2018-09-14
今日要去荃灣做d野,出面又落雨,咁就係商場行下睇下晚餐食咩好啦。見到呢間莆田,之前係尖沙咀Mira mall 都見過佢,佢個招牌好吸引我,因為佢係以近Tiffany blue 嘅藍色做底色再加白字。今日經過嘅時候見到佢做緊紅菇節嘅promotion, 又有生薑茶俾人飲。諗諗下,最近成日同人出街食野,又熱氣到生飛滋,不如今餐食養生中菜,更何況呢度係米之蓮一星餐廳,味道應該有保證。環境好舒服,除左柔和嘅黃色燈光,仲有適量嘅背景音樂。侍應俾咗一壼菊花茶我哋,十分清香。枱面上仲有個紅色菇仔擺設,果然要試下,究竟有咩咁好。雖然佢有套餐,但係唔係所有菜式都啱食,所以今次我哋散嗌。首先揀咗紅菇菜式先,佢有燉土雞同燜豆皮。平時成日食肉,所以今次我哋叫咗燜豆皮。個湯紅色架,見到紅菇嘅真身,佢口感唔係好似雞髀菇嗰啲肉感嘅菇,佢係偏向乾身嘅菇。由於對身體好嘅關係,我地係食曬嘅。豆腐同腐皮都好入味,好滑。之後我地都係莆田十醉到揀左幾味,話曬都係呢到嘅招牌菜式。蝦苗伴頭水紫菜- 呢一味係冷盤,水紫菜好好食,好夠味。再加上有好多細細粒嘅蝦苗,好有口感。十分喜歡呢一道菜。百秒黃花魚- 呢道菜係佢首創嘅用100秒嚟蒸
雖然佢有套餐,但係唔係所有菜式都啱食,所以今次我哋散嗌。
之後我地都係莆田十醉到揀左幾味,話曬都係呢到嘅招牌菜式。
百秒黃花魚- 呢道菜係佢首創嘅用100秒嚟蒸熟條魚。入面嘅魚湯除咗魚味仲有薑,好清甜。黃花魚好滑,但係呢種魚好多骨,所以食嘅時候要小心。
酥炒芋芯- 我唔係話特別鍾意食芋頭,但今次我都食咗三四粒,鍾意食芋頭嘅人一定要叫!佢揸到出邊好脆再加上有一啲甜味。係炸得幾好,如果可以切得再細粒啲咁炸就仲好。
我哋冇叫到白飯,不過叫咗個莆田滷麵。滷麵嘅湯底係偏向似芡汁,味道鮮甜,亦都唔會搶咗湯麵入面嘅配料味道。你一碗湯麵有12款食材,食材以海鮮為主。
平時出街食咁多熱氣又重口味嘅嘢,偶爾食下呢一啲小菜都幾好。