2018-05-01 573 瀏覽
呢日係西灣河附近工作,到咗lunchtime就要覓食,咁講到覓食 梗係唔可以唔去太安樓啦!11點幾12點到咗太安樓,其實開既食店唔多,小食居多,但想坐低食既我見到埋邊有啲有座食肆,看到價錢都算平民價,就揀咗一間裝潢唔差既食店食飯。(抱歉,我發現影到餐牌有啲濛,盡量睇吧)我比咗個理由自己,合理化佢真係唔好食既事實:佢最拿手既唔係主食,而係小食當日order咗呢個巴基斯坦咖哩豬扒飯,由於我無食過巴基斯坦咖哩,難以作任何比較,因此我只可以描述我第一身既感覺。巴基斯坦咖哩偏甜,咖哩味略為淡,無辣味,似普通醬料,怕辣既吃貨應該易於接受。呢碟飯配菜很多,有椰菜、紅蘿蔔絲混入咖哩中,所以咖哩汁其實唔多,則未能吸引中意醬汁撈飯既我。豬扒肉質不粗糙,卻是肥肉多,豬扒肉比例相對少,加上有骨在其中,可以食既肉並唔多。呢間餐廳令我最難以忘懷既係佢所有用具都係即棄!餐具(e.g. 筷子、匙羹)是,碟如是。更係連飲品都唔會serve 唔會沖,而只提供汽水、紙包飲品等選擇(究竟係幾唔想做食肆、幾唔想用資源洗碗碗碟碟呢)。呢到既裝修都可以,地方小小卻空間感大,唔會覺得逼狹,且有電視供應,令附近上班既人食飯都可有放鬆時
(抱歉,我發現影到餐牌有啲濛,盡量睇吧

呢間餐廳令我最難以忘懷既係佢所有用具都係即棄!

呢到既裝修都可以,地方小小卻空間感大,唔會覺得逼狹,且有電視供應,令附近上班既人食飯都可有放鬆時間,不沉悶。

整體而言,總結從食評既角度,我真係唔會再食呢一間食店既正餐;然而從環境舒適度既角度,佢都可以係一個悠閒歇一歇既地方選擇既。