2020-11-05 4343 瀏覽
馬祖台灣養生鍋今晚嚟到荃灣呢邊行街~喺荃灣西海之戀商場地下見到呢間台式火鍋店幾吸引😍就入嚟試吓😋一入餐廳店員就會俾你揀一人一個鍋底嘅湯底~有唔同類型嘅湯底,好多都比較養生健康型👍🏻我哋揀咗藥膳椰子清雞湯同埋藥膳蟲草花桃膠雞湯,好滋補🥰餐廳環境幾乾淨衛生👍🏻店員會叫客人戴好口罩先去自助區攞食物~一入座就會有兩碟Prime Grade肩胛肉眼同埋西班牙冇激素豬肉片😍自助區有唔同類型嘅蔬菜,丸類,烏冬等等~醬汁有好多選擇☺️其中值得推介嘅係台灣沙茶醬,配火鍋食物好惹味😋飲品區有唔同類型嘅嘢飲~好似竹蔗茅根,雪梨水等等~雪糕除咗有雀巢公司,仲有Moven Pick嘅雪糕🥰每個人只係$208 加一服務費,價錢都算唔錯☺️藥膳蟲草花桃膠雞湯好濃郁嘅雞湯味😋仲有好多蟲草花😆係健康養生之選👍🏻藥膳椰子清雞湯奶白色嘅湯底☺️好重椰子味💕幾清甜😋同樣地滋補養生🥰Prime Grade肩胛肉眼薄薄地又大片嘅牛肉片😍紋理清晰😄食落幾新鮮👍🏻幾爽口😋西班牙無激素豬肉片雪花狀嘅豬肉片😆食落啖啖肉☺️幾嫩滑💕薄薄片又大大片😍幾滋味😋蟹柳條好大條嘅蟹柳條😍淥熟之後軟淋淋☺️幾好味😋好豐富嘅口感🥰羽衣甘藍Super food👍🏻
馬祖台灣養生鍋

西班牙無激素豬肉片

蟹柳條
好大條嘅蟹柳條😍淥熟之後軟淋淋☺️幾好味😋好豐富嘅口感🥰

羽衣甘藍
Super food👍🏻超級健康🥰以前都係沙律食法,第一次打邊爐嘅食法,口感幾特別🤣硬硬地😂

台灣腸
之前去台灣嗰時都好鍾意食台灣腸🤣見到呢度嘅自助區有,就夾咗好多嚟食~幾香幾好味😋

餐廳嘅服務態度好好👍🏻會主動幫你加湯底☺️唔夠豬肉片或者牛肉片都可以再加,食到超級飽🤣
2020-11-04
2020-11-04 1673 瀏覽
年初已經進駐荃灣海之戀的一人一鍋馬祖藥膳湯底火鍋店。 因為疫情關係 ,最近我才來試試。餐廳有不同湯底提供,主打藥膳湯底有花雕蟲草花, 醉雞, 桃膠,椰子清雞湯,小朋友喜歡的蕃茄湯 或者喜愛辣的也有麻辣湯底。 全部價錢都是一樣視乎你選擇 豬肉/牛肉的部位,由 $183 至$458 不等。 我們揀選了203蚊的套餐包Prime Grade牛肩胛肉和西班牙豬肉片,Prime Grade是品質最佳的美國牛。放題配料很多,其中波霸貢丸、8吋長的蟹腳棒, 特大雞腿和 醬爆芝士丸都是必吃之選,而蔬菜選擇也有約10款,還有Super Food羽衣甘藍,麵食方面有稻庭烏冬、公仔麵。飲品有台灣出品也有港版維他奶, 最開心是有熱飲品提供. 我哋兩個都是藥膳粉絲,所以點了兩個都是以藥膳為主的湯底藥膳花雕清雞湯紅棗圓肉杞子非常足料 加食材前先嚐一口湯底,紅棗, 圓肉, 杞子非常足料濃濃的花雕酒味,很養生。藥膳蟲草花桃膠雞大大粒晶瑩桃膠, 紅棗當歸味香濃, 女士至愛,非常養顏。甜品方面有任食movenpick Expresso和士多啤梨味雪糕,也有最新的雀巢花生味雪條。

飲品有台灣出品也有港版維他奶, 最開心是有熱飲品提供.

我哋兩個都是藥膳粉絲,所以點了兩個都是以藥膳為主的湯底

藥膳花雕清雞湯
濃濃的花雕酒味,很養生。

藥膳蟲草花桃膠雞
大大粒晶瑩桃膠, 紅棗當歸味香濃, 女士至愛,非常養顏。

2020-10-08 3512 瀏覽
雖然我住响荃灣區多年,但就唔係每一處都行過經過,今日第一次嚟海之戀、行Donki ,可謂大鄉里出城 。海之戀其實真係好大,食肆又多,但唔知點解,總覺得佢同上海,深圳啲商場好似。食肆多,可以減少啲人流,唔駛間間排長龍。今日試下平日少接觸啲台灣料理。講起台灣就會諗起夜市食攤,至於台灣食肆嘅料理,個人認知就只限於牛肉麵、土雞鍋之類…… 馬祖主打台灣麵食,晚夜有火鍋放題(睇之前啲食評)。今日先嚟試吓啲麵食先。藥膳田園蕃茄農場雞配白飯 ($60) 睇個名好似好補好養生,但所謂藥膳只有幾粒紅棗同雲耳。從味覺上食唔出藥材味道。除去藥膳二字,蕃茄味幾濃,雞肉多,可惜唔入味,蕃茄同雞結合唔到。藥膳古早牛肉湯手工麵($70)又係要除去藥膳二字,湯底偏甜口牛助肉大大嚿,但炆唔夠時間,以致肉質硬咗少少而且唔入味。蘿蔔同樣唔入味,僅僅熟好硬。如果再炆多一粒鐘就好好多喇!麻辣白菜豬肉餃($28)麻辣醬汁幾惹味,可惜餃子嘅質素差。餃子皮好軟身,一夾就爛,餡料少,絕對同急凍貨一樣。柑桔檸檬特飲酸酸甜甜嘅味道,最啱用嚟化油膩消滯。而且好大杯,好抵蜂蜜茉莉花茶全日評分最高,蜂蜜微甜配淡淡嘅茉莉花茶,解膩又可以清新味蕾。服

)。今日先嚟試吓啲麵食先。

藥膳田園蕃茄農場雞配白飯 ($60)
,雞肉多,可惜唔入味,蕃茄同雞結合唔到

藥膳古早牛肉湯手工麵($70)
又係要除去藥膳二字,湯底偏甜口
。如果再炆多一粒鐘就好好多喇!

麻辣白菜豬肉餃($28)

柑桔檸檬特飲
酸酸甜甜嘅味道,最啱用嚟化油膩消滯。而且好大杯,好抵

蜂蜜茉莉花茶

服務方面
可能因為店員大部份都係青年人冇乜經驗,所以態度平淡,說話比較生硬。而叫號碼入座嗰位店員唔知係咪當日心情欠佳,態度都幾差吓,响食肆林立又咁大競爭下,真係要改善吓喇!

總結一下,行過路過食一次OK,但好難吸引我嚟第二次。

藥膳田園蕃茄農場雞

藥膳田園蕃茄農場雞

麻辣白菜豬肉餃

藥膳古早牛肉湯手工麵

藥膳古早牛肉湯手工麵
2020-10-05 2220 瀏覽
今晚經開荃灣探客人....去開荃灣西鐵站嘅海之戀商場...裏面食䦉林立...有好多間唔同種類嘅餐廳任君選擇今晚我就揀咗呢間台灣特色打邊邊...二百零蚊任食任飲呢度嘅賣點係一人一鍋乾淨衛生而且仲有九款湯底任君選擇入到去見到個飲品櫃真係有好多款唔同嘅飲品而且有我最鍾意嘅麥精添呢度唔單止牛肉豬肉任食仲要出面有好多款唔同嘅配料而且遠慮嘅種類非常之多唔會有冷場我最欣賞呢度嘅大大條蟹柳真係好好味我一個人都食咗六條我朋友就揀咗蕃茄湯底我就揀咗壽喜燒湯底丸類來講真係無懈可擊真係非常多種類而且仲要有響鈴最緊要有雪糕任食添今晚真係食到飽一飽
...有好多間唔同種類嘅餐廳任君選擇
真係非常多種類而且仲要有響鈴
最緊要有雪糕任食添
今晚真係食到飽一飽
2020-09-25 2832 瀏覽
之前已嚟過馬祖打邊爐,因為食物質素超高質,湯底勁濃郁好味😋今日去開荃灣海之戀行街,去到荃灣西嘅海之戀商場,橫掂又肚餓一於入去打邊爐做晚餐✌🏻🥳✌🏻坐低之後就揀湯底,都係叫番之前食過勁好味嘅蕃茄麻辣湯底,老公就叫咗壽喜燒湯底😋湯底嚟咗之後,每人嚟咗一碟牛肉一碟豬肉,好耐未見過咁靚嘅雪花牛肉😻睇見都流晒口水🤤牛肉好重牛味👍🏻超級正😋出面仲有好多特別嘅配料同埋配菜俾你揀😻係配料區行咗個圈攞住一疊配料試一試先😋有我至愛嘅Super Food 羽衣甘藍和勁大粒嘅豬肉丸,同埋芝士竹輪🥰樣樣食物都非常好味👍🏻食完第一轉嘅靚牛肉😋當然要再嚟多一round啦🥳今次一口氣叫咗三碟牛肉😆嚟到都係眼前一亮😻繼續流晒口水🤤最後當然要食甜品啦,呢度除咗Movenpick嘅雪糕之外,仲有Dreyer 嘅D collection 甜筒🍦真係正到冇朋友🥳飲品非常之多選擇,有熱飲和凍飲,非常窩心😍因為疫情關係餐廳用咗啲屏風做阻隔,大家食得安心又放心😘👍🏻仲有空氣清新機過濾空氣👍🏻嚟呢度打邊爐真係好有驚喜😆性價比超高😻呢牛肉超正😋餐廳職員仲好Nice👍🏻
之前已嚟過馬祖打邊爐,因為食物質素超高質,湯底勁濃郁好味😋

出面仲有好多特別嘅配料同埋配菜俾你揀😻

係配料區行咗個圈攞住一疊配料試一試先😋

飲品非常之多選擇,有熱飲和凍飲,非常窩心😍

因為疫情關係餐廳用咗啲屏風做阻隔,大家食得安心又放心😘👍🏻

仲有空氣清新機過濾空氣👍🏻

2020-04-01
2021-01-07 7 瀏覽
餐廳午餐主打台灣湯底養生麵,晚上才是任食火鍋。叫了麻油雞養生湯配新竹米線。湯底真係相當濃厚,有好香雞味,麻油香但飲落不油,米粉有厚度不易斷,吸哂湯底既精取,雞肉大件但份量少,而且有點貴。可以一試既
餐廳午餐主打台灣湯底養生麵,晚上才是任食火鍋
今天终于有机会来到马祖吃火锅。一直以来马祖的台湾 面是我的最爱。特别是他们的养生药缮花雕醉鸡汤面 味道冠绝香港,还有椰子鸡汤麵都是我的最爱。今日有幸终于尝试吃火锅,肯定要点他们的养生药缮花雕醉鸡汤底。味道绝对和平时的汤麵一样 酒味浓郁芬芳清香。另外点了 203的牛肉和猪肉任吃。其实个人认为只吃183的猪肉也可以,因为外面的配菜实在非常多。特别喜欢吃他们的八寸长蟹棒,口感非常丰富。另外他们的鸡肉绝对一定要吃嫩滑无比,放在花雕醉鸡窝 将酒味全吸收后吃绝对一绝。还有他们的贡丸也很好吃,响铃卷和羽衣甘蓝也是必吃之选,吸收了酒味汤底后吃绝对芬芳浓郁。他们的牛肉和猪肉也比较嫩滑。绝对不是便宜货色。饮料也应有尽有冷热齐全。最好的是甜品有哈根达斯雪糕和韩国的冰棒。这价钱和食物的质素绝对是性价比非常高。再加上有礼貌的服务,绝对要再来一次!

2021-01-06
  • 羽衣甘蓝
  • 响铃卷
  • 八寸长蟹棒
  • 药膳花雕醉鸡汤底
藥膳又係一種我會周圍去試既茶式。今日黎到荃灣,試下呢間先!叫左碗藥膳雞米粉,一入口藥材味幾重,但飲多兩啖又係有小小渴喉既感覺(但男朋友表示好好味,不停飲),一路食個身會一路暖。另外米粉係新竹米粉(透明度多啲個種),口感好q彈,唔會一夾就散。而且一碗份量都幾多下,但就要批評下啲雞件啦,質素非常一般,皮肉分開,多骨,而且雞件好似直接放上面咁,無任何藥材味,連鮮味都無乜,比較差~~~希望餐廳可以改善一下!但要讚嘅係飲品方面大大杯!
藥膳又係一種我會周圍去試既茶式。今日黎到荃灣,試下呢間先!

但要讚嘅係飲品方面大大杯!
見到第二次嘅牛肉咁唔對路緊係要問問店員啦!🐸:請問我呢隻prime 嘅牛肉係咪有上限👩🏻:你呢個套餐只有一款牛肉🐸:但係點解好似等級差好遠👩🏻:總之就得一款 你要幾碟第一次嘅牛係正正常常嘅prime第二次嘅牛肉油花係select level 全部都係白油 無油花除非批發比佢果個人拎select當prime賣啦但明眼人都分得到嘅上面果碟係prime 下面係...利申:屋企人做急凍食品 自細睇到大抵唔抵食見人見智🤪🤪 但係咁樣做生意...
見到第二次嘅牛肉咁唔對路
緊係要問問店員啦!
🐸:請問我呢隻prime 嘅牛肉係咪有上限

第二次嘅牛肉油花係select level
全部都係白油 無油花

除非批發比佢果個人拎select當prime賣啦
但明眼人都分得到嘅

上面果碟係prime 下面係...

利申:屋企人做急凍食品 自細睇到大

抵唔抵食見人見智🤪🤪
但係咁樣做生意...
Prime肥牛
2020-12-06 109 瀏覽
第一次行海之戀發現有好多打邊爐火鍋行完一輪因為見到呢間有羽衣甘藍所以就揀咗呢間但最後食完勁後悔以後都唔去呢間真正貼錢買難受‼️我哋揀左$458個款店員話星期日每位加多$10最後埋單連加一連加埋零頭總數$1030因為8點半先入場話9點截單9點半出面啲野食會收哂所以我哋都食得勁趕(下次喺呢個時候食飯都唔會考慮打邊爐因為真係超級趕😓)咁我地一共落左兩次單都係叫鹿兒島和牛第一次喺岩岩坐低個陣嗌左6碟第二次喺8點45分嗌左10碟(呢個數量係參考上個月我同我男朋友食牛涮鍋的數量)喺時間咁趕嘅情況下佢地上肉的速度keep住我地食完一碟佢地先上一碟😑到9點個陣個女店員走黎話啲肉要last order有冇野要嗌我話岩先落左個10碟仲未上個女店員話問問先結果個四眼男經理好大聲咁話「10碟?!岩岩已經上左6碟啦喎!」我話岩先同你地個呀姐落左單架跟住個女店員仲好笑,佢問個四眼佬「咁仲同唔同佢地落單呀?」四眼佬先話照落😑我想講我哋係食放題,嗌幾碟使唔使你地批准如果你覺得我地食唔哂走過黎溝通下有幾難使唔使咁大聲好似好驚訝咁我真係未試過食一間放題咁勞氣咁鬼嬲後尾個10碟佢地都係比左5碟🙄🙄🙄之後我喺埋左單先知原來我地
第一次行海之戀發現有好多打邊爐火鍋
店員話星期日每位加多$10
最後埋單連加一連加埋零頭總數$1030
因為8點半先入場
話9點截單9點半出面啲野食會收哂所以我哋都食得勁趕
(下次喺呢個時候食飯都唔會考慮打邊爐因為真係超級趕😓)
咁我地一共落左兩次單都係叫鹿兒島和牛
第一次喺岩岩坐低個陣嗌左6碟
第二次喺8點45分嗌左10碟
(呢個數量係參考上個月我同我男朋友食牛涮鍋的數量)
我話岩先落左個10碟仲未上
個女店員話問問先
我話岩先同你地個呀姐落左單架
跟住個女店員仲好笑,佢問個四眼佬「咁仲同唔同佢地落單呀?」
四眼佬先話照落😑
我想講我哋係食放題,嗌幾碟使唔使你地批准
如果你覺得我地食唔哂走過黎溝通下有幾難
我真係勁嬲勁想嘈佢哋但比我男朋友禁住左😑

講開個隻鹿兒島和牛
我地一共食左11碟
前面4碟都係勁多脂肪
中間個3碟都係雪櫃拎出嚟我望住我男朋友夾都夾唔起啲肉因為已經雪到痴晒喺隻碟
最後4碟先正常啲
ps.男朋友話啲位好窄,所以環境由2分變1分🙂
永世唔會再幫襯🙄❌❌❌❌❌❌❌

2020-12-06
2020-11-29 98 瀏覽
一行四人,被安排坐卡位,呢度係一人一鍋,夠衛生,但係位置係相當之迫又窄,檯面唔夠位擺野,就住放,好驚動作稍為大啲會倒瀉,出去混醬,醬汁選擇唔多,配料選擇亦唔多,重點係,好多都無曬,金菇兩三條,娃娃菜兩三片,要搶住夾,啲長條蟹柳又特別珍貴咁,幾乎次次出去都畀人掃完。牛肉紋路同埋質素都一般,牛味又欠奉,入口又好柴,點解 Prime Grade 咁差呢🤔反而佢既西班牙豬好食啲。甜品方面,就稍為滿意啲,食Movenpick 先爽返個人,雀巢 Mega 果啲都有得食。我搵唔到回頭再食既原因。
一行四人,被安排坐卡位,
呢度係一人一鍋,夠衛生,
但係位置係相當之迫又窄,
檯面唔夠位擺野,就住放,
好驚動作稍為大啲會倒瀉,
出去混醬,醬汁選擇唔多,
配料選擇亦唔多,重點係,
好多都無曬,金菇兩三條,
娃娃菜兩三片,要搶住夾,
啲長條蟹柳又特別珍貴咁,
幾乎次次出去都畀人掃完。

牛肉紋路同埋質素都一般,
牛味又欠奉,入口又好柴,
點解 Prime Grade 咁差呢🤔
反而佢既西班牙豬好食啲。

甜品方面,就稍為滿意啲,
食Movenpick 先爽返個人,
雀巢 Mega 果啲都有得食。

我搵唔到回頭再食既原因。
2020-11-07
2020-11-25 74 瀏覽
近期新嘅donki荃灣店開張👻 去完喺附近就求其搵咗間嘢食 搵正呢一間馬祖👍🏻 試咗佢嘅蕃茄米線覺得非常之正🍅 蕃茄味非常濃郁 而且米線嘅質地本身都幾好 絕對係值得一試💯 同時都是試左藥膳湯底 但個人都比較推薦蕃茄湯底 因為真係太好食😋
今晚去了試馬祖, 食評好像不錯還是中伏了。我跟朋友18:00 進場,知道19:30 是90分鐘交枱的,期間都有不少人入座但沒有full house。湯底非常差。我點麻辣鍋只有咸味,朋友的養生鍋寫有桃膠也沒看見(可能是煮溶了, 但朋友也說之前吃過一間有桃膠是真的會看到有的)。因為朋友不能吃牛,所以我們點了豬, 豬的質素普通,外面能夾的食物種類不多,但還是可以接受的。員工加了兩次湯, 一次應該是味精水, 不是那個湯底加那種湯。 第二次是直接清水。 但還是咸, 味精應該太重了。我們吃到最尾左右有位員工說還有7分鐘(真的是19:23), 之後馬上埋單, 19:23-19:30 常常經過身邊看還有多少在鍋中,還跟我們說吃完雪糕好走了。 19:30 準點來收拾,得到準許多拿一杯雪糕 (對! 就是求他這樣) , 他說只能吃三分鐘, 就真的19:33、 19:34 、 19:35 來趕我們走。 真的沒看錯,在19:23-19:35 期間總共催了五次。 是用催的,叫你快啲走, 望住我朋友吃!而外面還有很多位置。OK! 其實我們知道遲了5分鐘可能對你哋唔滿座既生意好有影響,要勞煩你哋趕我地走。放心呀, 無
今晚去了試馬祖, 食評好像不錯還是中伏了。

OK! 其實我們知道遲了5分鐘可能對你哋唔滿座既生意好有影響,要勞煩你哋趕我地走。放心呀, 無下次, 亦都會同所有openrice朋友講,如不能準時離開的請勿光顧。是一分鐘也不行喔!
2020-11-23
2020-11-23 63 瀏覽
同朋友去完海洋公園,超肚餓,就想食打邊爐食盡佢,最近海之戀都開左好多新餐廳,就選了一間火鍋店去試下。我地去到時間大約6點半,一去到就可以入去食,在門口先選擇了款式和湯底先,我地選了最平的牛肉放題HKD 203/位,是一人一鍋,同朋友各選一個,可以試下2個味道,我選了蕃茄麻辣(中辣),朋友選椰子湯底。之後可以入去,我們剛行到埋位,職員已經拿住湯底同牛肉到,超快速,完全無浪費我們的時間。一人一鍋的好處是可以超快就滾起,我超餓,即時整牛肉黎食,牛肉也算不錯,因為湯底好濃,不需要加醬料都好夠味。我的湯底是麻辣蕃茄,嗅上去好似好辣,但食落不辣,同埋煮耐左會好甜,變甜就無咁好食,而朋友的椰子湯底都好椰子味,但也是太濃,我不太好,但下次可以試其他湯底。除了牛肉豬肉是送上,在外面有自助吧去選擇其他的餸,最最最吸引的是8吋長的蟹棒,基本上在座每個人都會食,另外比較特別的有萵筍,台灣新竹米粉,米血糕,蟲草花。食完火鍋,佢的雪糕款式都好多好吸引,有M字牌的貴貴雪糕,又有花生醬味雪條。食埋雪糕是超滿足的一餐

2020-11-19
2020-11-20 58 瀏覽
明明係放題,但當嗌得多,啲語氣勁差!想加湯,就要捱一下時間,嗌左,有排都未到⋯牛又唔係靚,好普通!選擇比較少!環境比較窄,坐埋去,不太舒服😑成晚唯一可以讚既係花雕雞湯做湯底,牛肉甜,唔錯👍🏻
明明係放題,但當嗌得多,啲語氣勁差!
想加湯,就要捱一下時間,嗌左,有排都未到⋯
牛又唔係靚,好普通!選擇比較少!
環境比較窄,坐埋去,不太舒服😑
成晚唯一可以讚既係花雕雞湯做湯底,牛肉甜,唔錯👍🏻