2018-07-10
聽聞有間台灣菜餐廳喺新城市廣場開幕,所以今晚特登黎試吓。 未坐低店員已經同我哋講咗兩次「限時60分鐘」,餐牌裡「好飯」選項太小,可惜,另一個可惜嘅就係試唔到魯肉飯,店員解釋話因為廚房煮好咗嗰煲飯太淋,新煮嘅嗰煲又未得,我再問店員我可以等新嗰煲飯,店員又耍我話唔知要等幾耐,其實兩個字「賣曬」已經可以同客人解釋☹️另外邊食邊有細小黑色昆蟲飛來飛去。餐牌(一) 餐牌(二)總共點了以上食品紅燒三星麵(牛筋、牛𦟌、牛肚) $82原本是朋友叫的,但係佢唔食辣,亦冇留意原來有加豆瓣醬,店員亦冇提我哋話有落豆瓣醬,所以朋友食唔到。 另外,湯頭完全冇藥材味,不清湯好味,牛筋質地適中,牛𦟌有啲乾,牛肚好入味,粗麵質地唔會太淋,再加埋台上提供嘅酸菜,好味。推介指數: 8/10第一鹽酥雞 $58鹽酥雞炸得外脆內軟,雞肉醃制過,炸得好香囗,店家亦在鹽酥雞面加咗一啲炒過嘅蒜,個人覺得蒜粒可以放碟邊或唔放落鹽酥雞面都得。推介指數: 8.5/10KTV香腸 $45同其他店家賣嘅台式香腸味道差唔多,不過睇得出店家有用心去制作,加咗醬汁同埋一啲生蒜,都係果句,生蒜可以放喺碟旁邊,香腸做唔到冇「外脆內軟」, 可惜。推介指
另外邊食邊有細小黑色昆蟲飛來飛去。
餐牌(一)
推介指數: 8.5/10
KTV香腸 $45
推介指數: 5/10
大腸就是狂(炸滷水太腸)$58
大腸入味,炸大腸方面有幾舊薄嘅大腸係好乾,有部份好Juicy同埋外脆內軟,又有蒜粒。
推介指數: 7/10
魯肉乾麵(冬粉)$6
原本坐低叫咗阿嬤魯肉飯,但係店員話厨房煲飯搞唔掂,所以叫我哋改咗單叫魯肉乾麵(幼麵),點知,改完order之後一陣,店員又話冇幼麵,冇粗麵,叫我哋試吓冬粉,唉! 我哋喺冇得揀嘅情況底下唯有妥協要咗冬粉,咧個妥協令我哋中咗伏(見圖)
蛋冇味,魯肉唔入味,炸蒜冇加分不特止,當我連冬粉一嗒食落去好似食沙咁(因為炸蒜太脆),成碗野跟本唔好食,完全唔夾同埋唔合格,可惜。
推介指數: 1/10
香芋奶茶 $26 + 珍珠 $5 = $31
台式奶茶 $24 + 珍珠 $5 = $29
香芋奶茶本身有驚喜,好似食香芋雪糕咁,杯內珍珠質地彈牙適中,好好味,台式奶茶好強奶粉味,非常普通,杯內珍珠有一舊黐埋一齊,好難用飲管吸入囗,留意番(見圖)兩杯飲品的珍珠份量不相同,略為失望。
推介指數: 9/10 香芋奶茶
推介指數: 6/10 台式奶茶
—————————————————
當我哋埋單時,收銀員有問我哋食物品質,我哋亦提供意見,希望下次再嚟你哋會有改善。