裕鵝莊

Goose Manor
5天前 164 瀏覽
呢兩年讀FT master太辛苦🥲最近終於放監,於是同朋友四個人一行人去裕鵝莊食燒鵝賀一賀🥳#滷鵝翼鵝腎— 前菜叫咗滷鵝翼鵝腎。鵝腎比較淋,有啲人未必鍾意呢個口感,但係我覺得幾好食鵝翼好惹味,前菜算不錯😌#半隻燒鵝— 主角黎啦😍燒得好靚熱辣辣、多肉汁、皮又脆、肉又多,4個人差d食唔曬黃金蝦球— 呢個好好味!唔會好漏,鹹蛋黃好香同大蝦好夾,送飯一流元貝蛋白炒飯— 很清爽,料很多,可以😌炸鮮奶— 最後來個甜品,炸鮮奶皮很薄,熱辣辣超好吃😋總結:食物不俗、服務可以、惟座位比較窄

鵝翼好惹味,前菜算不錯😌

#半隻燒鵝— 主角黎啦😍燒得好靚
熱辣辣、多肉汁、皮又脆、肉又多,4個人差d食唔曬

元貝蛋白炒飯— 很清爽,料很多,可以😌

炸鮮奶— 最後來個甜品,炸鮮奶皮很薄,熱辣辣超好吃😋

總結:

食物不俗、服務可以、惟座位比較窄
由【裕記燒鵝 Yue Kee, 深井 Tsam Tseng, Hong Kong 🇭🇰】, 第三代已經獲得米芝蓮 Michelin 推介之後人, 開的【裕.鵝莊 Goose Manor, 尖沙咀店】位於亞士厘道, 前嗰幾十年的尖沙咀 "食街", 但忽然間好像現代人已經少知道!始終可能是要由樓梯行上這條橫街.. ___🌟 先說這裏的新鮮燒鵝 Roast Goose with Crispy Skin Chiu Chow historical style from Sham Tseng.好明顯係潮蓮燒鵝 ~潮州式的現代親戚. 上皮上得靚, 醃料也超級入味. 二十世紀後的香港人以為燒鵝一定係最脆皮, 就一定有所不知. 廣東省有些燒鵝是浸入湯吃, 就算在本地出名的 「鏞記」也是把熱汁淋上脆皮面, 半脆皮半淋希望帶給最佳的 Compromised Balance. 給客人.🌟 燒鵝頸 Roasted Goose Neck. 識得食的人一定會叫, 燒鵝之中的重要部位. 而且這裏算是便宜, 份量亦多. 最適合配紅酒或者威士忌 Whisky 🥃🌟 深井古法椒鹽鮮魷 Salt & Pepper Fried

___

🌟 燒鵝頸 Roasted Goose Neck.

🌟 深井古法椒鹽鮮魷 Salt & Pepper Fried Calamari.

他們多年來加以改良的椒鹽鮮魷. 絕對是香港之最. 人哋有的, 是歷史! 😬
  • 黃金蝦球
  • 椒鹽鮮魷
  • 鵝頸
  • 燒鵝
  • 懷舊炸鮮奶
  • 黃金蝦多士
2021-06-19 583 瀏覽
今日假期唔洗點等位叫碟例牌燒鵝食先😅燒鵝上枱係暖但冷氣太大好快就乜餸都變成冷冰冰😔 鵝油甘香好正但真係好肥,咬咗肥膏出嚟其實冇乜肉食,希望有待改善!餐廳環境光猛衛生好好👍服務非常貼心同友善。係尖沙咀嚟講佢哋嘅價錢係出面有好多選擇,有點名過於實感覺🙁
今日假期唔洗點等位叫碟例牌燒鵝食先😅

2021-05-19
2021-06-14 684 瀏覽
今次叫左下莊 結果得三分之一係正常得最上面既燒鵝髀有肉食其他唔係骨就係脂肪真係好失望比左$190 食得一隻燒鵝髀既量 本身仲期待左好耐 食完總結無下次亦都唔推薦人去食。
今次叫左下莊 結果得三分之一係正常
得最上面既燒鵝髀有肉食
其他唔係骨就係脂肪

真係好失望
比左$190 食得一隻燒鵝髀既量

本身仲期待左好耐 食完總結無下次
亦都唔推薦人去食。
2021-06-14
2021-06-11 599 瀏覽
第一次尼到食間野感覺都舒服地叫左一個二人餐有鵝(例排)一碟菜蒜蓉炒勝瓜...例排鵝就比較肥但味道係ok...湯同菜都ok...全餐大約$215...但冷氣就唔係太夠...
第一次尼到食間野感覺都舒服地叫左一個二人餐
有鵝(例排)一碟菜蒜蓉炒勝瓜...例排鵝就比較肥
2021-06-10 575 瀏覽
話說男友嘅公公非常喜愛食燒鵝,於是我哋就揀咗依間餐廳黎試,因為佢嘅招牌菜就係燒鵝啦。我哋四個人👩🏻‍🦰👱🏿‍♂️👵🏻👴🏻叫咗六個餸。半隻燒鵝燒鵝皮脆,油脂感重,非常香口,肉質可以,酸梅醬非常解膩三色椒薯仔牛柳粒薯仔非常香甜,牛柳粒都幾重牛肉味海蜇配鵝翼海蜇彈牙,鵝翼惹味炒鵝腸,鵝腸彈牙鹹蛋黃蝦多士🦐🦐🦐依個蝦多士真係不得了,一定要試,個鹹蛋黃真係超級惹味😍😍😍,係會令人追住食嗰隻,一定要叫👍🏻👍🏻炸鮮奶外脆內軟,入面用北海道牛奶整嘅,非常甜滑😋總括而言,鍾意食燒鵝嘅朋友可以黎一試,除咗燒鵝之外,佢嘅小菜都係有鑊氣有質素嘅👌🏻

半隻燒鵝
燒鵝皮脆,油脂感重,非常香口,肉質可以,酸梅醬非常解膩

三色椒薯仔牛柳粒
薯仔非常香甜,牛柳粒都幾重牛肉味

海蜇配鵝翼
海蜇彈牙,鵝翼惹味

炒鵝腸,鵝腸彈牙

鹹蛋黃蝦多士🦐🦐🦐

炸鮮奶
外脆內軟,入面用北海道牛奶整嘅,非常甜滑😋

2021-05-30 463 瀏覽
One of the better ones in HK. Roast goose are kind of a holy grail in Siu Mei in HK. Many restaurants offer, not as many make a good one. This shop is run by Sheng Jeng’s Yu Kei. Their goose is just very good. Not very cheap for a lunch but for a quality like that, it is quite good. The cha siu is nice too. Nice environment and very good tea!
2021-05-09 889 瀏覽
三星期前已訂了今晚為太太慶祝母親節。之前已上視頻了解食物如何。一家人一起到裕鵝莊,睇完餐牌叫了半隻燒鵝,蜜汁义燒,黃金蝦多士,干扁肉碎四季豆,鵝油炒菜芯同懷舊炸鮮奶。全家人都覺得隻鵝啲皮好脆,鵝肉味美,調味啱啱好。阿仔一手攞左隻鵝脾食,蝦多士食到有咸蛋黃嘅香味。义燒好軟嫩完全唔柴,炸鮮奶凍左都一樣好好食,為獨比較有少少油膩。不過白飯就真係硬左啲。最後桃膠紅豆沙,凍嘅楊枝甘露同無穀嘅綠豆沙都唔錯。但係杯茶反而有驚起,一家人都好滿意今次嘅選擇,第日會再嚟試其他美食。
2021-05-08
母親節
2021-04-16 1481 瀏覽
喺朋友社交平台度講緊呢間野,仲要講明熱辣辣脆卜卜,我就俾佢啲野食吸引咗,於是我就決定晚飯食呢間。以我所知呢間野係深圳裕記燒鵝嘅傳人過咗嚟尖沙咀開,諗住再打靚個品牌,而深圳裕記燒鵝喺燒鵝界真係數一數二全晚整體非常滿意!每樣食物都非常好食😋 大家可以睇下我每款食物俾啲星星個數量而去試試~呢間野都係第一次食,估唔到咁高水準,每項食飯我都有叫,希望可以試多啲唔同種類嘅食物,但因是晚兩個人食,食量有限,搞到有好多野都要打包,建議四個人去就最好!

燒鵝例牌
鵝腸
  • 燒鵝
  • 例牌燒鵝
2021-04-07 1195 瀏覽
與老友相聚,當然要搵美食。在開飯上搜尋,找到了這家裕•鵝莊,說是深井裕記家族第三代主理,由總店請得老師傅,保証與深井裕記同一水準。在尖沙咀食到,當然要試下。點知•••這次晚飯在4月5日,是疫情影響,還是師傅去了拜山未回?食味完全不似預期。晚上6:30準時到達,點了燒鵝下庄,只是微暖,已經心知不妙。燒鵝肉淡無味,而且有點硬。失望。點了鵝腸,當時只有大約三成客人,已經沒有。失望。鵝肝配意大利陳醋,鵝肝唔夠香,陳醋似糖漿。唔合格。小炒皇,蝦醬通菜,中規中矩,只是徧鹹。下飯應該好啲。全晚最差的是招呼。侍應全晚黑面,好似同老細有仇,要趕客。當晚,客人已不算多,這樣服務水準,相信唔會有回頭客。裕記是由細食到大嘅老牌餐廳,第三代主理人請加把勁,這邊的水準差好遠哦!
點了鵝腸,當時只有大約三成客人,已經沒有。失望。
鵝肝配意大利陳醋,鵝肝唔夠香,陳醋似糖漿。唔合格。
小炒皇,蝦醬通菜,中規中矩,只是徧鹹。下飯應該好啲。
2021-04-05
2021-04-06 897 瀏覽
今日買半邊燒鵝, 坐喺收銀嗰條阿叔啲態度極度差劣, 好似全世界欠咗佢咁, 極度燶口燶面 ,問一句答一句, 望也不望個客, 問佢嘢佢係以極不耐煩的樣回答, 好似乞佢咁 。其實嗰條阿叔而家仲有一份工,仲可以咁樣嘅態度對客人, 簡直係逆市奇葩 ,佢真係好好珍惜同埋要切實反省。唔該貴公司加強前線員工培訓, 連最基本的禮貌有沒有, 態度仲衰過大排檔。 如果有機會的話 ,我也希望貴公司在這裏可以回應一下。經歷過今次之後, 應該不會再幫襯。p.s. 我會畀服務"負星",而不是2粒星。 唔知點解我揀唔到俾幾多星星。
經歷過今次之後, 應該不會再幫襯。

2021-04-06
15 分鐘 (外賣自取)
放假就緊係想搵下好野食啦!上網搵到附近有呢間馳名深井燒鵝,都想試下佢嘅招牌菜!·🦤深井燒鵝例牌 1/4隻(HKD 160)兩個人食例牌岩岩好,賣相都唔錯,而且鵝皮香脆,食到成咀都係油🤣肉質厚身但就有點粗嚡·🦐黃金蝦多士 (HKD 78)多士用左鹹蛋黃炸,食落夠鹹香,最正係依然食到蝦肉嘅彈牙質感,確實不錯!·花旗參燉竹絲雞湯 (HKD 88)食到半路心思思又想飲下湯,就叫左黎試。花旗參味超濃郁但又唔會蓋過雞味,岩哂我呢d成日捱夜又燥熱嘅人飲👍🏼整體覺得試過就夠,燒鵝嘅性價比冇想像中高,不過值得一讚係服務態度唔錯,店員都會主動加茶😀-

·🦤深井燒鵝例牌 1/4隻(HKD 160)

·🦐黃金蝦多士 (HKD 78)

·花旗參燉竹絲雞湯 (HKD 88)

2021-03-19 676 瀏覽
唔係好明個標題?正常!睇晒成段食評,自然真相大白!做咗咁多年人,食咗咁多年嘢,得出一個真理,就係永遠預咗唔好太高預期,咁又有另一番滋味!燒鵝,皮唔特別脆肉唔特別嫩…哦…OK啦!蝦多士,預咗D蝦唔大隻…哦…可以囉!小炒皇,預咗冇乜特別…哦!真係冇乜特別!其他D炒菜呀!海蜇呀!勝瓜呀!糯米飯呀!哦!通通不過不失!其實都係預期之內!環境都算OK,似高級茶餐廳!服務亦唔錯!價錢又算幾抵!四個人,食咗六七個菜,都只係七百幾!又真係有少少超出預期,仲想點!如果你居然有耐性睇到呢句,你應該明白個標題…至於34545?咪就係要俾嘅星星!
唔係好明個標題?
正常!
睇晒成段食評,自然真相大白!

做咗咁多年人,食咗咁多年嘢,
得出一個真理,
就係永遠預咗唔好太高預期,
咁又有另一番滋味!

燒鵝,皮唔特別脆肉唔特別嫩…
哦…OK啦!

蝦多士,預咗D蝦唔大隻…
哦…可以囉!

小炒皇,預咗冇乜特別…
哦!真係冇乜特別!

其他D炒菜呀!海蜇呀!勝瓜呀!糯米飯呀!
哦!通通不過不失!
其實都係預期之內!

環境都算OK,似高級茶餐廳!
服務亦唔錯!

價錢又算幾抵!
四個人,食咗六七個菜,都只係七百幾!
又真係有少少超出預期,
仲想點!

如果你居然有耐性睇到呢句,
你應該明白個標題…
至於34545?
咪就係要俾嘅星星!
2021-03-16
2021-03-03 617 瀏覽
🌟燒鵝瀨粉🌟既然是主打燒鵝的餐廳,當然要來試試燒鵝啦!給的部位是鵝腿跟鵝背,背的部分脂肪比較多所以肉變得比較少,口感也會偏油膩,瀨粉就剛好可以中和。因為是午市套餐,會配一個中湯(這天是粉葛湯,蠻清甜的)、一份花生、一份酸豆當配菜。🍵餐廳有提供一個麥子茶,味道濃郁,隱隱散發焦香,廷特別的。除了燒味,餐廳還有其他小菜的午市套餐,相比單點會便宜,所以個人覺得午餐會比較划算。整體餐廳的環境都很舒服,不會太擁擠,裝潢也很現代風。

🌟燒鵝瀨粉🌟

🍵餐廳有提供一個麥子茶,味道濃郁,隱隱散發焦香,廷特別的。

2021-02-18
2021-02-27 404 瀏覽
訂咗八點,但係去到都仲要等位,但係勝在侍應服務態度真係好好,就算等,感覺都OK,OpenRice訂座,仲有八五折優惠入到去,叫咗半邊燒鵝,皮脆肉滑,中間冇乜肥油,加埋個酸梅醬,佢仲要一人一碟,非常衛生,必點豉油王鵝腸,爽滑,可惜有啲肥膏,如果去清啲,就更加好滷水雙拼,腎加鵝掌翼,掌翼正常,腎如果有啲咬咁就比較好蝦多士,正常,蝦夠彈牙椒鹽白飯魚,粉太厚,送啤酒就會比較好啲反而個干扁四季豆,有驚喜,雖然有少少鹹,加埋肉粒,夾住啲豆嚟食,送飯,一流包汁會雜菇,比較甜,都好味嘅糯米飯正常啦,冇乜驚喜雖然佢介紹我食炸鮮奶,好可惜,好肥膩,一咬個底,啲油滲出來,要帶幾張朔油紙去食

豉油王鵝腸,爽滑,可惜有啲肥膏,如果去清啲,就更加好

滷水雙拼,腎加鵝掌翼,掌翼正常,腎如果有啲咬咁就比較好

蝦多士,正常,蝦夠彈牙

椒鹽白飯魚,粉太厚,送啤酒就會比較好啲

包汁會雜菇,比較甜,都好味嘅

糯米飯正常啦,冇乜驚喜

• 燒鵝下庄
  • 干扁四季豆