2021-06-07 0 瀏覽
今次來食台灣菜太耐冇得去台灣旅行食住台灣菜先今次叫左個三星麵試試有牛肚 、牛腩同牛筋牛腩味好出,蚊到好林一碗麵可以滿足你三個願望整體評分:4/5味道:4/5抵食:3/5
今次來食台灣菜
太耐冇得去台灣旅行
食住台灣菜先

今次叫左個三星麵試試
有牛肚 、牛腩同牛筋

牛腩味好出,蚊到好林
一碗麵可以滿足你三個願望

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:3/5
近排天氣太熱辣辣,食飯都離唔開商場,又黎到沙田市中心搵食終於一試呢間三星台菜食堂!門面同商場內其他鋪頭一樣都係開揚,等左幾分鐘就入得餐廳有餐牌提供,但落單係要用qr code 網上order. 我嗌既係花雕牛肉麵,有得簡多蔥,亦可以走青/酸菜。 花雕味幾重,湯底配料有杞子,但冇咩酒味。可以加3蚊轉刀削麵,不過我冇轉到,要左普通粗麵。麵質唔會太實太粉,不錯,不過份量有d細。反而牛肉幾多,亦都淋 鐘意食花雕麵既朋友真係要黎試下酸菜亦都唔少,但個人覺得可以唔洗咁多,因為都幾酸有少少影響左碗牛肉麵 $82男朋友嗌既係雞扒魯肉飯,份量都係偏少,男朋友幾啖就食完d飯 雞扒好juicy又嫩口同牛肉麵一樣,肉係多過飯order時可以簡多汁,魯肉飯都好味,魯肉好淋,不過偏肥。仲有溏心蛋$76另外嗌左一杯土鳳梨茶王 $32 少甜有滿滿既鳳梨肉,類似果粒橙果肉既口感,但係鳳梨果肉黎,同埋甜度岩岩好唔會太甜總括而言,餐廳位置冇得頂,方便,就算要等位都係商場內有冷氣食物質素亦都不錯,唯一係份量較少,唔夠飽可以再嗌小食餐牌選擇都多,亦好細心可以簡唔同配料評分:環境 ⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️優閒 ⭐️⭐️⭐️回
近排天氣太熱辣辣,食飯都離唔開商場,又黎到沙田市中心搵食

鐘意食花雕麵既朋友真係要黎試下
酸菜亦都唔少,但個人覺得可以唔洗咁多,因為都幾酸
有少少影響左碗牛肉麵 $82
花雕牛肉麵

男朋友嗌既係雞扒魯肉飯,份量都係偏少,男朋友幾啖就食完d飯
雞扒好juicy又嫩口
同牛肉麵一樣,肉係多過飯
雞扒肉燥飯

另外嗌左一杯土鳳梨茶王 $32 少甜
唔會太甜
鳳梨茶王

總括而言,餐廳位置冇得頂,方便,就算要等位都係商場內有冷氣
食物質素亦都不錯,唯一係份量較少,唔夠飽可以再嗌小食
餐牌選擇都多,亦好細心可以簡唔同配料

評分:

雞扒肉燥飯
鳳梨茶王
  • 花雕牛肉麵
2021-05-13 264 瀏覽
週日下午碰碰運氣試吓呢間三星台灣麵.我哋用Apps攞位, 大約10分鐘就可以入座.我哋坐嘅係靠近門口的兩人座位.都係掃QR code落單點菜. 我哋點了紅燒三星麵 $82,酸菜同蔥可任意選擇多少。麻辣三星麵 $82熱桂花烏龍 $21黑糖奶茶 $26,加珍珠 $5三星麵嘅材料係牛腱、牛筋和牛肚。佢地嘅牛煮得好林,好好食,唔會好重味精,牛肚都選用金錢肚!桂花烏龍茶只係茶包!總結,牛係好食嘅,下次經過都會幫襯。設加一服務收費,套餐只供堂食享用。
週日下午碰碰運氣試吓呢間三星台灣麵.
我哋用Apps攞位, 大約10分鐘就可以入座.
我哋坐嘅係靠近門口的兩人座位.
都係掃QR code落單點菜.
我哋點了紅燒三星麵 $82,酸菜同蔥可任意選擇多少。
麻辣三星麵 $82
熱桂花烏龍 $21
黑糖奶茶 $26,加珍珠 $5
三星麵嘅材料係牛腱、牛筋和牛肚。
佢地嘅牛煮得好林,好好食,唔會好重味精,牛肚都選用金錢肚!
桂花烏龍茶只係茶包!
總結,牛係好食嘅,下次經過都會幫襯。
設加一服務收費,套餐只供堂食享用。
紅燒三星麵
紅燒三星麵
2021-04-25 630 瀏覽
CP值:3/5價錢Price: - 古早味焢肉刈包Stewed Pork Belly Gua Bao: $32- 魯肉伴刀削麵 Stirred Sliced Noodles with Diced Braised Pork: $52- 台式炸排骨魯肉飯Fried Pork Chop with Braised Pork Rice: $76- 三星甜湯 (三色芋圓,仙草,珍珠,紅豆,薏米)Tristar Sweet Soup (Taro Balls, Herb, Jelly, boba & Red Bean, Semen Coicis):$35(with 10% service charge 加一服務費)我真係好掛住台灣啊,特別係嗰度啲嘢食所以嗰日經過呢間台灣餐廳,就好想試一試啦!我幾surprised尼度有刈包食😍因為好少台灣餐廳有買!我覺得個包好鬆軟,同台灣嗰啲差唔多嘅但我唔知點解佢會落咗酸辣醬,冚過左啲花生碎同黑糖嘅味道😩,舊焢肉亦都太肥啦🙃我好鍾意個刀削麵,好有咬口👍🏻個魯肉其實就係嗰舊焢肉嘅切粒粒版個汁係有啲咸嘅,但同啲酸菜又好夾喎至於個魯肉飯,個舊炸排骨真係勁大塊!炸得好脆,調味
CP值:3/5
價錢Price:

我真係好掛住台灣啊,特別係嗰度啲嘢食
所以嗰日經過呢間台灣餐廳,就好想試一試啦!

我幾surprised尼度有刈包食😍因為好少台灣餐廳有買!
我覺得個包好鬆軟,同台灣嗰啲差唔多嘅

我好鍾意個刀削麵,好有咬口👍🏻
個魯肉其實就係嗰舊焢肉嘅切粒粒版
個汁係有啲咸嘅,但同啲酸菜又好夾喎

至於個魯肉飯,個舊炸排骨真係勁大塊!
炸得好脆,調味都岩岩好。整體黎講都唔錯。

但個甜湯真係超令人失望,只係搵到好少芋圓🥲
啲薏米又唔知點解酸酸地,個糖水亦都太糖啦😩

I really miss Taiwan badly😩, especially the food there. Therefore, I tried this Taiwanese restaurant.

I am so surprised that Gua Bao is available here because not many Taiwanese restaurants serve this food.😍
I would say the bao (bun) was so soft which was alike the one I ate in Taiwan.
However, I wondered why they added sour-and-spicy sauce and it outweighed the taste of crushed peanut and brown sugar! 😩
The stewed pork belly was too fat too.🙃

I love the sliced noodles which were chewy. 👍🏻
The diced braised pork was just the diced version of stewed pork belly. The sauce was quite salty but the pickled mustard green could balance with it. 😋

As for the rice, the size of the fried pork chop was so large! It's crispy and properly seasoned. I would say the quality is fair.

I was quite disappointed with the sweet soup.
I just found a few dices of taro balls only🥲.
The semen coicis was a bit sour. Quite weird!
The soup was too sweet as well. 😩
三星甜湯
三星甜湯
2021-04-15 548 瀏覽
⭐️《#三星台菜食堂 》#台灣牛肉麵🍜 1. #紅燒三星麵⏩(有牛筋牛腩牛肚)🍲🐂呢款#紅燒湯底 帶甜 走清淡路線,無乜一般台灣牛肉麵有既藥材味。牛筋入口即溶膠質豐富,牛肚入味而保留口感,牛肉係牛腩部位,肥瘦相間,肉質好鬆軟兼入味😋⭕️💞酸菜係甜多過酸既酸菜,而#刀削麵#彈牙煙靭 有驚喜,係食過最好食既刀削麵‼️(大推)味道:8.5/10☑️價錢:$822. #麻辣牛肉麵🍲呢款#麻辣湯底 係正常發揮既麻辣味,不過不失,味道層次單一,辣度係易入口既程度。餐牌指既粗麵其實粗幼度適中,滑身唔會粉感。味道:8/10☑️價錢:$763. #鹽酥雞🍗🍖佢嘅皮衣好薄幾乎係冇乜用面粉包住炸,所以就算細細舊都係啖啖肉,味道亦好足夠,仲有啲蒜蓉粒增添風味。🤭味道:8.7/10☑️價錢:$58
⭐️《#三星台菜食堂 》
#台灣牛肉麵🍜

1. #紅燒三星麵⏩(有牛筋牛腩牛肚)🍲🐂

味道:8.5/10☑️
價錢:$82

2. #麻辣牛肉麵🍲

餐牌指既粗麵其實粗幼度適中,滑身唔會粉感。

味道:8/10☑️
價錢:$76

3. #鹽酥雞🍗🍖

味道:8.7/10☑️
價錢:$58

2021-04-12 450 瀏覽
今日食台灣菜看到餐牌有刈包(我自己讀掛包)就知冇黎錯地方刈包的皮很軟單很充實滿滿的麵粉香氣再搭配上一塊充滿邪惡脂肪的控肉一點點台灣味道酸菜的點綴咬下去就是幸福的雞排飯多汁很好吃的肉燥飯不會太乾飯粒粒分明雞排嘛就很藍色連鎖店的味道我個人覺得係一個正面形容詞畢竟好多台灣餐廳做雞排的方式貌似用了很港式的雞排方法來做弄得不倫不類這裡的雞排不能說最好吃但就是你去台灣隨便去一家店吃雞排飯的那種平均水平之作推薦可以試試
今日食台灣菜
看到餐牌有刈包(我自己讀掛包)
就知冇黎錯地方

隨便去一家店吃雞排飯
的那種平均水平之作
推薦可以試試
2021-04-06 357 瀏覽
假期同老公到新城市食午餐,因為太多人的關係,周圍都要等位,唯獨呢間等幾張枱,就揀咗呢間啦。叫左一個滷肉飯、紅燒牛肉刀削麵&滷水牛肚。分量及賣相還可以接受,滷肉飯豬肉勁騷可以用臭黎形容,食咗一啖想嘔!!!!滷水牛肚鹹到痴線,完全食唔到滷水味,淨係食到豉油味,用水洗完都係勁鹹!!!!紅燒牛肉刀削麵,算係OK,刀削麵是機削的,麵條較厚,鹹酸菜OK。食完呢餐飯飲咗10公升水都覺得口渴,價錢偏貴,都唔緊要,重點係好難食好難食!!食譚仔好過🤦🏻‍♀️不是打手,不喜勿插。
2021-04-05
2021-04-03 232 瀏覽
同補習missy睇戲前在沙田食三星台灣嘢,missy嗌左肉燥飯我就嗌左花雕雞髀冬粉,再要左一份炸大腸,大腸內嫩有餘外脆不足,腸味咬頭仍在線,但始終覺得有些平淡,肉燥飯比起之前食過嘅台灣嘢,更滑更多汁,肥瘦勻稱。花雕雞髀肉質偏柴,酒味較濃,如果切細塊啲應該更加好。價錢偏貴,可以「一試」。
2021-03-31
平時魯肉同飯係比較襯但因為拌麵有好多酸菜撈埋一齊令到個魯肉更上一層樓🤪🥢<魯肉拌麵(粗麵)> $52😋:8/10比左好多酸菜 同啲魯肉撈埋一齊食可以化解左魯肉既膩感~同埋魯肉好大粒肉 仲有好多冬菇佢啲汁唔算係勁濃味果啲但都夠晒味 食完亦都唔覺得會好口渴而且麵條都好彈牙🌟推薦呢個🥢<台式排骨魯肉飯> $76😋:7.5/10排骨啲肉質唔會硬 幾易咬開炸粉唔會厚調味都係少少咸咁岩岩好魯肉都係一樣又多肉又多冬菇🤪好滿足 呢個都幾正🥢<古早味焢肉飯> $82😋:6.5/10焢肉有三大舊 都幾入味但係啲肉質比較老🥢<三星蔥餡餅5件> $52😋:6/10呢個有啲似韭菜煎餃不過真係全素冇肉入面仲幾juicy不過性價比就低啲未必會再叫🥢<五香麻辣牛腱> $56😋:7/10鐘意食坦仔麻辣小食會鐘意呢個啲辣汁味正正係果隻雖然切得比較薄身但份量比想像中多 有十幾塊💛之前都食過佢既牛肉麵 幾清香又唔會油膩 牛肉亦好軟淋🤔呢間係用手機scan QRcode落單~落單有得揀多飯少飯多汁少汁走汁果啲但係揀左多飯唔係好覺多左🥴多汁就好似係多
平時魯肉同飯係比較襯
但因為拌麵有好多酸菜
撈埋一齊令到個魯肉更上一層樓🤪
魯肉拌麵(粗麵)
🥢<魯肉拌麵(粗麵)> $52
😋:8/10
比左好多酸菜 同啲魯肉撈埋一齊食
可以化解左魯肉既膩感~
同埋魯肉好大粒肉 仲有好多冬菇
啲辣汁味正正係果隻
雖然切得比較薄身
但份量比想像中多 有十幾塊

💛之前都食過佢既牛肉麵 幾清香又唔會油膩 牛肉亦好軟淋
🤔呢間係用手機scan QRcode落單~
落單有得揀多飯少飯多汁少汁走汁果啲
但係揀左多飯唔係好覺多左🥴
多汁就好似係多左啲既

👅總結:係開沙頭行街睇戲食飯可以一戰一再戰🥴我會想翻兜個拌麵😛其他區都有分店的~

🍚🍜🍚🍜🍚
三星台菜食堂

💸價錢:人均~$120(dinner)

📍地點:沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖
魯肉拌麵(粗麵)
台式排骨魯肉飯
五香麻辣牛腱
2021-03-15 341 瀏覽
🔸花雕雞髀麵呢碗麵有驚喜!如果鍾意食台灣出嘅花雕雞麵杯麵,應該都會鍾意三星嘅呢碗麵!雞肉軟冧冧,而且充滿住花雕酒嘅香味。湯底帶甜味,唔會太鹹。我哋揀咗刀削麵,麵條口感好好。🔸紅燒三星麵三星麵包括牛腱、牛肚、牛筋。牛腱如果再冧少少好味啲,牛肚夠香,牛筋夠冧。湯底比較鹹而且唔夠香味。我哋揀咗粗麵,麵條幾掛湯但太冧,同刀削麵相比就有啲失色啦。🔸第一鹽酥雞雞肉係bite size,咬落juicy,而且炸粉夠薄。🔸滷豬耳味道普通啦。
🔸花雕雞髀麵

🔸紅燒三星麵

🔸第一鹽酥雞
雞肉係bite size,咬落juicy,而且炸粉夠薄。

🔸滷豬耳
味道普通啦。

星期五放工通常都會出街食飯,行完新城市廣場順便搵吓嘢食,佢地面嗰層有好多間餐廳,見到呢間好多人食所以決定去試吓。由於太掛住台灣,決定要叫返台灣必食嘅牛肉麵。我叫左佢個推介: 紅燒三星牛肉麵,有牛肚牛筋牛腱。湯底有三款可以自由選擇,有紅燒 麻辣 蕃茄; 麵都有得揀粗麵 刀削麵或者冬粉(glass noodle) ,仲有得揀多/少/走葱。我就揀咗紅燒湯底同刀削麵多葱。一上枱,wah咗一聲!超級足料,睇圖就知,幾舊好大嘅牛筋,兩舊牛肚,兩舊牛腱,第一啖梗係飲吓個湯先,覺得好好味!!!刀削麵都有口感,不過食到一半覺得好口渴好鹹。朋友就嗌咗牛骨湯麵配炸雞扒,雞扒有啲似鹽酥雞扒,又脆又好食,佢叫咗粗麵,不過大家一致認為刀削麵好食d。另外都係有同一個問題就係偏鹹。我哋見佢份量咁多就冇再加小食,不過見到隔離枱小食啲份量有啲細,好似唔係好抵食。兩碗麵埋單~$180 ,我覺得價錢合理嘅不過真係要飲番幾杯水。

2021-03-13 248 瀏覽
二人叫左雞扒滷肉飯、紅燒牛肉麵⋯對個滷肉飯好失望呢,點解啲滷肉同菜可以係凍架?店員可能無留意啲野食已經凍左都照出菜⋯炸雞扒口感ok,但成碟野主要都係唔夠熱⋯另外都後悔叫咗紫薯奶茶,個人感覺似係飲緊色素粉。紅燒牛肉麵味道整體亦都係一般。對比起附近另一間xx堂,價錢都唔係話平,呢間野飲選擇亦少好多人地質素的確好好多,食幾次都覺得係值得比錢嘅。呢間試過一次就覺得唔會太大信心再嚟食,感覺亦好普通,只係好彩食完無肚痛⋯
二人叫左雞扒滷肉飯、紅燒牛肉麵⋯
對個滷肉飯好失望呢,點解啲滷肉同菜可以係凍架?
店員可能無留意啲野食已經凍左都照出菜⋯
炸雞扒口感ok,但成碟野主要都係唔夠熱⋯
另外都後悔叫咗紫薯奶茶,個人感覺似係飲緊色素粉。
紅燒牛肉麵味道整體亦都係一般。

人地質素的確好好多,食幾次都覺得係值得比錢嘅。
2021-03-12 191 瀏覽
沙田區要搵好食嘅台灣菜選擇唔多,有一兩間比較平價嘅都試過都幾好味,喺新城市呢間價位就高少少,但作為一個商場舖來講,其實個價錢都只係average。而且如果你試過佢嘅食物質素,就會知道性價比其實幾好。鹽酥炸物類型嘅食物都好香脆,外賣送到過嚟都仲熱辣辣,而且脆口。牛肉麵湯底係個人最愛,飲落好舒服,香濃度足夠。肉燥飯,肉操同飯係分開上,可以自行調較要幾濃味。份量算係調得啱啱好,我哋用一碗飯爬晒一兜肉操,冇多冇少。整體好滿意,可惜掛住吹水冇乜點影相,算係我對佢啲靚食物唔住,哈哈。
而且如果你試過佢嘅食物質素,就會知道性價比其實幾好。

牛肉麵湯底係個人最愛,飲落好舒服,香濃度足夠。

四人餐
2021-01-13
外賣送餐
四人餐
  • 第一鹽酥雞
  • 紅燒三星麵
  • 溏心蛋
2021-03-12 133 瀏覽
難得平日有時間可以同狗狗出街行下 就去左新城市廣場個新既寵物公園同佢放電而家仲可以借寵物車同我一齊坐餐廳食都得👍🏻一期一樓既開放式餐廳都有少數位可以俾寵物同我哋一齊坐 我哋最後揀左三星台菜 食返啖牛肉麵想念下台灣都好我哋入座時段係2:30後 有下午茶餐嗌 入座後用QR code下單就可以 疫情底下更衛生輕盈下午茶套餐牛肉麵+凍茉香綠茶 $57 包加一服務費牛肉夠入味夠冧 湯底較清淡 唔係充滿油脂既類型 不過都幾甜下😹刀削麵質感唔錯有咬口 唔係令人驚艷既牛肉麵 不過尚算不錯茉香綠茶可選擇少甜少冰 算是較輕盈既飲品鹽酥雞扒魯肉飯+桂花烏龍 $64 包加一雞扒份量好大 茶餐黎講份量好多 入口脆炸 又唔會話得炸粉食唔到肉 唔錯 但魯肉一般 煮得唔係好耐 有啲油膏未完全上色桂花烏龍不俗 係安全既選擇👍🏻
而家仲可以借寵物車同我一齊坐餐廳食都得👍🏻

輕盈下午茶套餐
牛肉麵+凍茉香綠茶 $57 包加一服務費

茉香綠茶可選擇少甜少冰 算是較輕盈既飲品

鹽酥雞扒魯肉飯+桂花烏龍 $64 包加一

桂花烏龍不俗 係安全既選擇👍🏻
2021-03-01 316 瀏覽
食過這餐廳好幾次,經常會想吃這餐廳鹽酥雞,所以昨天來吃電話掃code落單,叫了鹽酥雞、麻辣伴面和酸菜牛肉刈包抱著期待心情等食物。。。鹽酥雞 : 味道大不如前,雞肉很「鞋」,味道一般,沒有鬆脆感覺,而且份量極少(不及以為一半份量),經過這餐應我不會再經常想吃麻辣伴面 : 普普通通 ,不過不失,每次來都會吃,味道差不多,沒什麼特別酸菜牛肉刈包: 我沒有吃酸菜,牛肉很「鞋」,一夾即散,牛肉沒有味道,包感覺與饅頭一樣,只是比饅頭軟一點,這食品第一次order,亦是我第一次吃刈包,做不到比較但我個人不喜歡吃,有少少汁在包上,但我吃不出是什麼醬汁總括而言 個人認為水準沒有以前那麼好 我不會在常常期待再吃言餐廳,今次感覺有點失望。以上純粹個人感受
食過這餐廳好幾次,經常會想吃這餐廳鹽酥雞,所以昨天來吃

電話掃code落單,叫了鹽酥雞、麻辣伴面和酸菜牛肉刈包
抱著期待心情等食物。。。

以上純粹個人感受