2019-06-27 140 瀏覽
最近覺得身體好似有D潺,好易傷風感冒,於是就約埋朋友出旺角去食下藥膳雞煲補反下先,我地行到去旺角與太子交界附近時,見有棟大廈有好多餐廳係裡面,其中有間食雞煲都聽過下幾有名的,一進入lift 內,每間餐廳位處的樓層都很清晰顯示於lift內,到達23/F 門一開,眼睛望到的是一缸大大的深海魚,色彩鮮豔非常吸引人投注目禮,其中有條很大又黑又有斑點的魔鬼魚,牠不是平時我們所見到啡黑色的那種魔鬼魚,我差點以為那是玩具魚。店員帶我們埋位坐低後,我們開始睇餐牌,單係雞煲既款式都有成7種,當然我緊係會選擇叫花雕藥膳雞煲啦,朋友仲話想食下些小食菜,於是我地揀左個比較健康的吞pot招牌沙律。隔左一陣,店員拿著雞煲黎幫我們起火,店員提醒我們說現在巳可以即食,跟著招牌沙律也送到,當中有蘋果條、生菜、蟹柳絲、蟹籽加上麻醬,食落清甜美味,唔會太流。食完沙律,我們便開始進食雞煲,藥材味好香,而湯內會見到有北芪、當芯、紀子、紅棗和准山等藥材,我地二人唔係好大食,所以只係叫左半隻雞,雞肉都好入味,我地一直煲住食,所以肉質唔會話太嫩滑,我倆食完仲飲哂煲內的所有湯,一滴都唔浪費。

2019-06-18