2022-09-22 6346 瀏覽
由於疫情關係,仍未出外旅行嘅機會,除咗行吓山、郊遊吓,「宅渡假」就成為另一放鬆心靈選項。之前好幾次「宅渡假」都喺揀晌新界區或離島區,而今次就揀咗入嚟將軍澳嘅「九龍東智選假日酒店」,整個套票包入住當日自助午餐、標準客房、免費借用單車及翌日自助早餐($1,100 + 10%),都算抵玩。不過,雖然入住喺「假日酒店」,但午餐、早餐都喺晌對面「九龍東皇冠假日酒店」嘅「尚廚」餐廳享用,皆因「假日」本身喺無餐廳。酒店正正位處「將軍澳」站上蓋,黐住「PopCorn」個大商場,位置就非常便利。作為酒店食自助餐嘅地方,一般個場都幾大,呢度樓底都幾夠高,一邊又喺落地大玻璃窗,對住商場平台,所以,感覺都幾唔錯。而最估唔到,今日喺星期五,即喺閒日,入座率目測都應該有9乘,可見大家都要靠食餐自助餐嚟舒緩吓抗疫疲勞。 我哋原本喺被安排住晌裡面近食物枱嘅位置,雖然,枱與枱之間都有啲高身嘅透明膠板隔住,但始終都多人,老婆就想食得安心少少,所以,要求坐出「門口」位得唔得,相信呢組位置喺以前客滿時,想多做幾組客人而設,依家就啱晒我哋,得幾個人同我哋諗法一樣坐出嚟。餐廳有另一個連住平台入口,基本上,喺唔多人行過呢個位置。
,皆因「假日」本身喺無餐廳。
,可見大家都要靠食餐自助餐嚟舒緩吓抗疫疲勞。
嚴格嚟講,個自助午餐喺無咩主題,不過,睇門口棟咗個價錢牌,叫「蠔得喜」自助午餐,賣點喺有生蠔供應囉。平日嘅原價要$328 + 10%,如網上訂可以去到75折,實價$280,晌呢個時勢,都算抵食。
整個場地嘅格局,都算幾歸一,以正門入口計,靠右喺甜品區,然後靠左一直走到尾就喺各項食物區,唔會東一忽,西一忽。
飲品

因為就近晌門口,先介紹一下先。基本上,一邊喺凍茶、凍啡、果茶同檸檬特飲,而另邊就喺熱茶、咖啡機,都喺啲大路嘢咁啦,任斟任飲,喺咁上下架啦。如果想飲番杯,餐廳亦提供紅白餐酒,但就需另外收費。
沙律

自助沙律吧唔算喺好大陣容,有數款沙律菜,十零款配料,幾款醬汁,以及少少預製好嘅沙律,但亦有亮點,就喺標明用上水耕菜,唔需要使用農葯,自然更健康,質素亦更穩定,當然,成本亦會高啲。
沙律
凍肉盤、芝士盤

晌沙律吧中,就有少少雜綿凍肉盤、挪威三文魚,喺唔少自助餐必見嘅冷盤嘢,小弟一向用嚟襯沙律食;下面就放有芝士盤、乾果、水餅,少有淨食,大多數都夾吓啲沙律、頭盤一齊。
凍肉盤、芝士盤
刺身壽司、和食

本身都喜歡食刺身壽司,不過,平常食自助餐就好少揀,因為覺得大多數都喺普通嘢,但點都要講兩句,有冷麵、雜綿壽司同4款刺身,款式就唔多,卻喺唔少港人嘅喜好。
刺身、壽司、和食
刺身、壽司、和食
介紹完上述幾個大類,就嚟一份超級頭盤,樣樣執啲,睇見都好豐富啦,除沙律菜外,加烤南瓜、阿枝竹、煙三文、凍切肉、芝士、刺身、橄欖、粟米粒、藜麥、乾果……等等,淋上油醋,的確幾酸香醒胃,清爽怡人
,開開胃等陣可以大開殺戒食盡啲。
沙律、冷盤組合
餐湯、麵包

自助餐就一定會提供中湯、西湯,前者有蓮藕煲唐排,後者就喺蘑菇忌廉湯,兩款都唔喺咩特別嘢,不過,食完一輪頭盤凍嘢,都會飲少少湯暖番個胃。而麵包無放晌餐湯旁,反而晌甜品區嗰邊,因為嗰邊有個暖櫃擺甜點,正好烘熱住啲包。
麵包、甜品
小弟就揀西湯,雖然只不過喺蘑菇忌廉湯,但真材實料,好濃菌香,又夠滑溜,而襯個湯,除拎咗一小個歐陸麥包,仲加多件迷你葡撻同蘋果卷,個包煙韌有麥香,搽上少少牛油都好好食,皆因喺「暖笠笠」,而葡撻同蘋果卷都正喎
,尤其後者,捲住好多蘋果肉,好清甜。
餐湯、麵包
海鮮吧

依家生蠔唔再喺自助餐必然供應嘅食物,太多基於食衛安全去考慮,而呢度就以生蠔作為賣點,所有生蠔都喺即開。此外,海鮮類仲有黃金螺、青口、凍甜蝦、大蜆,唔算多款,但自助午餐而言,算喺好OK。
海鮮吧
即開生蠔
啲生蠔每次限攞兩隻,對我嚟講真喺無乜所謂,反正我都喺少試一下。樣樣海鮮要啲,再搭啲生果,少有咁樣配搭,但感覺幾清爽,再者,啲海鮮質素都OK,生蠔厚肉爽口,帶濃濃海水鹹鮮味
。
海鮮 + 生果
熱食、即煮檔

跟住輪到介紹熱盤呢個大片區啦,先一口氣介紹晒有啲咩食,包括:土耳其烤肉卡巴、即煮粉麵、點心、燒西冷、中西式熱盤、海鮮生滾粥檔、燒味……等等,雖然無咩亮點嘢,但以自助午餐計,陣容都算豐富啦。
土耳其烤肉卡巴
即煮粉麵
點心
燒西冷
中西式熱盤
中西式熱盤
海鮮生滾粥檔
燒味
老婆就有試吓啲粥,我就留肚掃甜品,所以,粉麵、粥品、點心、燒味呢啲常食到嘅就無要,不過,執吓執吓都砌到一大碟「主菜」,有燒西冷、秋刀魚、烤豬肋骨、餃子、卡巴同啲蔬菜,幾款肉都唔錯,西冷軟腍富肉香,秋刀魚同餃子喺老婆推介,而卡巴唧上大量牛油果醬,老婆見到都搶住試,加上啲烤肉好惹味,又熱焫焫
。
熱食拼盤
甜品

近入門口位就喺甜品區,分兩組位置放滿中西式甜品、雪糕,而且,睇得出有刻意嘅佈置,感覺更吸引。無影低啲甜品名,但從影低嘅相,有16、17款左右,款款都精緻的骰,又多元化。
甜品
兜咗一圈,鎖定晒心水目標,就揀咗芒果布甸、意式草莓奶凍、迷你鮮果撻、芒果拿破崙、紅豆綠茶芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、榛子朱古力蛋糕及熱情果慕絲蛋糕共8款,綜合而言,質素比預期好喎,布甸、奶凍做得滑溜,拿破崙夠酥脆芝士餅吊出鹹香味,慕絲蛋糕口感柔滑,滿足
DIY甜品拼盤
老婆都鍾意食甜品,但胃納有限,通知就黐我嘅甜品拼盤樣樣試半口,反而,佢自己就會攞碗豆腐花食,因為,佢一向鍾情豆製品,佢話個豆腐花唔錯,好夠滑溜,有豆香。
豆腐花
Häagen-Dazs雪糕

甜品中,有品牌嘅雪糕亦喺唔少大酒店自助餐嘅必然選項,一共有6款口味供應,包括焦糖脆餅、芒果、比利時朱古力、抹茶、曲奇雲呢嗱同士多啤梨,有專人負責服務,但小弟就鍾意自己落手,因為會砌得靚仔啲。
Häagen-Dazs雪糕
因為見個暖櫃有啲雞蛋仔,所以,就雪糕配雞蛋仔,不過,可能睇相就睇唔到啲雞蛋仔。焦糖脆餅、芒果、比利時朱古力雪糕喺小弟心水,加多球抹茶,又去朱古力噴泉嗰邊加啲朱古力漿。HD雪糕就唔使多講,質素唔差得去邊,夾雞蛋仔食,過足癮啦
Häagen-Dazs雪糕 + 雞蛋仔
今次兩日一夜之旅,安排好晒各項行程,朝早已去咗一轉「鯉魚門石礦場」影吓相,勞動吓,所以,作戰狀態幾好,掃咗好多碟嘢,之後上房抖一抖,然後再借單車踩落海濱睇睇日落,不知幾寫意呀!