2018-08-01
前日去鰂魚涌開會,開完會放工走人順便嚮個邊食飯,原來響地鐵站B出口附近既係好多小店型式既餐廳,而且個邊同環境比較寧淨,可以放鬆腳步敢去享受一個晚餐。個日就響漁光街選擇左一間日系清新小店“Asiri”,餐廳裝修簡約優雅,令到客人感覺舒服,餐廳主打北海道料理,上次去北海道無食到既咖哩湯,今次可以嚮度補賞返。餐廳有Set Dinner供應,每個晚餐都配有沙律及餐飲,當晚有薯仔沙律作前菜,薯仔蓉加埋蛋碎同生菜,清新得離健康,非常可口。湯咖喱+炸魚柳 $108北海道明物湯咖喱,佢同一般日式咖喱帶甜既味道不同,尼款咖喱偏向微辣及少許黑椒味,質地同湯一樣,配合蔬菜同薯仔一齊煮,絶對好味,另外炸魚柳炸得香脆,沾埋湯咖喱齊食,非常合襯。石狩鍋三文魚雜菜湯 $108尼個三文魚湯十分鮮味,三文魚、日式豆腐等材料,用小鍋上,又熱又好味,不過覺得份量比較少一點。北海道粟南瓜薯餅 $55尼個粟南瓜薯餅超級好味,外面炸得金黃脆,內面薯蓉南瓜蓉夾雜住又香又甜,難以形容既好味,必食推介,一碟有兩大塊,又夠厚,個人覺得唔需要沾醬汁原味更好。北海道炸雞 $60一份有五大件炸雞,唔需要用炸漿,亦炸得皮脆肉嫩,雞作唔肥,肉質嫩
湯咖喱+炸魚柳 $108
石狩鍋三文魚雜菜湯 $108
北海道粟南瓜薯餅 $55
北海道炸雞 $60
一份有五大件炸雞,唔需要用炸漿,亦炸得皮脆肉嫩,雞作唔肥,肉質嫩滑,沾埋沙律醬一齊食就最正。
另外飲品有多款選擇,仲可以加配日本生啤、柚子蜜等,尼間日式小店值得推介。