2020-09-17
自己真係好耐未試過去食一餐 Long Lunch,今日難得有機會見番啲舊朋友,所以就特登搵咗一間好好食嘅餐廳,當係大家一齊慶祝限聚令的放寬。我哋本身都鍾意食中菜,但係其實要搵一啲好嘅中菜餐廳,而又唔會太迫,坐得都舒服嘅,其實喺九龍嘅選擇都冇乜好多。所以我上網搵咗好耐,就搵咗呢間餐廳,呢間餐廳勝在近地鐵站,方便大家,太子站B出口行2分鐘就到。同人一齊食飯,如果間餐廳好隔涉,一定會俾人鬧。所以呢間餐廳正符合我嘅心水。一推開門入到去嘅時候,見到餐廳有8至10張枱,裝修亦都充滿着好古舊嘅中國風,然之後原來已經坐滿左,所以店員就慢慢地但係我哋上一樓,一樓的裝修同地下一樣咁雅緻,同埋一樓亦都會有專屬嘅店員,亦都比較寧靜。我哋坐低嘅時候,一開始就叫咗香片。餐廳嘅擺設亦都好靚。我地叫咗四款餸,我哋叫咗個鵝三寶、滷水雙拼、豆醬煮海魚同埋魚露浸花甲。呢到嘅老藥桔亦都好正,$20,特別係凍飲,味道有啲似嘉應子。特別解渴。鵝三寶,$198,有齊鵝肉、鵝腸、鵝肝,而且下面亦都有豆腐。佢呢到嘅滷水汁唔會特別鹹,應該精心調校過,滷水唔會冚過左食物嘅味道,所以呢度係食物質素為主,滷水係一種輔助嘅性質。鵝肉本身一啲都唔
我哋坐低嘅時候,一開始就叫咗香片。餐廳嘅擺設亦都好靚。
鵝肉本身一啲都唔梅,而且切得非常好,唔會食到碎骨,每一舊個厚度都適中,可以分兩啖去食。
鵝肝要趁熱食,因為凍咗之後會變得硬身,影響咗口感。反而啱啱送上嚟嘅時候,熱熱地,就特別鬆軟。
鵝腸真係要特別一提,因為佢真係好爽,好食過我之前食嗰啲。
之後就係呢度嘅魚露浸花甲,$158,花甲係凍食,非常新鮮,原來餐廳每朝早都會入貨,所有海鮮都係即日即整,花甲一食即甩榖,鮮味十足,而且有埋魚露,更香。
豆醬煮海魚,$198,佢係用黃花魚,魚肉出奇地非常滑,加上豆醬嘅香,食落去嘅時候,係好清新。
呢度嘅五花肉亦都係我嘅至愛,厚肉肥膏,啖啖肉,配埋白飯/白粥就一流。