2020-10-30 3287 瀏覽
對於近年嘅飲食習慣改變令到我主食由飯轉換為米線, 對於返灣仔嘅我來講, 要搵好食嘅米線算係一道難題吧....皆因灣仔食肆林立, 但偏偏米線鋪量比較少, 而且都係屬於連鎖式, 味道雖然不錯但食得多都會厭棄, 咁岩有同事介紹左一間響橫街嘅米線鋪, 咁就決定一探究竟去到先發現自己經常經過嘅一條窄巷, 因為門面似賣港式粉麵茶餐廳類同所以總擦肩而過, 同街都有車仔麵檔同馬來亞餐廳, 不過今次就決定係佢啦呢碗係麻醬酸辣米線配麻辣腩肉, 小辣同加底, 應同事告知呢間餐廳嘅份量未必能滿足本人食量需要, 所以特此加底, 相信大家見到張相嘅效果都非常滿意吧湯底方面, 係幾有麻醬嘅味道, 食起來麻醬對於酸辣嘅影響係正面而且係相輔相成的, 因為麻醬嘅鹹鹹的加上花生嘅香味頓時令到酸辣湯嘅質感升華, 呢度嘅酸辣湯有d 似荃灣嘅唯x 雲x 川, 不過就冇咁多油, 湯底有大量肉碎花生, 飲起來似豬肉湯, 而配餸方面滷得入肉果幾舊就係麻辣腩肉, 唔計品相只計味道係一流嘅滷肉, 不過本人覺得唔算辣, 而且麻味欠奉, 不過配上湯底再食就會帶豬肉嘅甜味, 係好好食但只係個名唔太夾而米線因為加底之後差不多填滿成個碗, 不過就算

而米線因為加底之後差不多填滿成個碗, 不過就算食幾耐, 米線都唔會過份索汁成糊, 真係要讚下老闆入貨嘅眼光, 而且米線夾起來都會向下垂, 口感順滑而軟身

呢杯奶茶就加6蚊, 口感比較鞋身, 可能因為咁岩果日落茶嘅份量較多, 不過本人好中意鞋身嘅奶茶

呢碗就係單純麻醬米線, 的而且確係冇左酸辣嘅味道, 食起上來有點似擔擔麵嘅味道, 不過湯身較水, 本人覺得加番酸辣會有特色
腩肉就係普通肥豬肉, 有適當調味所以都有鹹香, 不過整體而言係普通嘅, 麻辣腩肉會更好
芝士腸就金妹牌果d, 不過因為係白灼關係芝心都變得不惹味, 有冇人會較中意煎香芝士腸呢?
雞肉片就好唔錯, 份量多而且有味, 加上冇骨, 啖啖肉

最後埋106蚊. 呢間餐廳值得一試喔
2020-10-27