2023-05-11 62 瀏覽
今晚相約朋友去食最愛嘅日本菜~每位$1380,款式非常多~我地食到津津有味👍🏻|前菜|❤️慢煮鮟鱇魚肝肉質好腍滑甘香,加少許酸汁啫喱特別醒胃提神~❤️根室馬糞海膽十分creamy,加白鹽更加提出海膽鮮味~|刺身五點|❤️山葵橄欖油赤貝,爽口清新、山葵帶來少許辣味刺激❤️右口魚鮫蝶魚、輕輕燒香過魚味較濃,伴有紫蘇花、酸酸甜甜味道好開胃❤️紹興酒牡丹蝦,有帶酒香醉蝦嘅感覺~❤️中吞拿、魚香芥末口感融為一體,好新鮮~❤️大吞拿魚油香更濃,加上卜卜脆芥辣籽無咁油膩,食落就無咁油膩~|大船渡灣蠔|配香草檸檬汁,超級肥美鮮嫩,食到大滿足啊|魚翅蒸蛋|好嫩滑,醬汁調得濃稠混合蒸蛋食好美味同時又好暖胃~食日本菜當然要飲兩杯,清酒「一生幸福 」好名~味道清清地,淡淡酒香好順滑入口,配菜一流~|三重縣新鮮北寄貝|蒜蓉牛油煮,旁邊有炸沢蟹有椒鹽味,好鬆脆~|白燒鰻魚|柚子胡椒檸檬汁,提起鰻魚鮮味啖啖肉好肥美~|兵庫縣 螢光魷魚|珍珠米吸收晒魷魚鮮味好入味~同配埋龍蝦汁食得好滋味~|紫蘇和牛天婦羅|和牛煮到半生熟中間好粉嫩軟滑,白松露葉炸到脆,口感好豐富~|富山白蝦|蝦味特別濃,加少少明太子檸檬汁好|黑鯥魚|燒香外皮魚香散

|前菜|
❤️根室馬糞海膽十分creamy,加白鹽更加提出海膽鮮味~

刺身五點|
❤️山葵橄欖油赤貝,爽口清新、山葵帶來少許辣味刺激
❤️紹興酒牡丹蝦,有帶酒香醉蝦嘅感覺~
❤️中吞拿、魚香芥末口感融為一體,好新鮮~

|大船渡灣蠔|
配香草檸檬汁,超級肥美鮮嫩,食到大滿足啊

|魚翅蒸蛋|
好嫩滑,醬汁調得濃稠混合蒸蛋食好美味同時又好暖胃~

|三重縣新鮮北寄貝|
蒜蓉牛油煮,旁邊有炸沢蟹有椒鹽味,好鬆脆~

|白燒鰻魚|
柚子胡椒檸檬汁,提起鰻魚鮮味啖啖肉好肥美~

|兵庫縣 螢光魷魚|
珍珠米吸收晒魷魚鮮味好入味~同配埋龍蝦汁食得好滋味~

|紫蘇和牛天婦羅|
和牛煮到半生熟中間好粉嫩軟滑,白松露葉炸到脆,口感好豐富~

|富山白蝦|
蝦味特別濃,加少少明太子檸檬汁好

|黑鯥魚|
燒香外皮魚香散發特別出~肉質油潤好好味~

|鯛魚紫菜飯|
湯底清淡提起鯛魚香味,連胡麻、紫菜絲撈埋食成件事好夾~

|靜岡蜜瓜、熊本蜜柑、綠茶奶凍|
尾聲甜品生果、奶凍都有~果然日本蜜瓜係特別juicy多汁~綠菜奶凍上有銀箔點綴,綠茶味夠濃,份量啱啱好~