有正價單點菜式有8折🥳同到屋企人嘆美食之餘仲慳番啲錢✌🏻😎.一係唔食一食就食盡佢😝4個人叫一隻燒鵝大大份黎到熱辣辣皮脆肉多汁🤤肉質ok 冇好韌👍🏻個鵝肝量冇好多不過件數都夠一人兩、三舊,粉粉地咁幾岩我口味😋海蜇係一般茶樓好食水準☺️比較古怪既就係個豉油鵝腸,姑勿論佢既口感有冇好脆口香膏油味🤣🤣佢係有隻汽水味😂全家都唔喜歡呢個偏甜既鵝腸🌝
🥇抵食燒鵝大餐🦢
2020-10-08 0 瀏覽
有名你叫裕‧鵝莊,招牌菜一定是燒鵝,據餐廳所說燒鵝用了清遠黑鬃鵝,而且明火燒烤,全部都是功夫錢。首先這裏是收茶錢$8/位,另外還有加一。滷水鵝肝配意大利黑醋鵝肝入口嫩滑,滷得入味,配上黑醋汁中和油膩感。燒鵝米燒鵝份量都很多,外皮燒至帶脆,皮肉間油脂都不少,肉質鬆化且多肉汁,還帶點炭火香味,配上自家製的酸汁,可減輕油膩感。叉燒拼燒腩飯叉燒燒至旁帶點焦,肉質嫩腍,但肉味略淡;燒腩肥瘦均勻,表皮香脆,肉質保留了肉汁,完全唔乾。百花炸蝦丸蝦丸炸至表面金黃香脆,蝦膠彈牙,中間還有隻爽口蝦仁。懷舊炸鮮奶用了3.6牛乳,所以奶香味突出,而且很滑,外層粉漿又薄。

首先這裏是收茶錢$8/位,另外還有加一。
滷水鵝肝配意大利黑醋
鵝肝入口嫩滑,滷得入味,配上黑醋汁中和油膩感。

燒鵝米

叉燒拼燒腩飯

百花炸蝦丸
蝦丸炸至表面金黃香脆,蝦膠彈牙,中間還有隻爽口蝦仁。

懷舊炸鮮奶
用了3.6牛乳,所以奶香味突出,而且很滑,外層粉漿又薄。
2020-10-08 33 瀏覽
好耐無食燒鵝,又唔想去咁遠,所以就嚟到尖沙咀呢間裕鵝莊。裕鵝莊係由出名既深井燒鵝第三代傳人開既。我地係平日六點鐘左右去,所以到既時候都無乜人。深井燒鵝例牌 📌$160例牌有四份一隻鵝,燒鵝既肉都幾厚身,配埋塊燒鵝皮食好滿足。配埋既醬同平日食既酸梅醬有啲唔同,好似酸梅醬加咗啲是拉差辣醬咁,不過我都係鐘意食傳統酸梅醬多啲。鼓油皇灼鵝腸 📌$138鵝腸好夠味,好爽口唔會好韌,食落有驚喜。鵝莊小炒皇 📌$118小炒皇幾夠鑊氣,入面有幾款唔同既料。有魷魚、腰果、蝦乾之類,用嚟送飯都幾好。黃金蝦多士 📌$78蝦多士有六件,除咗蝦之外仲有咸蛋黃碎,好香口。不過塊麵包比較油,一人食一件就夠喇。除咗燒鵝之外,其他小菜都整得幾好食,可以一試。用埋Openrice訂位有八折就仲抵啦。

我地係平日六點鐘左右去,所以到既時候都無乜人。

深井燒鵝例牌 📌$160

鼓油皇灼鵝腸 📌$138

鵝腸好夠味,好爽口唔會好韌,食落有驚喜。

鼓油皇灼鵝腸

2020-10-06
鼓油皇灼鵝腸
鵝莊小炒皇
2020-10-06 52 瀏覽
細細個就聽過好多次深井裕記燒鵝嘅名,印象深刻,但從來都未食過。原來呢間餐廳由裕記的後人所開,咁食燒鵝都唔需要大老遠走入深井喇。來到裕鵝莊,梗係要食下佢嘅燒鵝啦。例牌 $160。雖然例牌咋,食落都好多舊鵝,唔少架。燒鵝咬落皮脆肉嫩,鵝油溢出,散發著鵝獨特的油脂香味,在嘴裡回味。鵝肉入味,上佳作品。鵝的皮下脂肪不多,多吃也不會覺得太油膩。這是我試過最美味的鵝 🦢。另外,也叫了「求其」- 蘆筍百合炒蝦球。蝦球的美味超出我的預期!唔知大家有無食過爽口彈牙但無乜味的蝦球,我成日都食到。但呢間店唔同,蝦球係爽口彈牙兼有鮮味!真係難得!炒熟的蘆筍也很爽口,整道菜感覺清新。咕嚕肉用上新鮮菠蘿作配料,味道屬正常發揮。總括來講,呢餐好滿意 👍🏼

咕嚕肉用上新鮮菠蘿作配料,味道屬正常發揮。

總括來講,呢餐好滿意 👍🏼