2017-12-23
今晚打算去希慎買iphonex,點知遲左收工過左預約時間,唯有直接去食晚飯啦!係灣仔一路行向銅鑼灣,諗住睇下有咩好食或者新開既野啦~差唔多行到橋底辣蟹之前,經過呢間日本野傳出好香既燒烤味,就決定入去試下!睇緊餐牌個陣,有個職員埋黎問我地有冇咩preference 可以推介番,我地話想試下啲燒物同呢到出名既野!佢就幫我地點左以下既菜:1)白飯魚魚干好脆好乾身,有淡淡既咸味,好適合送酒,但可惜!我地冇叫酒!2)三款刺身:北海道海膽、活赤貝、中吞拿魚腩三款都係極高質素,尤其係吞拿魚好冇魚油香味。刺身與價錢成正比,值回票價!3)北海道活帆立貝呢個煮法好似似中式多過日式,帆立貝新鮮,但味道就一般!4)薩摩赤雞比預期中好食!皮好脆同香口,雞肉質好嫩,又岩岩炸起所以好熱好好食!5)蟹肉甲羅燒一上菜已經覺得好新奇!因為有一串薯片伴碟!原來係用黎送蟹肉食~蟹殻下面墊左啲海鹽,我估係係鹽燒處至過,撕好左既蟹肉有咸味,上面有啲叫做蟹面鼓既野,都好好味好開胃!至於薯片,都係冇咩特別,唔覺得佢同蟹肉夾!6)千兩茄子上面舖左木魚,同茄子都幾夾,但冇咩特別7)活龍蝦重點終於來了!龍蝦好大隻,啲肉好爽好新鮮,用乂一吉
1)白飯魚魚干
好脆好乾身,有淡淡既咸味,好適合送酒,但可惜!我地冇叫酒!
2)三款刺身:北海道海膽、活赤貝、中吞拿魚腩
3)北海道活帆立貝
呢個煮法好似似中式多過日式,帆立貝新鮮,但味道就一般!
4)薩摩赤雞
5)蟹肉甲羅燒
6)千兩茄子
上面舖左木魚,同茄子都幾夾,但冇咩特別
7)活龍蝦
重點終於來了!龍蝦好大隻,啲肉好爽好新鮮,用乂一吉一拉就離殻,乾淨利落!最重要係好多膏!!調味應該都係淨係用鹽燒!
8)明太子燒飯團
最後其實都有啲飽,再試埋呢個飯團,幾香口!
最後值得一提既係,服務唔錯,環境都舒服!