2018-03-21
早兩個月見佢個海膽飯咁囂張就諗住同朋友嚟食,點知full哂。今次提早訂,終於有機會食到。上到Openrice講嘅地址18樓,原來餐廳範圍都幾細,唔怪得之咁難訂啦,但原來佢哋啱啱擴張咗,開到上20樓,所以比起以前易訂枱咗少少我哋被安排坐喺counter,可以睇住師傅準備食物[日本海葡萄蕃茄沙律,$128]沙律菜上面鋪滿哂海葡萄,而海葡萄嘅口感好似蟹籽咁,好爽脆,而且一查之下原來營養價值都好高,但除咗淡淡海水味之外就冇乜味,需要靠個醬汁呢個沙律配咗酸酸哋嘅日式醬汁,非常開胃。而粒蕃茄居然係非常驚喜,應該係我食過最甜嘅蕃茄(鬼咩,睇住師傅喺個印哂日文嘅箱度拎個蕃茄出嚟㗎,日本直送,質素有保證)[辣酒煮廣島蠔,$88]食咁多生冷嘢,叫個湯嚟暖吓胃都係一個幾好嘅選擇。湯汁微辣又帶少少甜味,而廣島蠔軟滑鮮甜,白蘿蔔亦煮得入味,整體非常鮮味,但就唔係好食到酒味[活赤貝(左), $52 ;日本鮮帶子刺身(中),$58 ;活北寄貝(右),$248 ]三款貝類刺身色澤都好靚,非常新鮮。 活赤貝有濃濃嘅海鮮鮮甜味,加上極爽口口感,係我最愛嘅貝類刺身之一;帶子好巨型厚身,軟滑鮮甜;活北寄貝有手掌咁大,肉質厚而
三款貝類刺身色澤都好靚,非常新鮮。 活赤貝有濃濃嘅海鮮鮮甜味,加上極爽口口感,係我最愛嘅貝類刺身之一;帶子好巨型厚身,軟滑鮮甜;活北寄貝有手掌咁大,肉質厚而爽脆,食落鮮甜彈牙,帶淡淡海水味,即使係貴都值得
呢隻牡丹蝦真係好珍寶,唔洗旨意一啖可以食得哂!粉紅色嘅蝦肉,食落黏口嫩滑鮮甜,而蝦頭入面都有好多羔,好甘香,敢食蝦頭嘅人一定唔可以放過
牛小排切成粒再串起,冇加太多調味,所以牛本身嘅味道都幾突出,蘸埋醬油食就係另一種風味。不過可惜燒得稍為有少少過火,如果係半生熟應該會更好味
非常佩服師傅嘅刀工,切得好靚,而且我哋見到師傅好細心地摸清楚,確保我哋唔會食到骨。雖然針魚油脂較少,食落冇甘醇嘅油香,但勝在肉質軟滑,味道鮮甜;醬汁內加咗蔥花,提鮮之餘亦可以僻走微微腥味
師傅捧住一盤北海道馬糞海膽走嚟我哋面前整手卷比我哋,整個過程睇得好開心。開始前師傅會先問我哋食唔食wasabi,然後就喺紫菜上面先鋪咗赤醋飯,加啲wasabi,再鏟一整行馬糞海膽冚上去,然後掃上少少醬油,就直接交到我哋手上
炸漿厚薄恰到好處,而且鬆脆唔油膩,每一件食落口都係清爽㗎!呢一份天婦羅有足足三隻大蝦,好抵食;另外仲有青椒、茄子、蕃薯等蔬菜,好豐富