2007-09-26 16 瀏覽
看看門面,知道食雞煲,以為仲有其他小菜食,原來係特色火鍋店。雞公煲原來在全球還有很多連鎖店。打開餐牌,見到chicken pot中間有隻辣椒仔,已經心知不妙,原本打算即刻走人,但又覺得唔好意思,所以便姑且一試。兩人點咗招牌既重慶雞公煲($95),要大煲加唔辣,千萬不要被“大煲”兩字嚇倒,其實只是二人份量,雞煲一上桌,即嗅到濃濃的香料味,很刺鼻。湯底用上洋蔥、大蒜、香草、芹菜、花椒及數十種香料做成,湯底味道太濃太鹹,唔辣其實都有d辣,很重胡椒粉味,整個煲有很多雞件,但雞肉甚少,我們還自選了兩碟五蚊火鍋配菜,係紹菜及豆腐,兩碟加埋十蚊算抵食。個人認為這個湯底不太合本人口味,食後覺得很口渴,所以應該不會再幫襯。