2013-02-05 901 瀏覽
1月28日約左朋友食生日飯,我地四個人一早訂左位,酒樓係中式裝修,唔算大,原來係食順德菜既,餐牌係圖片的,好COLOUFUL,還有一些必食推介,我地諗左一陣點左幾樣嘢,大蝦粉絲煲,蒸扇貝每人一隻,煎蓮藕餅,啫啫介蘭煲,仕應推介我地食鉗魚,就叫左一個煎鉗魚煲,另外例湯係夏枯草煲豬橫脷,朋友話係正嘢,我第一次聽豬橫脷炸.例湯都好多料及湯,好甜好甜呀,豬橫脷都幾特別,好淋好味呀,GOOD. 煎蓮藕餅有五件的,都好香口,入面係一些魚肉,朋友話咁樣食蓮藕幾好味,因佢平時係唔食架.蝦煲好香好濃的味道,入面好多隻大蝦,真的幾大隻架,還有一些芹菜,蔥等及粉絲配料,粉絲吸晒D汁好好味,蝦肉都好爽口好味道. 仕應推介的鉗魚煲都好香喎,真係好味,魚肉好香同埋都幾滑身呀,都好多架,好味.啫啫介蘭煲個煲好大呀,但入面原來只有三分之一的介蘭,有點雷聲大雨點小的感覺,不過都好香及惹味的,唔老,有些應該係咸魚,配撘幾好.蒸扇貝好大隻,有些粉絲及蒜蓉蔥花,一口成晒成隻,嘩,好味,不過可能太大隻,朋友果隻有點未熟透.最後叫甜品,我地每人分別叫左杏仁露及雙皮奶,雙皮奶唔係好甜不過滑香及好味道的,朋友話佢既杏仁茶都OK呀.仕

最後叫甜品,我地每人分別叫左杏仁露及雙皮奶,雙皮奶唔係好甜不過滑香及好味道的,朋友話佢既杏仁茶都OK呀.仕應還送左一碟蛋散俾我地食,好好味呀,好鬆花,有些蜜糖,正呀!!

2013-01-28
生日