2021-09-10 146 瀏覽
平時大家食韓國野,炸雞係咪必叫?但韓國烤雞大家又有無食過?今次試既就係呢間已經係香港開到周圍分店既韓國第一家烤雞品牌。我會試呢間係因為以前女朋友係日本做野,食過覺得好食。Goobne Chicken係一間韓式烤雞專門店,比起坊間既炸雞店,用烤焗既手法整成韓式烤雞,不經油炸不過依然外脆內嫩,同樣香口惹味,無咁有罪惡感,無咁肥膩又無咁熱氣,被譽為韓國第一烤雞品牌,係韓國有逾千間分店。Goobne算係係香港頭幾間係香港插旗既人氣韓國餐廳,係香港已經開咗幾年幾。由當初既尖沙咀分店,到呢家已經有差唔多10分店。登龍街向來都係美食天堂,拉麵、韓燒、cafe、台灣菜、泰國菜、車仔麵咩都有,銅鑼灣分店正正就係登龍街V Point既25樓。上到去見到環境非常闊落,空間感大,而且有唔少位置都係窗邊,呢度係全落地玻璃,一行近窗邊就發現絕美景色,視野廣闊,銅鑼灣街景、夜景盡收眼底,仲會望到馬場個邊,望到成條鵝頸橋由香港仔隧道至紅磡路段,遠處仲眺望到維港,盡收維港海景,原本銅鑼灣有個可以包攬夜景同維多利亞港美貌既餐廳,美食有美景相伴,隔外開胃。餐廳行工業風工業風黑白啡色為主,白色牆身 ,大理石色地磚,深啡色檯櫈

餐廳行工業風工業風黑白啡色為主,白色牆身 ,大理石色地磚,深啡色檯櫈,黑框落地玻璃,座位幾闊綽,走道寬敞,空間感十足,裝修完全唔似韓式餐廳。

平日夜晚七點有唔小人,但未到坐滿,仲可以自由揀位,我揀左最入景色最靚既位。

夜晚既餐牌有十幾頁,第一頁係新推出既蜜糖蒜香烤雞,第三、四頁係人氣既Goobne芝加哥薄餅同UFO芝士火鍋,之後係唔同口味既烤雞、沙律,小食好似雞蛋卷、炒粉絲、炒年糕、海鮮湯、雞湯、煎餅、炒飯,最後係飲品。
1️⃣⃣ 醃蘿蔔 💰0(👅: 8.5/10)
醃蘿蔔
係免費嘅前菜,咬落去非常爽口,但唔係死硬,食落係酸酸甜甜,無論口感同味道都係啱啱好,可能係食過最好食嘅醃蘿蔔,送酒同埋解膩一樓。
1️⃣⃣ UFO芝士火鍋 💰268(👅: 8.5/10)
UFO芝士火鍋
呢個UFO芝士火鍋絕對係呢度嘅招牌,因為其他地方未必食到,如果你鍾意芝士係一定必叫。
呢個芝士火鍋係用咗三重芝士,分別係水牛芝士、車打芝士、巴馬臣芝士嘅芝士粉,營造出超級澎湃濃稠嘅芝士拉絲,食芝士火鍋最驚就係芝士凍咗會自己凝固,不過依度會用一個爐keep住保溫,好似打邊爐咁,除咗令到芝士keep住溫度,仲令到啲雞保持熱辣辣,上枱嗰時職員會幫你撈匀啲芝士,職員撈匀時已經見到芝士可以拉到勁高,而且附近都可以聞到好濃烈嘅芝士味。

係芝士火鍋嘅側邊就擺滿左16件雞,烤雞嘅口味可以係六款入邊揀兩款,六款分別有果味醬油蒜香烤雞、三重芝士烤雞、甜辣烤雞、韓式BBQ醬烤雞、蜜糖香滑烤雞同火山烤雞,我就揀咗果味醬油蒜香烤雞同蜜糖香滑烤雞。

烤雞夠大件,一件要分兩三啖先食得晒,因為有爐keep住保溫所以入口係熱辣辣,外皮咬落微微香脆,雞皮夠薄所以完全唔覺得油膩,而雞肉入邊係好嫩滑,而且食落係肉汁飽滿,非常juicy,雖然係烤雞但係唔會乾身,係皮脆肉嫩,就算係雞胸位都係好滑,雞肉夠入味,就算未點芝士之前都已經好食,雖然係用烤焗方式,油脂比較少,但惹味程度唔會輸比炸雞

果味醬油蒜香烤雞以蘋果檸檬汁調味,食落會有淡淡果醬味嘅甜味,當食到甜味嗰刻同時食到蒜香味,兩者嘅味道互相中和,味道比較清新,但又唔會太膩,食落係開胃。

蜜糖香滑烤雞食落蜜糖味其實唔算好重,唔會蓋過雞味,會食到蜜糖芥茉既味,甜甜酸酸,非常開胃。

烤雞加芝士味道好夾,甜甜地嘅雞皮加上鹹香味嘅芝士,口感豐富,相當惹味。
2️⃣ 韓式雞蛋卷  💰148(👅: 8 /10)
韓式雞蛋卷
呢個韓式雞蛋卷係餐廳嘅招牌菜之一,係用雞蛋取代飯整成嘅卷,入邊有青瓜、醃紅蘿蔔、餐肉、蟹柳、紫菜同芝士,材料豐富得黎顏色奪目。
雞蛋卷分量非常之多,差唔多有10件,每件大細都非常大,咬落爽口,爽口係因為醃紅蘿蔔同酸瓜,同時食得出甜味,之後會食得出雞蛋嘅蛋香味,證明係新鮮嘅雞蛋,雞蛋皮濺到金黃色,咬落好滑好香嫩,好嫩嘅雞蛋包住爽口紮實嘅內餡,芝士仲有少少流心效果。
整體口感有好多層次,材料非常足料,再加上有少少辣嘅蛋黃醬,食落甜甜酸酸,令到味道更豐富更開胃。同埋因為唔係食飯卷,所以感覺比較健康啲,食完完全唔覺得漏。
🥤 鯊魚之淚 💰88(👅: 7.5/10)
鯊魚之淚
呢杯係其中一樣最多人嗌嘅飲品,可能因為佢個樣非常適合打卡,佢可以揀有酒精同無酒精,我揀咗有酒精,上枱時會見到隻鯊魚既公仔插咗落個杯入邊,成杯野藍色好夢幻,好似鯊魚跳入海咁樣,飲品非常大杯,即使兩人share都得。

呢杯係一杯果味嘅沙冰黎,飲落酒精唔算濃,係香桃同檸檬味,如果係以酒味沙冰來講係好易入口 ,佢個味道係甜到你唔覺飲緊酒精飲品,如果好鍾意飲甜嘅酒精或者沙冰就好啱你。
🍹 Somersby Apple Rita 💰88(👅: 7.5/10)
Somersby Apple Rita

呢個都係其中一杯人氣飲品,其實係apple cider加沙冰,上枱時支apple cider會倒掉喺個杯度,當你飲到咁上下佢就會自動refill,份量我覺得比鯊魚之淚仲要大杯,食晒成餐飯都飲唔哂。

飲落味道清新,有氣泡嘅清爽口感,有果香味,酒精味唔濃,就算唔係幾飲到酒嘅人都好啱,好似飲香檳咁,而沙冰底係甜甜酸酸,非常爽口易入口,夏天飲解渴之餘仲好消暑,感受氣泡係舌頭上流連。
🌟今次第一次食韓國烤雞,味道上唔會輸比市面上大部分既炸雞,因為佢一樣有炸雞既脆口程度,不過烤雞比炸雞食起黎更加健康、無咁HEAVY。價格算中高,但勝在呢度嘅嘢食份量都幾大,如果多人黎好適合。今晚叫既兩個菜色我都好鍾意,芝士加炸雞係唔會出錯既組合,而呢度既雞口味非常多,如果芝士火鍋有6款,另外單點更加有成10幾款,而雞蛋卷食落輕盈又有食飯卷既感覺,下次會想試其他烤雞同PIZZA。

環境來講,銅鑼灣應該係咁多間分店最好,因為佢包攬咗銅鑼灣嘅鵝頸橋景色,以至銅鑼灣、跑馬地馬場嘅夜景,甚至可以望到尖沙咀同維港。餐廳環境闊落,無論係日頭定夜晚,呢個落地玻璃都係令人賞心悅目。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 8.5/10
💰消費: $592 (服務費: 10%)
2021-08-18
醃蘿蔔