2017-04-19 350 瀏覽
男朋友媽媽嬴左馬仔,請我地一齊去樓下潮福食蒸氣火鍋!一坐底,我地4人叫左個任飲任食蒸氣海鮮鍋套餐飲品選擇好多,竹庶矛根、汽水,連啤酒都任飲!之後粥底方面我地擇左瑤柱准山,真係由生米慢慢蒸成熟飯,期待食完海鮮之後品嚐粥底既精華!海鮮唔包任食,每人可以任選四款海鮮加半隻龍蝦同乳鴿,仲要每人有一盎老火靚湯,食完以上食物其實都飽飽地。4款海鮮我地擇左大元貝、蟶子、鮑魚同象拔蚌首先食乳鴿,乳鴿是剛整起,皮脆肉嫩, 整得好入味,連醬料都可以唔洗沾!而燉湯火喉十足,勁足料,味道不錯!主菜終於上枱,每樣海鮮都非常新鮮,唔使添任何調味已經鮮甜無比!龍蝦啖啖肉,蒜味好香,但又唔會遮蓋龍蝦既鮮,肉質都彈牙!貝殼盛盆有兩款蜆,比平時食開既大隻,鮮甜無沙!鮑魚走中式路線加了豉油同有蟲草花既香味,鮑魚夠爽口!而象拔蚌鮮甜爽口,蟶子鮮味非常,元貝亦大大隻,嫩滑無比!食得出全部海鮮都係高檔次,唔會因爲任食餐而降低質素。食完海鮮已經飽飽地,但話明任食,就算飽都要繼續,叫左碟污糟雞,雞肉蒸完非常嫩滑美味,最後唔夠喉仲叫多碟!食蒸氣火鍋點小得馬拉糕馬拉糕係潮福必食既招牌菜色,糕身鬆軟,甜度恰當,又係要一點再點!最後壓軸出場
男朋友媽媽嬴左馬仔,請我地一齊去樓下潮福食蒸氣火鍋
一坐底,我地4人叫左個任飲任食蒸氣海鮮鍋套餐
飲品選擇好多,竹庶矛根、汽水,連啤酒都任飲!

4款海鮮我地擇左大元貝、蟶子、鮑魚同象拔蚌
而燉湯火喉十足,勁足料,味道不錯!

龍蝦啖啖肉,蒜味好香,但又唔會遮蓋龍蝦既鮮,肉質都彈牙!
貝殼盛盆有兩款蜆,比平時食開既大隻,鮮甜無沙!
鮑魚走中式路線加了豉油同有蟲草花既香味,鮑魚夠爽口!
而象拔蚌鮮甜爽口,蟶子鮮味非常,元貝亦大大隻,嫩滑無比!
食得出全部海鮮都係高檔次,唔會因爲任食餐而降低質素。

食蒸氣火鍋點小得馬拉糕

最後壓軸出場既係淮山瑤柱粥,粥身已吸收左海鮮既精華,煮左約兩個半鐘,粥底綿滑,味道鮮甜!就算飽到頂肚都食左2大碗。
2017-04-14