145
4
4
等級4
195
0
2021-11-22 2129 瀏覽
📍Sakura Japanese CuisineTucked away at the end of Wo On Lane, Sakura Japanese Cuisine serves a wide range of lunch sets. Tried their 12 pieces sushi lunch set. The quality and the range is acceptable. Quite surprised by the amount of food that the set includes as it also came with a mini assorted sashimi rice bowl. It’s always nice to poke the yolk and mix it around 😆May try their lunch omakase next time. Price: HK$500 pp (lunch) Revisit: 7/10
更多
📍Sakura Japanese Cuisine

Tucked away at the end of Wo On Lane, Sakura Japanese Cuisine serves a wide range of lunch sets. Tried their 12 pieces sushi lunch set. The quality and the range is acceptable. Quite surprised by the amount of food that the set includes as it also came with a mini assorted sashimi rice bowl. It’s always nice to poke the yolk and mix it around 😆

May try their lunch omakase next time.

Price: HK$500 pp (lunch)

Revisit: 7/10
152 瀏覽
0 讚好
0 留言
94 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-22
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (午餐)
等級3
45
0
2021-10-02 2219 瀏覽
朋友介紹既一間日本料理~我竟然喺度返左4年工都無去過🙈🙈呢度都算full如果要食既話最好book枱先~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤPremium sushi platter (12 pieces) $420▪️拖羅▫️海膽白魷魚◾️右口魚▫️海膽▪️M4和牛▫️深海池魚▪️養殖鯖魚▫️斤子▪️中拖羅▫️油甘魚▪️秋刀魚▫️北寄貝▪️拖羅櫻花蝦ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ好彩一早book定左sushi bar個feel正好多🤣佢呢度d sushi都幾新鮮, 拖羅好肥美, 海膽白魷魚好夾好好食~跟住我本身同師傅講我唔食鯖魚因為怕果陣腥味, 佢就好好話揀款養殖既鯖魚比我食, 又真係油香好重一d都唔腥🤤🤤佢個M4和牛, 右口魚同池魚都好好食~Overall佢d sushi真係幾高質有機會會再去試💕
更多
朋友介紹既一間日本料理~我竟然喺度返左4年工都無去過🙈🙈呢度都算full如果要食既話最好book枱先~
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Premium sushi platter (12 pieces) $420
▪️拖羅▫️海膽白魷魚◾️右口魚▫️海膽▪️M4和牛▫️深海池魚▪️養殖鯖魚▫️斤子▪️中拖羅▫️油甘魚▪️秋刀魚▫️北寄貝▪️拖羅櫻花蝦
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
好彩一早book定左sushi bar個feel正好多🤣佢呢度d sushi都幾新鮮, 拖羅好肥美, 海膽白魷魚好夾好好食~跟住我本身同師傅講我唔食鯖魚因為怕果陣腥味, 佢就好好話揀款養殖既鯖魚比我食, 又真係油香好重一d都唔腥🤤🤤佢個M4和牛, 右口魚同池魚都好好食~Overall佢d sushi真係幾高質有機會會再去試💕
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
146
0
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️第一次po日本餐廳當然要介紹好嘢啦💁🏻‍♀️中環其實好多日本餐廳,不過通常都偏貴而食物質素或份量都可能一般。今次我就試左呢間櫻花日本料理嘅lunch omakase:⭕️12件壽司盛,整體性價比極高,用料新鮮👍🏻 相剩係show左最正嗰啲,而一試難忘嘅絕對係銀鱈魚壽司!出面最常見就當然係西京燒銀鱈魚,真係好少見有刺身壽司所以都係第一次食。睇落(圖左中)雖然好似無乜特別,但食落肥美鮮甜,質感結實得嚟又好爽口🤤 ⭕️除咗壽司,頭盤有沙律、鱈魚片、茶碗蒸,食完壽司再有一碗魚生粒(配左一個酸酸甜甜嘅汁幾清新解膩)、烏冬同雪糕,點會唔飽呢🙌🏻以$390食到一個咁滿足咁多正野嘅omakase - 值喎😌 環境又坐得舒服,師傅服務細心又好傾,真係抵推介俾大家,尤其是返中環嘅朋友們!記得訂bar枱享受個omakase experience 呀。p.s. 我係搵左良師傅 - 雖然睇落好後生,但係經驗豐富,好nice好傾好knowledgeable,鍾意佢嘅幽默感😆
更多
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️


第一次po日本餐廳當然要介紹好嘢啦💁🏻‍♀️中環其實好多日本餐廳,不過通常都偏貴而食物質素或份量都可能一般。今次我就試左呢間櫻花日本料理嘅lunch omakase:


⭕️12件壽司盛,整體性價比極高,用料新鮮👍🏻 相剩係show左最正嗰啲,而一試難忘嘅絕對係銀鱈魚壽司!出面最常見就當然係西京燒銀鱈魚,真係好少見有刺身壽司所以都係第一次食。睇落(圖左中)雖然好似無乜特別,但食落肥美鮮甜,質感結實得嚟又好爽口🤤


⭕️除咗壽司,頭盤有沙律、鱈魚片、茶碗蒸,食完壽司再有一碗魚生粒(配左一個酸酸甜甜嘅汁幾清新解膩)、烏冬同雪糕,點會唔飽呢🙌🏻


以$390食到一個咁滿足咁多正野嘅omakase - 值喎😌 環境又坐得舒服,師傅服務細心又好傾,真係抵推介俾大家,尤其是返中環嘅朋友們!記得訂bar枱享受個omakase experience 呀。p.s. 我係搵左良師傅 - 雖然睇落好後生,但係經驗豐富,好nice好傾好knowledgeable,鍾意佢嘅幽默感😆
66 瀏覽
2 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
467
0
2021-06-30 2720 瀏覽
中環日本料理餐廳都唔少,今次黎到蘭桂芳附近既和安里,差唔多行到街尾既櫻花日本料理,享受我既午餐餐廳安排左間房卑我地,環境舒適,鐵板燒枱就係我地面前,可以望住師傅即燒即上碟,真係視覺享受壽司盛合12貫12貫壽司都非常新鮮美味,另外個迷你蔥花碎吞拿魚丼味道都好出眾,加左隻蛋更加錦上添花鐵板燒南非鮑魚餐(1人前)櫻海老沙律茶碗蒸鐵板南非活鮑魚法國鵝肝鹿兒島黑豚肉薄燒櫻花炒飯野菜鐵板燒味噌湯非常豐富既1人前,當中活鮑魚同鵝肝都非常出色,鮑魚加入露荀,菇更能突顯鮑魚獨特既口感鵝肝外脆內軟,非常甘香,黑醋醬正正中和返鵝肝既油膩感鐵板燒車海老餐(1人前)櫻海老沙律茶碗蒸鐵板車海老北海道帆立貝安格斯牛肉薄燒櫻花炒飯野菜鐵板燒味噌湯車海老煎後香氣撲鼻,肉質爽口彈牙帆立貝中間仲呈現微微透明,外層煎到金黃香脆,生熟到拿捏得好好,鮮甜美味安格斯牛肉薄燒,入面夾了香蔥蒜粒,再蘸埋個肉汁醬,好惹味甜品有雪糕同奶凍卑大家選擇,為今餐既鐵板燒畫上完美句號食材高質又新鮮,擺碟都絕不馬虎,成餐飯都食得好賞心悅目,回味無窮
更多
中環日本料理餐廳都唔少,今次黎到蘭桂芳附近既和安里,差唔多行到街尾既櫻花日本料理,享受我既午餐

餐廳安排左間房卑我地,環境舒適,鐵板燒枱就係我地面前,可以望住師傅即燒即上碟,真係視覺享受

壽司盛合12貫
12貫壽司都非常新鮮美味,另外個迷你蔥花碎吞拿魚丼味道都好出眾,加左隻蛋更加錦上添花
53 瀏覽
0 讚好
0 留言

鐵板燒南非鮑魚餐(1人前)
櫻海老沙律
茶碗蒸
鐵板南非活鮑魚
法國鵝肝
鹿兒島黑豚肉薄燒
櫻花炒飯
野菜鐵板燒
味噌湯
非常豐富既1人前,當中活鮑魚同鵝肝都非常出色,鮑魚加入露荀,菇更能突顯鮑魚獨特既口感
鵝肝外脆內軟,非常甘香,黑醋醬正正中和返鵝肝既油膩感
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

8 瀏覽
0 讚好
0 留言

鐵板燒車海老餐(1人前)
櫻海老沙律
茶碗蒸
鐵板車海老
北海道帆立貝
安格斯牛肉薄燒
櫻花炒飯
野菜鐵板燒
味噌湯
車海老煎後香氣撲鼻,肉質爽口彈牙
帆立貝中間仲呈現微微透明,外層煎到金黃香脆,生熟到拿捏得好好,鮮甜美味
安格斯牛肉薄燒,入面夾了香蔥蒜粒,再蘸埋個肉汁醬,好惹味
7 瀏覽
0 讚好
0 留言


甜品
有雪糕同奶凍卑大家選擇,為今餐既鐵板燒畫上完美句號
3 瀏覽
0 讚好
0 留言

食材高質又新鮮,擺碟都絕不馬虎,成餐飯都食得好賞心悅目,回味無窮

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
122
0
2021-05-12 2951 瀏覽
中環隱世日本鐵板燒餐廳,店舖入面很寬敞舒適,裝修格調感覺高級舒適,今次坐廂房,第一次食廚師發板omakase中上價錢約$1200一位,價錢還可以,人生點都要試吓,每一道菜色都很精緻美味,精緻到有點唔捨得食嘅感覺,前菜沙律、蒸蛋、白子、日本生蠔、煙燻拖羅、炒飯、壽司🍣等等.....,全部都冇令我失望!真的很美味好想好想介紹係,白子同煙燻拖羅,白子俾我口感入口即溶嘅感覺同埋好新鮮好鮮甜👍🏻😋,仲有煙燻拖羅,首先佢係有一個好精緻嘅透明玻璃蓋,入面白濛濛,慢慢打開一陣好香嘅煙熏味出嚟,精緻嘅拖羅擺盆,旁邊有些海鹽,拖羅的味道同燻的味道融合了,真係一試難忘😍👍🏻
更多
中環隱世日本鐵板燒餐廳,店舖入面很寬敞舒適,裝修格調感覺高級舒適,今次坐廂房,第一次食廚師發板omakase中上價錢約$1200一位,價錢還可以,人生點都要試吓,每一道菜色都很精緻美味,精緻到有點唔捨得食嘅感覺,前菜沙律、蒸蛋、白子、日本生蠔、煙燻拖羅、炒飯、壽司🍣等等.....,全部都冇令我失望!真的很美味
好想好想介紹係,白子同煙燻拖羅,白子俾我口感入口即溶嘅感覺同埋好新鮮好鮮甜👍🏻😋,仲有煙燻拖羅,首先佢係有一個好精緻嘅透明玻璃蓋,入面白濛濛,慢慢打開一陣好香嘅煙熏味出嚟,精緻嘅拖羅擺盆,旁邊有些海鹽,拖羅的味道同燻的味道融合了,真係一試難忘😍👍🏻
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
1 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 煙燻拖羅
等級4
584
0
2020-11-25 4934 瀏覽
老闆請吃好東西今天她帶了在下來到這家櫻花料理她相識的師傅和相識的店感謝老闆對在下的愛竉和跟在下分享她的所愛❤️座下來便有磨牙佳品枝豆和 鱈魚干然後就是小小精緻的お通し一塊香濃的什麼豆腐野味牛肉 最後吃酸髮菜先後必須有序 才能讓食物發揮它們的美好生蠔和海膽仔仔細細隻好可愛 上面有小小的白蝦雖然沒有海水味但超鮮的肥蠔接著是醬油蟹和粒貝貝貝好爽口醬油蟹也很捧捧最後要吃燈籠果清清味蕾被煎香的赤蝦頭 裡面釀了白飯半蕉又帶米香 連埋蝦頭的內涵好好味😋別忘記旁邊有小小塊的北寄BB最後吃蘆薈和牛塊和一份菇菇美麗的月見在洋蔥🧅碗中央帶著微咸用牛肉沾上一點在放到口中別是一番風味 白子 有咬口的蛸あん肝 塩焗拖羅然後就是主吃寿司了🍣秋刀魚 皮剝 花竹蝦鯖魚 大拖羅 鰤魚蟹蟹 目光魚 きんき右口魚邊 赤貝 海膽優秀度不分先後都很新鮮有些還死在我眼前鮑魚仔仔和一粒可愛的寿司飯拖羅筋 櫻花蝦 加上飯用紫菜包著最後是特濃魚湯甜品
更多
老闆請吃好東西
今天她帶了在下來到這家櫻花料理
她相識的師傅和相識的店
感謝老闆對在下的愛竉和跟在下分享她的所愛❤️

52 瀏覽
0 讚好
0 留言


56 瀏覽
0 讚好
0 留言


座下來便有磨牙佳品
枝豆和 鱈魚干
然後就是小小精緻的お通し
一塊香濃的什麼豆腐
野味牛肉 最後吃酸髮菜
先後必須有序 才能讓食物發揮它們的美好

50 瀏覽
0 讚好
0 留言


生蠔和海膽仔仔
細細隻好可愛 上面有小小的白蝦
雖然沒有海水味但超鮮的肥蠔

38 瀏覽
0 讚好
0 留言


接著是醬油蟹和粒貝
貝貝好爽口
醬油蟹也很捧捧
最後要吃燈籠果清清味蕾

31 瀏覽
0 讚好
0 留言


被煎香的赤蝦頭 裡面釀了白飯
半蕉又帶米香 連埋蝦頭的內涵
好好味😋
別忘記旁邊有小小塊的北寄BB
最後吃蘆薈

15 瀏覽
0 讚好
0 留言


和牛塊和一份菇菇
美麗的月見在洋蔥🧅碗中央
帶著微咸
用牛肉沾上一點在放到口中
別是一番風味

17 瀏覽
1 讚好
0 留言


白子 有咬口的蛸
あん肝 塩焗拖羅

25 瀏覽
1 讚好
0 留言


然後就是主吃寿司了🍣
秋刀魚 皮剝 花竹蝦
鯖魚 大拖羅 鰤魚
蟹蟹 目光魚 きんき
右口魚邊 赤貝 海膽
優秀度不分先後
都很新鮮
有些還死在我眼前

11 瀏覽
0 讚好
0 留言


鮑魚仔仔和一粒可愛的寿司飯

8 瀏覽
0 讚好
0 留言


拖羅筋 櫻花蝦 加上飯
用紫菜包著

2 瀏覽
0 讚好
0 留言


3 瀏覽
0 讚好
0 留言


最後是特濃魚湯
甜品
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-11-22
用餐途徑
堂食
人均消費
$1500 (晚餐)
慶祝紀念
生日
等級4
459
0
2020-09-17 4005 瀏覽
4/5(中英雙語,Chinese and English review) Is been a while haven’t had satisfying omakase. 一段時間沒吃到令人滿意的omakase。Lovely environment with nice servers and Japanese chef is the first important step to get into the mood of dinning. The meal start with eight fusion appetisers, which is fresh, nicely presented, fusioned comfortably and of course taste good!Followed with six sushi, nice but not great. Personally favourite sushi, is the one with its liver on top as matching. End with fruits and milk pudding. W
更多
4/5
(中英雙語,Chinese and English review)
Is been a while haven’t had satisfying omakase.
一段時間沒吃到令人滿意的omakase。


Lovely environment with nice servers and Japanese chef is the first important step to get into the mood of dinning. The meal start with eight fusion appetisers, which is fresh, nicely presented, fusioned comfortably and of course taste good!


Followed with six sushi, nice but not great. Personally favourite sushi, is the one with its liver on top as matching.

End with fruits and milk pudding. Will come back again.


(Google translate)
擁有精美服務器和日本廚師的可愛環境是進入用餐氛圍的第一步。 這頓飯從八個融合開胃菜開始,它們新鮮,精美,融合舒適,當然味道也不錯!


其次是六個壽司,不錯,但不是很好。 個人最喜歡的壽司,就是其肝臟與之匹配的壽司

最後加入水果和牛奶布丁。 會再回來。


#queenbeoly_finedine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
16 瀏覽
1 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2020-06-04 3872 瀏覽
Booked ahead of time and Showed up on time. Party of 3. Was told teppanyaki counter overbooked please wait 30 minutes if you want teppanyaki. Grudgingly switched to sushi sets. Guess what - sorry we are out of the sets you want. It’s 1245pm on a weekday. We promptly left. Restaurant marks me as a no show on my reservation. This is a fail in my books. Won’t be going back despite the seemingly good reviews.
更多
Booked ahead of time and Showed up on time. Party of 3. Was told teppanyaki counter overbooked please wait 30 minutes if you want teppanyaki. Grudgingly switched to sushi sets. Guess what - sorry we are out of the sets you want. It’s 1245pm on a weekday. We promptly left.

Restaurant marks me as a no show on my reservation.

This is a fail in my books. Won’t be going back despite the seemingly good reviews.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
307
0
2020-05-25 4188 瀏覽
中環呢間日式餐廳位置唔顯眼,如果唔係人哋介紹都真係搵唔到!以佢嘅質素來講,好抵食呀!中午食壽司永遠抵過夜晚好多! $400都唔使就食到好似日本食咁新鮮嘅味道!佢呢度啲壽司好精緻,前菜沙律同埋湯都有齊晒!每件壽司都係切得好靚,而且個魚生都好大片架!人哋話坐吧枱會好食啲,下次要試吓!今次來講,個海膽唔算好驚詫,不過每舊壽司嘅水平都係中上!其實喺圖片你都睇得出佢個魚生係非常之咁新鮮!佢有普通池魚同埋深海池魚!深海詞語會醒少少不過整體來講全部都超好味!佢個飯仲用黑醋整,睇落都靚仔啲爭啲唔記得講,最後仲會有甜品相!我揀咗自愛嘅雪糕!好好味😋環境同服務都好好一定會再去!
更多
中環呢間日式餐廳位置唔顯眼,如果唔係人哋介紹都真係搵唔到!以佢嘅質素來講,好抵食呀!中午食壽司永遠抵過夜晚好多! $400都唔使就食到好似日本食咁新鮮嘅味道!
佢呢度啲壽司好精緻,前菜沙律同埋湯都有齊晒!每件壽司都係切得好靚,而且個魚生都好大片架!
人哋話坐吧枱會好食啲,下次要試吓!今次來講,個海膽唔算好驚詫,不過每舊壽司嘅水平都係中上!其實喺圖片你都睇得出佢個魚生係非常之咁新鮮!佢有普通池魚同埋深海池魚!深海詞語會醒少少
不過整體來講全部都超好味!佢個飯仲用黑醋整,睇落都靚仔啲
爭啲唔記得講,最後仲會有甜品相!我揀咗自愛嘅雪糕!好好味😋
環境同服務都好好一定會再去!
46 瀏覽
2 讚好
0 留言
55 瀏覽
1 讚好
0 留言
52 瀏覽
1 讚好
0 留言
37 瀏覽
1 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
1 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
2749 瀏覽
3 讚好
0 留言
4003 瀏覽
2 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級4
833
0
2020-05-22 3497 瀏覽
在和安里未端的日本餐廳, 地點比中環其他同類食肆隱秘, 但食客不少, 午飯時間倒是坐無虛席呢 ! 這家店的壽司師傅來自鮨森, 以千二元定位的Omakase定位相對進取, 但我這次來想吃的是她的鐵板燒, 因為剛進店時嗅到幾間鐵板燒房傳來的香氣. 以和牛和鮑魚為主角的鐵板燒午餐, 三百二十多元定價比我至愛的和三味便宜, 至於食品質素還可以. 和牛並非薄切而是切粒, 油脂和肉汁分泌豐富, 外面焦脆, 相當不錯. 銀鱈魚油脂同樣豐富, 外皮也夠脆, 只是肉質有點鞋口, 而油脂分泌流於外面, 也許是燒得太急的緣故. 另一個主角原隻鮑魚先切絲再燒, 海水鮮味夠所以簡單用黑椒佐味就成, 以商務午餐來說份量剛好, 而且誠意比用美國牛肉和海蝦的更高呢!
更多
在和安里未端的日本餐廳, 地點比中環其他同類食肆隱秘, 但食客不少, 午飯時間倒是坐無虛席呢 ! 這家店的壽司師傅來自鮨森, 以千二元定位的Omakase定位相對進取, 但我這次來想吃的是她的鐵板燒, 因為剛進店時嗅到幾間鐵板燒房傳來的香氣. 以和牛和鮑魚為主角的鐵板燒午餐, 三百二十多元定價比我至愛的和三味便宜, 至於食品質素還可以. 和牛並非薄切而是切粒, 油脂和肉汁分泌豐富, 外面焦脆, 相當不錯. 銀鱈魚油脂同樣豐富, 外皮也夠脆, 只是肉質有點鞋口, 而油脂分泌流於外面, 也許是燒得太急的緣故. 另一個主角原隻鮑魚先切絲再燒, 海水鮮味夠所以簡單用黑椒佐味就成, 以商務午餐來說份量剛好, 而且誠意比用美國牛肉和海蝦的更高呢!
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
25
0
2020-03-28 3207 瀏覽
在一個E字頭餐廳推介網站看到這間日本餐廳,當然這間餐廳也是我午餐經常進膳的,午餐的性價比高,$350+1,唔算太飽,但對於飲食控制算是一個不錯的選擇,比起其他同類型的餐廳價錢及食物質素都是算合情合理。可惜貪字得個貧,看到原來有半價優惠,於是約多兩位朋友一齊去,點知一試從此就是最後一次。九百多圓的晚餐6:00及6:30是特別優惠半價,換來是立定壽司$300的貨色,壽司瘀黑,毫無味道,每一件壽司倒象是早上放到晚上,客人是認真的來享受$900的壽司,如果是不能提供優惠就不應該也不好作出優惠的承諾,這一次的經歷希望大家引以為鑑,免費是最貴的。得不償失。
更多
在一個E字頭餐廳推介網站看到這間日本餐廳,當然這間餐廳也是我午餐經常進膳的,午餐的性價比高,$350+1,唔算太飽,但對於飲食控制算是一個不錯的選擇,比起其他同類型的餐廳價錢及食物質素都是算合情合理。可惜貪字得個貧,看到原來有半價優惠,於是約多兩位朋友一齊去,點知一試從此就是最後一次。九百多圓的晚餐6:00及6:30是特別優惠半價,換來是立定壽司$300的貨色,壽司瘀黑,毫無味道,每一件壽司倒象是早上放到晚上,客人是認真的來享受$900的壽司,如果是不能提供優惠就不應該也不好作出優惠的承諾,這一次的經歷希望大家引以為鑑,免費是最貴的。得不償失。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-03-21
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
等級4
161
0
2020-01-06 3069 瀏覽
店子很大很寬敞,更設有箱房,坐得很舒適。而點了的每道菜也非常美味,除了中拖羅壽司炸蝦天婦羅:炸得不錯,很香脆中拖羅壽司:口感像赤身吞拿魚,不夠肥美,做不到入口即溶。碎吞拿魚反卷:非常美味火炙左口魚裙邊:入口即溶,但不夠暖粒粒,可以稍為火炙多一會兒。牡丹蝦壽司:很鮮美,加上鵝肝碎,很有層次感。鐵板豚肉卷:豚肉質素很好,肉汁鮮美,整體味道也很好,不會過鹹。鐵板鵝肝:做得外脆內嫩,火候控制得剛剛好。雖然食物質素普遍很好,但價錢有點偏高啊。
更多
店子很大很寬敞,更設有箱房,坐得很舒適。而點了的每道菜也非常美味,除了中拖羅壽司

炸蝦天婦羅:炸得不錯,很香脆
中拖羅壽司:口感像赤身吞拿魚,不夠肥美,做不到入口即溶。
碎吞拿魚反卷:非常美味
火炙左口魚裙邊:入口即溶,但不夠暖粒粒,可以稍為火炙多一會兒。
牡丹蝦壽司:很鮮美,加上鵝肝碎,很有層次感。
鐵板豚肉卷:豚肉質素很好,肉汁鮮美,整體味道也很好,不會過鹹。
鐵板鵝肝:做得外脆內嫩,火候控制得剛剛好。

雖然食物質素普遍很好,但價錢有點偏高啊。
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
39
0
2019-12-30 1785 瀏覽
I’m excited to write about this place as it offers really the best value for money in Central as I'm a huge fan for sushi, omakase and Japanese food overall.At Sakura, a 12 sushi set plus dessert costs me only around HKD380 for lunch, which is a rare find in the very heart of Central. The sushi are fresh and delicious, and staff are very nice and welcoming. Every time we come here we come as a small group, and booked 良師傅 for the best value. He’s got a sense of humor and very kind to converse wit
更多
I’m excited to write about this place as it offers really the best value for money in Central as I'm a huge fan for sushi, omakase and Japanese food overall.

At Sakura, a 12 sushi set plus dessert costs me only around HKD380 for lunch, which is a rare find in the very heart of Central.

The sushi are fresh and delicious, and staff are very nice and welcoming. Every time we come here we come as a small group, and booked 良師傅 for the best value. He’s got a sense of humor and very kind to converse with us interactively.  So we usually had cod, eel,  scallop, toro, sea urchin, geoduck, shrimps, salmon roe, etc., the typical ingredients for omakase sushi. Except that they came in generous portions.

It was an enjoyable lunch so we came almost monthly, and the food quality has been consistently good. It was kinda like an accident that we bumped into this place some day, and hence it becomes one of our favourite place to hang out for lunch!
35 瀏覽
2 讚好
0 留言
33 瀏覽
1 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
等候時間
1 分鐘 (堂食)
人均消費
$380
等級2
14
0
2019-12-05 2204 瀏覽
中環食lunch沒有太多平價選擇,性價比是一個比較重要的準則。和安里這間日本食店午市套餐由$300-$400不等。環境空間感足夠,不會太擁擠。餐廳七成滿都不算太嘈吵。適合相聚聯誼,若是生意飯局便不太建議。食物一行4人點了櫻花丼、刺身餐、12件壽司餐,3款套餐在刺身選擇上沒有太多差別。前菜:鴨胸柚子沙律味道正常,不會太酸。醬汁適量,沒有過多。主菜:12件壽司餐因為欠缺介紹,所以都不是太清楚所有刺身屬於甚麼魚,只評價一些我所知的種類。首先,壽司用的醋飯並沒有太酸太鹹,味道不錯。飯的量都不大,不會太飽。海膽有一點點苦,不夠甜,可能是不太新鮮所致。秋刀魚刺身有驚喜,味道濃郁,有蔥花在上令其濃烈的味道便得清新一點。牛肉他他口感不錯。其他味道一般,沒有太大驚喜。壽司餐另外附送一碗烏冬或湯。烏冬口感一般,麵條外層好像浸了一段時間般,有點黏黏的,不夠爽口。烏冬湯沒有甚麼味道。最後有個抹茶雪糕,牛奶抹茶味平衡,口感正常,沒有甚麼特別。服務感覺一般。食日本菜其中一個期待的環節是食材介紹,但欠奉。另外進食次序都沒有,有點難認真品嘗每件壽司或刺身。其他算合格水平,但不夠細心。整體感覺一般,若是$300-$40
更多
中環食lunch沒有太多平價選擇,性價比是一個比較重要的準則。和安里這間日本食店午市套餐由$300-$400不等。

環境
空間感足夠,不會太擁擠。餐廳七成滿都不算太嘈吵。適合相聚聯誼,若是生意飯局便不太建議。

食物
一行4人點了櫻花丼、刺身餐、12件壽司餐,3款套餐在刺身選擇上沒有太多差別。


前菜:鴨胸柚子沙律
味道正常,不會太酸。醬汁適量,沒有過多。

主菜:
12件壽司
因為欠缺介紹,所以都不是太清楚所有刺身屬於甚麼魚,只評價一些我所知的種類。首先,壽司用的醋飯並沒有太酸太鹹,味道不錯。飯的量都不大,不會太飽。海膽有一點點苦,不夠甜,可能是不太新鮮所致。秋刀魚刺身有驚喜,味道濃郁,有蔥花在上令其濃烈的味道便得清新一點。牛肉他他口感不錯。其他味道一般,沒有太大驚喜。壽司餐另外附送一碗烏冬或湯。烏冬口感一般,麵條外層好像浸了一段時間般,有點黏黏的,不夠爽口。烏冬湯沒有甚麼味道。最後有個抹茶雪糕,牛奶抹茶味平衡,口感正常,沒有甚麼特別。

服務
感覺一般。食日本菜其中一個期待的環節是食材介紹,但欠奉。另外進食次序都沒有,有點難認真品嘗每件壽司刺身。其他算合格水平,但不夠細心。

整體感覺一般,若是$300-$400價位,可以有更優質選擇。但基本上,食材都算新鮮,有用心配搭壽司味道。
14 瀏覽
1 讚好
0 留言
26 瀏覽
1 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
2 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-12-04
用餐途徑
堂食
人均消費
$400 (午餐)
等級4
103
0
2019-11-17 1841 瀏覽
Referred by a friend at work to be a good place to try out on a weekday at lunch. They offered a couple of sets around the price of 3hundred and a omasake set for 800. being the first time and decided to go for the sushi set with 8 sushi. The shrimp was the highlight as alot of place could get them fresh and it is easily noticable. Everything taste good in general, given the location and also the spacious environment I think it is worth a revisit.
更多
Referred by a friend at work to be a good place to try out on a weekday at lunch. They offered a couple of sets around the price of 3hundred and a omasake set for 800. being the first time and decided to go for the sushi set with 8 sushi. The shrimp was the highlight as alot of place could get them fresh and it is easily noticable. Everything taste good in general, given the location and also the spacious environment I think it is worth a revisit.
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
48 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食