2017-10-21
今日公司有人生日,生日個位同事好鍾意食榴櫣,提議食依個有榴槤甜品嘅buffet,其實我都想試依間好耐,今次同事生日就促成咗我依個想試又嫌貴嘅心願。首先酒店buffet,環境當然好,而且座位跟座位之間嘅空位都夠,雖然滿座,但都唔會令你有擠逼嘅感覺。最吸引就當然係海鮮區啦!我嘅主要目標就係長腳蟹同龍蝦仔,其實係比較少lunch buffet都有依兩個選擇。依度嘅老火湯都係出名足料,今日飲到嘅係椰子雞湯,真係冇味精,又清甜,不過唔記得咗影相之後就攻沙律,佢沙律嘅選擇都好多,菜好新鮮,而醬汁嘅選擇亦都好多,三文魚仲有卷得靚靚咁俾你攞。 另外個豬手真係好好味,唔會太咸,皮脆得黎又保留到肉質嫩滑。之後到咗主角一次過拎咗咁多,比較失望嘅係龍蝦仔,肉唔多,而且難開殻,所以之後冇再添食。但蝦同長腳蟹真係鮮美。長腳蟹咸度適中,保留到海水味,好新鮮。而蝦就肉質非常彈牙,有蝦嘅鮮甜味! 所以其實長腳蟹同蝦我都再添食多一碟😂 (同事都問我有冇咁餓?)至於其他熟食,海南雞飯都係評價幾好,而且細細碟,可以多啲quota食其他野,雞好滑,只不過油咗少少,但味道係好嘅。另外有區係食咖哩個類嘅印度野,我覺得佢味道唔正宗,
另外個豬手真係好好味,唔會太咸,皮脆得黎又保留到肉質嫩滑。
之後到咗主角
另外有區係食咖哩個類嘅印度野,我覺得佢味道唔正宗,可以香料味再勁啲,薄餅都太硬。 比較失望。同埋佢嘅喇沙麵都係比較出名,不過我就覺得一般,味道不夠濃,而且米線偏硬。不過同海南雞飯一樣係用迷你碗放,份量好少,所以都可以試吓嘅。
但佢新加坡區嘅蘿蔔糕就比較有趣,下面個好似蛋餅嘅東西其實係蘿蔔糕黎,入面有蘿蔔糕絲,而且比我哋新年食嘅蘿蔔糕咸,但都幾好味。 另外豬頸肉都不錯👍🏻可以一試。
甜品方面,榴槤嘅甜品好多,不過我唔太好榴槤,所以都係食其他甜品,甜品都好味,但講唔出有邊樣特別好味。不過所有甜品都做得好精緻。
整體黎講,比起其他buffet,依度嘅lunch buffet係比較多特別嘅野食,同埋比較多新加坡菜式,而甜品嘅賣相都係水準之上,賣相亦都好靚,所以都滿意嘅。
不過如果唔係特別鍾意食海鮮或者榴槤的話就可以放棄,因為都幾貴,而且其他熟食唔算特別好味。
不過依度真係好難book嫁,要早一個月book,仲要幾日內俾訂,所以要食就早啲book啦