Morton's of Chicago

2017-04-18 3630 瀏覽
自從發明左Facebook同埋Instagram以黎,我已經數唔清見過呢度個Menu幾多次了!無可否認佢既「Happy Birthday <First Name>」式tailor-made menu有點commercial,但亦都因為咁而吸引左好多人去幫襯。唔知點解,喺過去多次想慶祝紀念日或生日的時候都總係冇緣份同佢碰上,一直到好多年之後既生日,小弟都30幾既時候先有機會去「面聖」!餐廳位於尖沙咀彌敦道著名既Sheraton五星級酒店裏面。雖然已經去過間酒店好幾次,但由於餐廳專用電梯位於lobby既一個隱閉角落,所以第一次幫襯既我要花點時間先至搵到佢,夠晒神秘!出電梯後要經過一個lounge area先可到達用餐區,所以如果怕嘈既朋友記住訂枱時要request要遠離果邊呀!同埋要留意望到海景既window seat唔算太多,雖然我已經早一個禮拜前訂枱但都book唔到,所以一心想坐海景枱既朋友要留意呀!呢張「壽星仔版」既menu就係我今次黎既主要目的,不過佢其實只係一張電腦印既A4紙,上面有D字重係印得唔係好清楚添!建議酒店方面可以用D高級少少既紙質,咁就大體得多啦!洋蔥
洋蔥麵飽
洋蔥麵飽︰一order晒食物後唔駛3分鐘就會自動上枱。麵飽非常香噴噴之外,飽上面亦都撒滿左poppy seed令入口時非常香脆可口,就算唔加牛油都非常好食!不過,麵飽既portion實在非常之大,兩個人根本冇可能食晒,否則就要放棄甜品,萬萬不可!
Half Dozen Oysters on the Half Shell ($265)︰坦白講,以二百幾蚊半打的價錢,生蠔的大小比預期中有落差。雖然整體偏小,但質素都總算維持一貫酒店水準,入口時蠔的鮮味與海水的鹹味互相揮映,配埋自家製既醬料一齊入口感覺更佳!
Jumbo Lump Crab Cakes
Jumbo Lump Crab Cakes ($390)︰作為推介的signature dish果然無失威!同平時拆成絲、求其推砌在一齊既蟹餅唔同,呢個真係完完全全的「蟹肉大滿足」!用上全塊蟹肉製作的這件藝術品切開後蟹肉滿瀉,入口時感覺更澎湃奔放!
Center-Cut Prime Ribeye
Center-Cut Prime Ribeye ($688)︰16安士的center-cut rib eye 燒到剛剛好,滿足晒我「食牛一定要medium rare」既要求,食到牛扒的鮮味之餘又唔需要擔心會見到我最討厭既血水!另外,要留意waiter 會喺你點菜之前攞晒唔同既牛扒去到你面前,walk through晒唔同牛扒喺肉質上既分別,咁就唔駛驚叫左唔啱食既牛啦,呢個service 十分抵讚!
Jumbo Asparagus
Jumbo Asparagus ($120)︰配菜Asparagus可選擇steam 或 grilled 兩種不同的煮法。手指咁粗既asparagus配埋自家製、甜甜地之中卻帶點酸味的喼汁一齊入口時感覺非常特別!
Soufflé
Soufflé︰餐廳方面非常generous,凡係壽星仔、壽星女一律主動送上complimentary 既一人份量soufflé!呢度既疏乎厘焗到剛剛好,入口時更加比平時經常食到既冇咁甜,非常適合鍾意健康又怕肥既朋友!

總括黎講,作為五星級酒店入面的餐廳,Morton's喺各個細節方面都做到應有既服務水準。值得一讚既係只要喺度慶祝生日、紀念日、anniversary之類,餐廳一律送上一幅由全體工作人員親筆簽名的照片留念,為呢個難忘的日子送上特別的祝福,呢份心意喺現在唯利是圖的社會已經買少見少了!
2017-04-13
生日