2020-10-13 348 瀏覽
前排連續幾日早餐都食大大舊台式古早味蛋糕,食到厭,要過一過冷河先掂,今次黎到La Famille,食返d無咁膩嘅戚風蛋糕。蛋糕輕盈鬆軟,味道較清新,食兩個都唔會飽,仲不時有期間限定味道,可惜下午去到已經賣晒,唯有食其他常駐口味。🍴焦糖完熟香蕉 HK$54焦糖配香蕉,仲要係完熟香蕉,睇個名都覺得甜死,食落又唔係喎,淡淡焦糖甜味加上香蕉香氣,仲食到d香蕉蓉,比例剛剛好。🍴英國伯爵茶 HK$54伯爵茶味道唔算濃,茶味唔係一啖就爆出,茶香較甘醇,要一啖一啖品嚐先滲出芳香,記得慢慢細味。🍴雙重朱古力 HK$54食完兩款味道較低調嘅蛋糕之後,輪到濃厚朱古力出場。用左兩種唔同濃度嘅朱古力製成,蛋糕底味係無咁濃嘅朱古力,再加上較濃郁嘅冧酒朱古力忌廉,甘甜配酒香,令人陶醉,表面嘅朱古力脆脆亦都增添不少口感。🍴盛莓藍蝶 HK$54名符其實,「盛莓」由士多啤梨、藍莓、覆盆子等多種莓類製成,不過我就唔太好莓類所以無食,朋友就話酸酸甜甜,味道幾有層次,而奪目嘅紫紅色係來自天然蝶豆花同紫羅蘭,可以放心食。📍La Famille中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖

🍴焦糖完熟香蕉 HK$54

🍴英國伯爵茶 HK$54