2023-06-01
上次介紹過嘅呢一間台式餐廳,我中意到成日去食😂。今次係夜晚嚟食,依然係懷舊嘅的擺設同舒服嘅餐廳環境,不過夜晚昏黃嘅的燈光令呢度更有家嘅感覺☺️。坐係斑駁嘅窗花隔離,好似真係同朋友食緊家常飯咁🥰!🌕 烏籠茶香燻雞香味濃郁,雞肉入口又滑嫩多汁,肉質一啲都唔柴。佢份量比想像中大,兩個女仔食都差啲食唔晒👍🏻🌕 櫻花蝦炒飯呢個炒飯好香口,米粒分明又夾埋櫻花蝦同鮮甜爽脆嘅原隻蝦肉,口感非常豐富,令人一啖啖咁食唔停口👍🏻🌗絲瓜蛤蜊絲瓜煮林左但依然保持小小爽脆,蛤蜊都算新鮮。唔知係米改良左,佢今次呢個湯係濃湯,不過我都係中意之前嚟食嘅鮮甜清湯多啲👌🏻🌕 樹子水漣面頭嘅樹子酸酸甜甜咁,而水漣配蒜茸炒到口感爽滑,整體味道非常清新好食👍🏻📍 1963 木十豆寸灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🧧人均消費$190@hea4_food
🌕 烏籠茶香燻雞
🌕 櫻花蝦炒飯