2022-04-29
我們很幸福, 香港有很多環境好的中式酒家, 金鷺湖, 位於大埔白鷺湖,這餐廳位置離公共車站稍遠, 幸好有私人停車場, 如果駕車去, 免費泊車三小時. 金鷺湖 是間白色獨立建築物, 有花草園地, 風景好. 我們預訂了位, 店員招呼很好, 很快便安排了對湖的座位給我們, 座位寬落舒適. 湖景優美, 空氣清新, 樓底好高, 令人心曠神怡, 食得更開心.千層鮑魚酥,$38/件用了原隻鮑魚, 放在野菌酥上, 旁邊伴有彩色鮮花, 賣相好靚.酥皮鬆化香脆, 配上濃味野菌, 再加稔滑上鮑魚, 味道鮮美, 營養豐富, 超好食. 鹹水角啤梨仔 做型得意, 外形似啤梨, 其實係水角, 味道唔錯, 大大件裏面又多菇粒和肉粒餡料. 味道 ok.金鷺湖蝦餃, $78/ 3件真係招牌點心. 蝦餃皮簿, 表面有些金箔粉. 內容餡料足, 有爽口彈牙的蝦肉. 好鮮美.流心鵪鶉蛋燒賣 $78/ 3件上檯時, 看見燒賣同其他酒家差不多. 懷疑落單弄錯了, 因為不見鵪鶉蛋. 原來咬開燒賣, 鵪鶉蛋隱藏於內. 此鵪鶉蛋做到有流心效果, 蛋汁會湧出來. 廚師細心及有創意.價錢
這餐廳位置離公共車站稍遠, 幸好有私人停車場,
如果駕車去, 免費泊車三小時.
金鷺湖 是間白色獨立建築物, 有花草園地, 風景好.
千層鮑魚酥,$38/件
鹹水角啤梨仔 做型得意,
金鷺湖蝦餃, $78/ 3件