2025-07-19
聽朋友介紹係紅磡嘉里酒店入面,有間新開業冇耐嘅韓國菜🇰🇷「THE PORCH」😬 一聽到韓國菜太太經已心心眼😍咁點可以唔去試吓呢😂國民炸雞🍗 $128新鮮滾熱辣上枱,店員幫忙將炸雞撕開,一邊撕一邊見到好熱好多煙滲出😻 聽店員介紹,原來呢個國民炸雞係70-80年代韓國好熱門嘅菜式,當時有好多地道年輕人都會叫黎食😬 食落真係相當之嫩滑😋蝦多士🍤 $28即叫即炸嘅蝦多士,食落脆卜卜,十分之香口👍椒鹽粟米🌽 $16好嫩嘅粟米🌽配上椒鹽 又係另一種食法😊韓式炸豆卜 $22豆卜吸哂啲味!仲要炸到卜卜脆😬岩哂我口味😋年榚腸仔串 $22呢個年榚腸仔串係韓國街頭都好常見☺️ 水準之作,不過不失😊厚切牛舌芯串 $26燒得岩岩好!厚厚嘅牛舌真係相當之滿足😋封門柳串 $28食落非常之嫩滑!熟度岩岩好👍羊架 $52好香口嘅羊架!仲帶有少少羊羶味😬 小編食羊鍾意有少少羶味!未必人人都岩食架😝豬肋條串 $32亦係燒得岩岩好!食落唔會韌,而且相當之有豬味😋韓國紫蘇葉油拌麵PERILLA NOODLES $88食落十分之清新!將所有材料拌勻,估唔到又幾特別喎👍黑芝麻豆漿拌麵SOYBEAN NOODLES $88黑芝麻豆漿
國民炸雞🍗 $128
蝦多士🍤 $28
即叫即炸嘅蝦多士,食落脆卜卜,十分之香口👍
椒鹽粟米🌽 $16
好嫩嘅粟米🌽配上椒鹽 又係另一種食法😊
韓式炸豆卜 $22
豆卜吸哂啲味!仲要炸到卜卜脆😬岩哂我口味😋
年榚腸仔串 $22
呢個年榚腸仔串係韓國街頭都好常見☺️ 水準之作,不過不失😊
厚切牛舌芯串 $26
燒得岩岩好!厚厚嘅牛舌真係相當之滿足😋
封門柳串 $28
食落非常之嫩滑!熟度岩岩好👍
羊架 $52
豬肋條串 $32
亦係燒得岩岩好!食落唔會韌,而且相當之有豬味😋
韓國紫蘇葉油拌麵PERILLA NOODLES $88
食落十分之清新!將所有材料拌勻,估唔到又幾特別喎👍
黑芝麻豆漿拌麵SOYBEAN NOODLES $88
黑芝麻豆漿撈麵真係第一次食!估唔到又幾夾,而且亦係十分之清新😋好味👍
紅豆麻糬刨冰🍧 $68
炎炎夏日甜品食返個刨冰當然係非常之滿足之餘亦十分之消暑😬
P.S. 餐廳仲附設一個露天大露台,除咗可以供給客人望住個海飲杯野傾下計,仲可以影下相打下卡,真係一件賞心樂事😂
MAKKOLIT COCKTAIL $68
PORCH LEMONADE $38