2019-12-15
提到大排檔,一定會諗到「陳根記」,但自從禾輋排檔遷拆,「陳根記」搬到石門後,一直無機會黎,今日趁住做冬一於再黎食下。餐廳入舖後, 環境更爲乾淨舒適,但舖內人氣依舊。主餐牌依然不變,但加入更多新菜式,可以有更多選擇,一家四口叫左四個餸。Wasabi蟹子手撕雞 :陳根記招牌菜之一,點可以唔叫?雞肉爽口嫩滑,wasabi微辣下越食越嗆鼻,但味道唔會太重,唔太好wasabi嘅我都食到停唔到口,配埋蟹子、海蜇及青瓜,半隻雞話咁快就食晒。川味腩肉豆腐煲 :一向喜歡食豆腐煲嘅我地,見到呢款新菜式,梗係要試下。豆腐煲相當足料,除左豆腐同腩肉外,仲有大量辣椒,入口味道辣辣地相當開胃,腩肉切得夠薄身,入口爽口而唔太油膩,整體感覺有驚喜。粟米斑塊 :食小菜必點項目之一,斑塊炸得外脆內軟,面頭炸漿唔太厚,配埋微甜嘅粟米汁,用黎撈飯簡直係一流。XO醬炒翠玉瓜 :蔬菜我地揀左翠玉瓜,份量相當多,翠玉瓜經炒過後仍保持鮮嫩,微辣嘅XO醬唔會蓋過翠玉瓜味道,反而感覺更惹味。