會搵到呢間台灣菜係因為想食台灣菜,呢一年感覺上都不能去台灣旅行,於是睇得多台灣影片的我,就好想食台灣菜,甘岩呢間吾算遠,就想試試看,呢間我第一次黎既,相對黎講要搵搵路,但是都易搵既,就是要穿過停車場搵電梯試去3樓。呢間餐廳設計都很好,有滿滿既台灣特色地點既壁畫,畫得都好好看~增加整個室內設計既台灣感覺 但是相對黎講燈光比較暗一點,可能是特色,但是我們睇餐牌睇得有點辛苦,要調角度先比較光亮。講返野食,我們叫左個和牛薯餅沙茶麵同古早味蝦條滷肉飯兩個主食,和牛薯餅食落就似係牛肉可樂餅,好食是好食,和牛既感覺沒食出來,但是麵既味道係吾錯既,食落都好有台灣風味,有少少肉碎係面,澇埋一齊係幾好食既。古早味蝦條滷肉飯份量都幾多,有菜伴碟,有滷肉,仲有3條蝦條,半隻滷蛋,味道很有台灣味道,好像去左台灣一樣!滷蛋都好入味,蝦條熱辣辣既時候食又脆口又好味。另外我們仲叫左一個台灣滷水拼盤,相對黎講呢個份量比較少,基本每樣野食都係一塊起,二塊止,蛋就一隻切開了4塊,呢個小食相對是性價比比較低一點,但是味道還可以。我們仲叫左一杯好得意既野飲,阿華田豆漿,我們都係睇到食評到好多人都叫呢杯野飲,所以想試試看,上左台

我們仲叫左一杯好得意既野飲,阿華田豆漿,我們都係睇到食評到好多人都叫呢杯野飲,所以想試試看,上左台之後店員會叫你飲一大啖。係真嫁。。因為你吾飲大啖d就放條阿華田雪條入去,會瀉出黎,就好像我們甘樣,杯豆漿入面有放埋坯芽,我覺得一開始飲既豆漿甜味剛剛好,再加埋條阿華田雪條就會相對甜d但可以接受,吾知遲下會吾會出豆漿無糖,甘樣加阿華田雪條落去都吾會話好甜,符合返現代人既口味。

我們最後仲叫左個芋泥奶凍吐司,睇圖果陣見到係黑色既麵包,上到台又真係黑色的,我估係竹炭麵包,芋泥份量好足,佢切開左兩半上,我自己切開佢時切的不太好看,會切到饀包分離
入面既奶凍一食落口我以為係椰汁凍,食落有椰汁味,芋泥食得出係人手壓,仲有一粒粒既顆粒感,食落香滑,吐司因為加熱過,有點脆脆,也相對比較煙韌,有口感。

總結黎講,我會再想黎多次,再試下未食過既其他野食,補償今年啥都去不了了的願望。
芋泥奶凍吐司
台灣滷水拼盤