2018-04-12
中環近LKF入囗嘅呢條小巷已經變左食街了,行到差不多盡頭,開了一間high-end日本料理,主打omakase.今日同朋友慶祝生日,就試一試,方便之後慶祝活動二之去bar飲番杯!一入門口,眼見環境清幽高雅,每枱私隱道十足。黎遠已見師傅拿出大條大件的鮮魚鮮刺身作準備食材之用。朋友不想我大破費請客,所以今次散叫,先試試水準。枝豆暖暖的,灑上的鹽剛好,釣起豆的味道,是合格有餘的枝豆!海鮮沙律$160性價比很高混在其中的刺身有兩款魚同一款蝦,而刺身的比列很高,加埋個開胃salad sauce.真係好鮮味同refreshing!👍🏼👍🏼😋特上壽司什錦十二件$780性價比也很高,因為所有食材真係好新鮮,亦吃得出師傅挑選最佳部位(也眼見師傅在切刺身準備食材時,把不少部分切出並棄掉)作刺身同壽司作上碟之用。師傅一件一件上,每次會介紹係乜魚、點整、有冇特別調味等。很難用言語表達,只能說全部都好肥美同鮮甜,我實在很難選出至愛!细心看圖可看出色澤完美,油脂分布極靚!以下係其中食材:深海池魚、甘木鯛、baby snapper marinated by 昆布、赤貝(有少少柚子、檸檬汁)、cutter fish
朋友不想我大破費請客,所以今次散叫,先試試水準。
枝豆
暖暖的,灑上的鹽剛好,釣起豆的味道,是合格有餘的枝豆!
海鮮沙律$160
性價比很高
特上壽司什錦十二件$780
性價比也很高,因為所有食材真係好新鮮,亦吃得出師傅挑選最佳部位(也眼見師傅在切刺身準備食材時,把不少部分切出並棄掉)作刺身同壽司作上碟之用。師傅一件一件上,每次會介紹係乜魚、點整、有冇特別調味等。很難用言語表達,只能說全部都好肥美同鮮甜,我實在很難選出至愛!细心看圖可看出色澤完美,油脂分布極靚!以下係其中食材:深海池魚、甘木鯛、baby snapper marinated by 昆布、赤貝(有少少柚子、檸檬汁)、cutter fish 刀魚(有少許胡椒、少少惹味同辣)、bonito 鰹魚用禾稈草煙燻過、赤木魚、左口魚邊、toro x2、牡丹蝦(好多膏!!)
海膽蒸蛋$130
一啖蛋一啖膽
另外不得不提是服務一流,店員親切有禮,十分細心,好attentive,一見到茶小過一半少少都立刻加添!
朋友十分滿意,話約定我下次番黎omakase!