2017-11-29
本身經常會星期日响炮台山地鐵站附近出席活動,通常都三幾個人食埋晚飯先散。知道最近有間新嘢價錢又ok,就去試試~~~日式小店裝修傳統得尼又有啲簡約風格,氣氛唔錯;佢哋主打烏冬蕎麥麵食,以為似拉麵店食完就要你走,點知原來坐卡位/梳化~~啱哂我呢班慢慢食吓傾吓的人2款麵食都可再揀冷食熱食,option幾得意又各有特式口感完全唔同,要試哂即係要食4次老細識做生意响日本食過的蕎麥麵都係單麵,呢度係可以跟set的,烏冬都係。我哋3個人每人揀咗一款set share 啲餸,個麵就自己食。我試咗冷蕎麥麵---一食入口就有好香的蕎麥味口感有啲粗糙感覺真係食緊蕎麥而唔係麵粉點麵的汁好鮮味唔係平時食到的死咸!之前見過佢fb介紹wasabi係用新鮮的,食落果然係香啲,唔會一味"公"鼻啱哂我朋友食烏冬都覺得同平時餐廳食到的唔一樣,都算係好食的。下次會試~~餸--我哋先試咗佢地招牌的冲繩豬扒,吞拿魚sashimi 同和牛漢堡豬扒勁鬆化仲有就係超大塊厚度唔算係食過最厚的一間但係滿足度已足夠~~之後就係肉質夠滑,豬肉味都好好呢個價錢絕對比香港嗰一兩間專門店抵食得多本身對吞拿魚刺身冇太大期待,點知出奇地鮮味!再次比得上
本身對吞拿魚刺身冇太大期待,點知出奇地鮮味!再次比得上某間專門店期待佢地加入Toro~~~
和牛漢堡個汁好好味肉質夠軟滑,都食得出係和牛味的,大大淡肉入口好滿足~~
餐廳有啲似居酒屋咁放咗好多酒做display。比較特別係梅酒選擇幾多好搶眼同吸引所以平時少在餐廳飲酒的我都叫咗一杯。店員介紹的清酒底梅酒朋友叫咗店員推介的特飲"白雪雪",聽聞係一位白雪雪的男店員design的酸酸甜甜好好味喎。。。
總括嚟講啲菜式味道幾好,由其最開心係啲麵份量好夠,就算男人食都應該夠飽滿菜式都算多,價錢豐儉由人,可以加入飯堂list下次會試簡單啲的set美中不足係好多菜都感覺慣配白飯,但係呢度係冇白飯的....唔知食多2次係咪會適應跟熱湯麵?
本身少寫食評希望同小店打打氣啦