3月係小妹嘅生日,喺生日呢啲咁特別嘅日子,梗係要好好咁浪漫一下,最開心既莫過於同男朋友仔燭光晚餐撐枱腳啦。今次嚟到凡高廚房, 一入到去就好似去咗一個 art gallery 周圍都擺滿咗梵高嘅作品, 而更加特別嘅係,佈置仿照梵高嘅作品:The Night Café, 酒紅色嘅牆身配上一大張嘅桌球檯, 除此之外更加有樂手喺現場演奏,非常浪漫。環境舒服, 擺放唔少有關於凡高嘅作品同裝飾,非常別致。有分別叫咗兩個唔同嘅套餐,一個就係和牛套餐,另一個就係 dinner set,當然極之和牛盛宴套餐嘅食物就 唔同啲啦。頭盤嘅係煙三文魚華都夫帶子塔, 用帶子同埋大蝦放喺三文魚上面,而煙三文魚亦包住咗華都夫沙律,底下就係新鮮嘅沙律菜,食落好有層次,味道配合, 帶子亦相當甜美。而dinner set嘅頭盤亦都唔錯, 風乾火腿配蜜瓜及沙律菜, 亦都係開胃嘅配搭。和牛套餐有一杯welcome drink, 可以選擇紅酒或者白酒,不過我就叫咗呢個熱情果梳打配雪糕。 顏色配搭亦都好有層次好,女仔會好鍾意。餐湯係98%野菌忌廉湯, 果然不愧係98% 既野菌每一啖都好似食緊蘑菇蓉咁樣,非常香濃嘅野菌味, 面頭仲加

環境舒服, 擺放唔少有關於凡高嘅作品同裝飾,非常別致。

餐湯係98%野菌忌廉湯, 果然不愧係98% 既野菌每一啖都好似食緊蘑菇蓉咁樣,非常香濃嘅野菌味, 面頭仲加咗少少嘅松露油,帶起咗成個湯嘅香味,絕對係蘑菇迷最愛。

而dinner set 餐湯方面就係意大利雜菜湯,比較清甜, 不過亦都係相當足料,有唔少嘅雜菜。

但我都係比較欣賞佢嘅餐包,除咗熱辣辣之外,亦都有一個香草牛油, 餐包相當軟熟, 夾埋呢個香噴噴嘅香草牛油簡直係絕配呀。

而普羅旺斯式炒田螺亦都唔錯,配菜係薯蓉同黑醋醬及沙律, 擺碟亦相當精緻,田螺口感柔軟,唔會太煙韌, 唯一問題就係份量較少啦,哈。

馬賽海鮮飯,上面擺放咗唔少嘅海鮮 ,青口大蝦帶子,每樣都相當有份量,肉質結實,味道鮮甜, 加上上湯煮出嚟嘅意大利飯,吸收左海鮮嘅鮮味,唔錯, 不過味道上我就覺得有少少淡,可能我比較鍾意重口味啦,但男朋友就覺得啱啱好,各花入各眼啦。

呢個真係賣飛佛呀, 是日重點:炭燒m7澳洲和牛, 配岩鹽及及黑松露醬。 m7和牛油分適中 充滿肉味,油花夾雜喺牛肉之間, 而炭燒既做法,燒香咗表面,令到表層相當香脆,亦都有少少碳香 加上岩鹽嘅調味帶起咗脂肪同肉既香味, 但又唔會少得太乾, 充分咁保留咗肉汁。

靚嘅牛扒真係唔需要搞太多花臣,配上適量嘅岩鹽同香草,已經足夠味蕾享受,所以松露醬我就用咗去點配菜同埋薯仔, 單純味道而言,松露汁都係唔錯嘅, 但我認為牛扒都係簡單嘅食法比較好。

至於甜品就送上咗野莓慕斯蛋糕,同埋焦糖燉蛋, 粉紅色嘅野莓蛋糕,絕對可以吸引少女嘅眼球,酸酸甜甜嘅味道, 唔會令人有太飽嘅感覺,食多兩啖都仲得呀。

不過我都係比較鍾意既係焦糖燉蛋,表面係香脆嘅焦糖,裏面係creamy 又香滑既燉蛋,甜品胃即時大滿足。

2018-03-22
慶祝紀念