2022-11-22 51 瀏覽
2人鐵板燒😊今日係周年紀念,梗係要食貴嘢嘆吓,呢間餐廳環境好好坐得好舒服,睇住師傅即時鐵板燒俾我哋食,真係好過癮。首先會食前菜沙律,爽脆的沙律菜外,仲有香甜多汁日本蕃茄、無花果、蓮芋,加上爽滑彈牙的鮮蝦仁。日本白松貝,香港叫法嘅象拔蚌😳😱上層一條條的肉身,口感薄脆、爽口,底部係一片片嘅膽,膽味道更加好食,裏面味道濃郁。西澳龍蝦配海膽汁係是日最愛❤️✨龍蝦好大隻體型肥美,肉質飽滿。睇住師傅成隻煎好興奮,切開嘅肉都厚有豐富的蛋白質。用左牛油提鮮,最後嘅醬汁混合龍蝦頭膏煮成,簡單調味已經好正熊本縣A5和牛薄燒同樣超級高質素,牛屬於頂級品種,和牛油花遍佈均勻,入面包住左已經炒香嘅蔥😊肉質特別軟,入口即溶。香煎野菜有美國大啡菇😊咬落濃郁的菇味,大啖唔會濟。而日本白蘆筍食落爽脆,有口感。之後有味道清甜昆布鰹魚清湯,清一清喉嚨。跟住到飯,三文魚籽海膽炒飯,海膽肥大肉厚,質感濃稠奶滑,甜度高。三文魚籽大大粒啦,細細杯已好夠食。最後甜品係柚子雪笆,有助解膩入口即溶,清甜而不膩❤️✨