2020-02-19 2002 瀏覽
之前係中環食過呢間養生湯麵已經覺得佢既湯底好正,估唔到佢地踩過界開埋養生湯火鍋!雖然係荃灣西遠左少少但無阻到我追隨美食既決心.呢到採用一人一鍋,鍋底一共有9款選擇由清到濃甚至重口味都有,迎合各人既需要.最近天氣又凍又乾,當然要揀返d養顏少少既湯底啦.藥膳椰子清雞湯既底呈奶白色,飲落好香椰子味而且雞湯底味好濃厚,藥膳味又唔會過濃令到湯底好苦.飲品區雪櫃雖然唔算話好大,但款式絕對唔少.最特別係有埋暖櫃十分貼心.有罐台灣既73%濃可可真係不得了,可可味超濃郁,飲落質感真係帶點杰身,味道唔會過甜帶點可可甘香之餘有微微奶香.晚市90分鐘放題一共有5個套餐,除左肉類係自己點外,其他配料都係自助吧到夾.今次我就揀左$198 prime grade肩胛肉眼同西班牙無激素豬肉片.prime grad肩胛肉眼呈鮮紅色,肥肉同瘦肉分明,肥肉佔大概1/3左右,入口帶有淡淡牛香,牛脂食落唔算好肥膩.基本上鍋底本身夠味,所以唔洗額外加調味都可以.西班牙無激毒豬肉片有驚喜!帶點豚肉香,唔肥得黎咬落有時帶少少軟骨,咬落卜卜脆.除左指定既2款肉外,配料吧另外有3款肉.沙茶牛肉入口帶點花生香,牛肉質地唔會好鞋同韌.雞脾肉

除左指定既2款肉外,配料吧另外有3款肉.沙茶牛肉入口帶點花生香,牛肉質地唔會好鞋同韌.雞脾肉啖啖雞肉又嫩滑,加埋養生湯真係補上補.另外仲有平時放題比連少見既深海魚柳真係滿足各人既需要.

配料都幾多台式選擇,米血糕,台灣香腸,台版既墨魚汁香腸入口帶點微甜,內裏有少少墨魚粒煙煙韌韌.波霸貢魚真係超勁!一粒=5-6粒貢丸,入口爆汁又彈牙.

成條筷子咁長既蟹柳超吸引,啱晒蟹柳控,一條滿足晒你既蟹柳癮.

蔬菜類都有10款選擇,當中有我最鍾意既䈑筍翠綠又甜.仲有蟲草花可以揀,夠晒滋補.

食到咁上下當然係轉戰甜品!食完火鍋食雪糕降下溫相信大家都無異議,估唔到呢到有movenpick既雪糕!😍😍除左movenpick都仲有Dreyers既雪糕/甜筒揀唔會將選擇限於雪糕.

• 波霸貢丸
  • 墨魚汁香腸