2010-05-28 565 瀏覽
今晚同一班朋友去'食得妙'開飯,估不到可以那麼好吃..由頭到尾沒有一碟讓人失望或清唔晒. 凍蟹: 鮮甜味美 油浸九肚魚: 我最愛之一,本身都很喜歡椒鹽九肚魚,原來油浸都OK好食..非常鬆脆的.不妨一試! 貴妃醬炒蟶子皇(拼香煎米粉底): 欣賞廚師秘製的醬汁..第二欣賞就是可以另外加叫煎米炒底...米粉底不是平常食到那些實實的..廚師弄到恰到好處!大澳雞翼: 其實係有大澳蝦醬味,都幾香同入味架! 咕嚕肉: 不是間間餐廳可以做到外脆內軟..呢間係做到的! 老婆仔炒飯: 主要材料其實是乾瑤柱,翠肉瓜加蛋白..清清地.爽口.但又是幾好的配搭! 生磨蛋白杏仁茶: 呢個又係我最愛..(意思係相對於香港其他的杏仁茶來說)..因為唔係開杏仁粉的..我估真是生磨...很滑同香.!推介!! 日式素果凍(綠茶,豆蓉):食落口有一份清涼的感覺,水晶皮煙韌,不是太甜,好味!除左有相片提供的,還有其他餸菜都能顯出廚師的技術和心思加創意,又是我的推介! 椒鹽海皇粒: 用來送酒是最好的。(因為有腰果,蝦鬆加魷魚)相當惹味!作前菜一流! 香酥百花鍋貼: 又一碟爽口鬆化的手打蝦膠做成的好餸,不知怎樣形容但是都幾好食!

凍蟹: 鮮甜味美

大澳雞翼: 其實係有大澳蝦醬味,都幾香同入味架!
咕嚕肉: 不是間間餐廳可以做到外脆內軟..呢間係做到的!

話梅豬手:推介!明知是脂肪爆棚的。都食了數件! 很新穎的味道!
 上湯浸翠肉瓜:比較清淡!我比較喜歡濃味的,不過朋友們都喜歡!

凍蟹
油浸九肚魚
貴妃醬炒蟶子皇拼香煎米粉底
大澳雞翼
咕嚕肉
老婆仔炒飯
生磨蛋白杏仁茶
日式素果凍(綠茶,豆蓉)
2010-05-17
凍蟹
油浸九肚魚
貴妃醬炒蟶子皇拼香煎米粉底
大澳雞翼
咕嚕肉
老婆仔炒飯
生磨蛋白杏仁茶
日式素果凍(綠茶,豆蓉)